Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Tarih Niğbolu Savaşı Tarihi, Nedeni, Sonuçları ve Önemi: Niğbolu Savaşı Hangi Padişah Döneminde, Nerede, Kiminle Yapıldı?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Haçlı birlikleri tarafından alınan mağlubiyetin tüm Avrupa’da büyük yankı uyandırmasına ve Macarlar Osmanlı tehdidini daha yakından hissetmesine olanak sağlayan Niğbolu Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? Niğbolu Savaşı önemi nedir? İşte, tüm ayrıntılar…

        Niğbolu Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

        Avrupalı tarihçilerin Orta Çağ’ın son büyük Haçlı seferi olarak da değerlendirdiği Niğbolu Savaşı Osmanlı Devleti ile Roma Germen İmparatorluğu, Macaristan, Fransa, Eflak, Lehistan ve Venedik gibi birçok ülkenin askerlerinden meydana gelen Haçlı orduları arasında gerçekleşmiştir.

        Peki, 1396 yılında gerçekleşen ve Osmanlı Devleti’nin kesin zaferiyle sonuçlanan Niğbolu Savaşı hangi padişah döneminde yapıldı? İslam dünyasında da büyük bir yankı uyandıran Niğbolu Savaşı esnasında Osmanlı Devleti padişahı Yıldırım Bayezid’dir. Aynı zamanda Yıldırım Bayezid’e, burada elde ettiği askeri başarısından dolayı Abbasi halifesi tarafından Sultan-ı İklim-i Rum (Anadolu Ülkesinin Sultanı) unvanı verilmiştir.

        Savaşın gelişiminden kısaca bahsedilecek olursa; Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda sürdürdüğü ilerleme bu savaşın ana sebeplerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yıldırım Bayezid tarafından 1394 yılında başlatılan Balkanlar’daki fetih hareketleri Silistre ve Niğbolu’nun Osmanlı hâkimiyetine girmesiyle sonuçlanmış ve bu durum Macar Krallığı’nı tedirgin etmiştir.

        REKLAM

        Gerek Macarların kendisini tehdit altında hissetmesi gerekse de aynı dönemde İstanbul’un kuşatma altında olması Batı dünyasını harekete geçirmiş ve Osmanlı Devleti’ne karşı bir Haçlı ordusu kurulması ihtiyacını ortaya koymuştur.

        Macar Kralı Sigismund’un talebiyle oluşturulan ve Roma Germen, Venedik, Ceneviz, Lehistan, Fransa, Erdel gibi birçok ülkeden askerden meydana gelen 100 bin kişilik Haçlı ordusu; 1396 Temmuz’unda Buda’da buluşmuş ve Osmanlı hâkimiyetinde olan Niğbolu’yu kuşatmıştır. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Yıldırım, İstanbul kuşatmasını kaldırarak büyük bir süratle Niğbolu’ya gelmiş ve iki ordu 25 Eylül 1396 tarihinde karşı karşıya gelmişler ve gerçekleşen savaş Osmanlı Devleti’nin büyük bir zafer kazanmasıyla sona ermiştir.

        Peki, Niğbolu Savaşı nerede yapıldı? Niğbolu; Tuna Nehri kıyısında yer almaktadır. Savaşın da gerçekleştiği bu kasaba günümüzde Bulgaristan’ın Plevne iline bağlıdır.

        REKLAM

        Niğbolu Savaşı Nedenleri

        1396 tarihinde gerçekleşen ve Osmanlı Devleti’nin kazandığı Niğbolu Savaşı nedenleri şu şekildedir:

        • Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki hızlı ilerleyişi ve Batı dünyasının buna son vermek istemesi.
        • Silistre ve Niğbolu’nun Osmanlı hâkimiyeti altına girmesiyle Macar Krallığı’nın kendini tehdit altında hissetmesi.
        • İstanbul’un Osmanlı Devleti kuşatması altında olması.

        Niğbolu Savaşı Sonuçları

        Avrupa’da büyük bir panik havası yaratan Niğbolu Savaşları sonuçları ne şunlardır:

        • Vidin Prensliği ve Bulgar Krallığı Osmanlı Devleti tarafından ortadan kaldırılmıştır.
        • Osmanlı Devleti’nin akıncı birlikleri Macaristan’ın içine kadar girmişler ve birçok ganimet ile geri dönmüşlerdir.
        • Bizans İmparatorluğu üzerindeki Osmanlı Devleti baskısı iyice artmıştır.
        • Bizans İmparatorluğu’nun, Osmanlı Devleti’ne yıllık 10 bin duka vergi vermesi kararlaştırılmıştır.
        • İstanbul’da bir Türk Mahallesi oluşturulmuş ve buraya bir Osmanlı kadısı atanmıştır.

        Niğbolu Savaşı Önemi

        Osmanlı Devleti’nin kazandığı bu sefer yalnızca Avrupa’da değil İslam dünyasında da büyük bir yanı uyandırmıştır. Yıldırım Bayezid’in kazandığı bu askeri başarılar sebebiyle kendisine Abbasi halifesi tarafından Sultan-ı İklim-i Rum unvanı verilmiştir.

        Tüm bunların yanında Balkanlar’daki Türklerin varlığı bu savaş ile kesinlik kazanmış ve Macarlar ve Bizans İmparatorluğu üzerindeki Osmanlı baskısı had safhaya çıkmıştır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Türker Üner
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa