Türkiye’de e-ticaret devlerinin 'hepsi yabancı' oldu
Yabancı sermayenin Türkiye'deki e-ticaret sektörüne artan ilgisi, yerli platformların yabancılaşmasına yol açtı. Geçtiğimiz dönemde satışı gerçekleşen Trendyol ve Getir'in ardından Hepsiburada da yabancı sermaye ile buluşarak farklı bir yola girdi. Bunların yanı sıra Amazon gibi küresel devler, Türk e-ticaret pazarında önemli yer tutarken yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi, rekabeti de önemli derecede değiştirdi. İşte Türkiye'de hizmet veren e-ticaret siteleri, kuruluşundan bugüne gelişimleri ve yabancı sermaye ile buluşmaları...
ABONE OLSon yıllarda Türkiye'deki e-ticaret sektörü büyük değişimlere sahne oldu.
2023 yılında Türkiye'nin e-ticaret hacmi 1,85 trilyon TL'a ulaştı. Bu hacim, önceki yıla göre %115,15 artış gösterdi. Ayrıca, e-ticaret işlemleri de bir önceki yıla göre %22,25 artarak 5,87 milyar adet yapıldı. Ticaret Bakanlığı'nın öngörüsüne göre, 2024 yılında e-ticaret hacmi 3,4 trilyon TL'a ulaşacak ve işlem sayısı 6,67 milyar adet olması bekleniyor.
Bununla birlikte birçok yerli e-ticaret platformu, yabancı sermaye yatırımlarıyla büyüyerek küresel oyuncular haline geldi. Amazon, Trendyol, Getir ve Hepsiburada gibi devler, bu dönüşümün en önemli örnekleri arasında yer alıyor.