Sevr Antlaşması maddeleri, tarihi, nedenleri ve sonuçları! Sevr Antlaşması ne zaman imzalandı?
Sevr Antlaşması; 1. Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'ne ait olan toprakları kendi aralarında paylaşan İtilaf Devletleri'nin bu durumu hukuki bir zemine oturtmak için ortaya koydukları Sevr Antlaşması maddeleri nelerdir? 1. Dünya Savaşı'nın son barış antlaşması olarak karşımıza çıkan Sevr Antlaşması ne zaman imzalandı? Sevr Antlaşmasını Osmanlı adına kim imzaladı? Ayrıntılar içeriğimizin devamında.
Osmanlı Devleti’ni Anadolu’nun içindeki küçük bir parçaya sıkıştırmayı hedefleyen Sevr Antlaşmasında kimler nereleri aldı? İşte, tüm detaylar.
Sevr Antlaşması Nedir?
Sevr Antlaşması ya da Sevr Barış Antlaşması; 1. Dünya Savaşı’nın arkasından Osmanlı Devleti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yugoslavya, Romanya, Çekoslovakya, Polonya, Portekiz, Belçika, Yunanistan ve Ermenistan arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Fransa’nın başkenti Paris’in bir semti olan Sevr kasabasında imzalanan Sevr Antlaşması tarihi 10 Ağustos 1920’dir.
Konuya ilgi duyanlar arasında cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de Sevr Antlaşmasını Osmanlı adına kim imzaladı? sorusudur. Sevr Antlaşması’nı imzalamak üzere hazır bulunan heyette; Sadrazam Damat Ferit Paşa, Mehmed Hadi Paşa, Rıza Tevfik Bey ve Reşat Halis Bey bulunmaktaydı.
Sevr Antlaşması Nedenleri
10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan Sevr Antlaşması nedenleri şunlardır:
Sevr Antlaşmasının Maddeleri
Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşmasının maddeleri ve Sevr Antlaşmasında kimler nereleri aldı sorusunun cevabı şu şekilde listelenebilir:
Sevr Antlaşması Sonuçları
Osmanlı Devleti topraklarının paylaşıldığı bir antlaşma olarak karşımıza çıkan Sevr Antlaşması sonuçları şunlardır:
Sevr Antlaşması Önemi
10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan Sevr Antlaşması önemi, bu antlaşmanın ölü doğan bir antlaşma olmasından ileri gelmektedir. Antlaşma imzalandığı sırada Meclis-i Mebusan’ın kapalı olduğundan bu antlaşma mecliste onaylanmamış ve bu sebeple hukuken geçersiz sayılmıştır.
Ayrıca bu antlaşma; Misak-ı Milli’yi vazgeçilmez bir ülkü olarak ortaya koymuş olan TBMM tarafından kati suretle reddedilmiş ve işgalcilerin Anadolu’dan atılması için büyük bir mücadele verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde gerçekleşen Kurtuluş Savaşı neticesinde kazanılan zaferle birlikte Sevr yırtılıp atılmış ve onun yerine 1. Dünya Savaşı’nı bitiren Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır.