Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ödemişli karpuz üreticileri sıkıntılı - İş-Yaşam Haberleri

        Yaklaşık 2 hafta önce piyasaya çıkan Ödemişkarpuzunda fiyatlar üreticinin beklentisinin gerisinde kaldı.

        DHA'nın haberine göre tarlada kilosunu 20 kuruştan verdiklerikarpuza, ÖdemişKarpuzPazarı'nda alıcı bulamayan üretici ne yapacağını şaşırdı. 12 bin dekar alandakarpuzyetiştirilen ilçede, üreticiler böyle giderse maliyetlerini bile karşılamayacaklarını belirtip, yetkililerden yardım istedi. "3 tondan fazla gelen bir römork dolusukarpuzu 700 liraya satıyoruz, alan çıkmıyor" diyen üretici Veysel Savaş, "Binbir zahmetle üretim yapıyoruz. Mazot, gübre, ilaç, işçi parası derken birçok masrafımız oluyor. Girdi maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda bir de ürünü satamayınca perişan olduk. Satamadığı için ürününü tarlada bırakanlar var" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        KİLO BAŞINA 20 KURUŞ MALİYETİ KARŞILAMAZ

        90 dönüm alandakarpuzyetiştirdiğini belirten Hüseyin Er de "Satamazsak,karpuzlarımız güneşte yanacak. Alın terimizin karşılığı olan fiyatı bulamıyoruz. Tüccar bizdenkarpuzu kilosu 20 kuruştan alıyor, 40 kuruşa zor satıyor. Zaten üretimde rekoltemiz düşük. Dönüm başına 3 ila 6 ton arasında ürün alıyoruz. Yörede her yerdekarpuzyetişti. Tarlada kilosu 75 kuruştan satabileceğiz kikarpuzdan para kazanabilelim. 20 kuruş maliyetini bile karşılamaz. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Ürün planlaması yapılsın ki kim ne ekeceğini bilsin. Tarım Bakanlığı'ndan soruna çözüm bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

        DOĞRU TÜR YETİŞTİRİLMİYOR İDDİASI

        Karpuztüccarı Ferhat Acar ise maliyetlerin yüksekliğinden yakındı. Acar, "Anthem F1 cinsikarpuzekilmiyor. Ödemiş'te üretici bilmediğimiz bir nedenle selex cinsikarpuzyetiştiriyor. Bukarpuztürünün raf ömrü kısa. Bu nedenle tüccar Ödemiş'tenkarpuzalmıyor. Ödemişli üretici acilen tohum değiştirmeli. Bayındır'ın Tokatbaşı ve Arıkbaşı mahallelerinde tüccar adeta cirit atıyor. Çünkü, oradaki üretici doğru tohumdan üretimi bulmuş. Ödemişli üreticininkarpuzpazarında olmaması nedeniyle rekabet de olmuyor" dedi.

        KARPUZSUYU FABRİKASI İSTEĞİ

        Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, sıcakların bastırmasıylakarpuzların yetiştiğini belirterek, "Ancak, fiyatlar düşük. Üretici emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ürün tarlada kalıyor.Karpuzun fazla ürettirildiği Ödemiş'e birkarpuzsuyu fabrikasının açılmasını istiyoruz. Bu konuda girişimlere başlayacağız" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa