Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Hicri takvime göre yılın ilk ayı Muharrem ayı olarak idrak edilir. Müslümanlar tarafından merak edilen ise Muharrem ayı ne zaman, bugün mü? Aşure günü ne zaman? Hicri yılbaşı ne zaman? gibi sorular merak ediliyordu. İşte 1. Muharremin başlangıç tarihi...

MUHARREM AYI NE ZAMAN? AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Diyanet İşler Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimi göre Muharrem ayı bugün (31 Ağustos) tarihinde başladı. Aşure günü ise 9 eylül tarihinde başlayacak.

1 MUHARREM 1441 31 AĞUSTOS-2019 CUMARTESİ HİCRİ YILBAŞI
10 MUHARREM 1441 09 EYLÜL-2019 PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ
1 SAFER 1441 30 EYLÜL-2019 PAZARTESİ ........
​1 R.EVVEL 1441​ 29 EKİM-2019​ SALI ........​

MUHARREM AYI NEDİR? ÖNEMİ NEDİR?

Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Bu ayın İslâm’dan öncesi Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) veya Arab-ı âribe döneminde mü’temir ve mûcib diye adlandırıldığı rivayet edilir. Bazı kaynaklarda muharremin Câhiliye devrinde “nâtık” şeklinde anıldığı belirtilmekteyse de (Mes‘ûdî, II, 207) nâtık ramazan ayının ismiydi (İbn Düreyd, III, 489; Lisânü’l-ʿArab, “emr” md.; Yahyâ b. Ziyâd el-Ferrâ, s. 52). Muharremü’l-harâm şeklinde de bilinen bu ay Osmanlı belgelerinde (م) kısaltmasıyla gösterilmiştir.

Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ