Mondros Antlaşması 7 ve 24. maddeler nedir, imzalayanlar kimler?
Mondros Ateşkes Antlaşması; 1. Dünya Savaşı sonunda, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmış olan ve Osmanlılar için 1. Dünya Savaşı'nı sona erdiren bir antlaşmadır. Osmanlı Devleti'nin teslim belgesi olarak da değerlendirilen Mondros Ateşkes Antlaşması maddeleri nelerdir? Osmanlı Devleti'ni fiilen sona erdiren Mondros Ateşkes Antlaşmasını kim imzaladı? Mondros Ateşkes Antlaşması ile merak edilen tüm sorulara yanıt aradığımız bu içeriğimizi sizler için hazırladık.
İtilaf Devletleri’nin Anadolu’da gerçekleştirdikleri işgale zemin hazırlayan Mondros Ateşkes Antlaşması 7. madde önemi nedir? Doğu Anadolu bölgesini işgale açık bir hale getiren Mondros Ateşkes Antlaşması 24. madde önemi nedir? İşte, tüm detaylar.
Mondros Ateşkes Antlaşması Nedir?
Mondros Ateşkes Antlaşması ya da Mondros Mütarekesi; 1 Dünya Savaşı sonunda, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir ateşkes antlaşmasıdır. Limni Adası’ndaki Mondros limanına demirlemiş olan İngiliz donanmasına ait Agamemnon zırhlısında imzalanan Mondros Antlaşması tarihi 30 Ekim 1918’dir.
Peki, Mondros Ateşkes Antlaşmasını kim imzaladı? 1918 tarihinde imzalanan ve Osmanlı Devleti için 1. Dünya Savaşı’nı sona erdiren Mondros Ateşkes Antlaşması’nı Osmanlı Devleti adına, Bahriye Nazırı Rauf Bey (Orbay) imzalamıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması Nedenleri
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması nedenleri şu şekildedir:
Mondros Ateşkes Antlaşması Maddeleri
Toplam 25 maddeden oluşan Mondros Ateşkes Antlaşması maddeleri şunlardır:
Mondros Ateşkes Antlaşması 7. Madde önemi; bu madde ile tüm Anadolu coğrafyası işgale açık bir hale gelmiştir.
Mondros Ateşkes Antlaşması 24. madde önemi; bu madde ile ileride kurulması planlanan Ermeni devletinin zeminini oluşturmuştur.
Mondros Ateşkes Antlaşması Sonuçları
Osmanlı Devleti’nin teslim belgesi olan Mondros Ateşkes Antlaşması sonuçları şunlardır:
Mondros Ateşkes Antlaşması Önemi
Osmanlı Devleti’nin fiilen sona ermesi anlamına gelen Mondros Ateşkes Antlaşması ile tüm Osmanlı ülkesi işgallere açık bir hale gelmiştir. Gerçekleşen işgallerin neticesinde de Osmanlı Devleti’nin tüm egemenliği ve bağımsızlık hakları elinden alınmıştır.