Moğol İmparatorluğu tarihi, hükümdarları, sınırları, başkenti ve özellikleri: Moğollar kimdir, nerede, ne zaman kuruldu ve yıkıldı?
Dünya tarihinin gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Moğol İmparatorluğu; Orta Çağ'ın en büyük politik ve askeri gücü olarak karşımıza çıkmaktadır. En parlak dönemlerini yaşadığı zamanlarda dünyanın yaklaşık olarak beşte birini kontrol eden Moğollar kurucusu kimdir? Moğol İmparatorluğu ne zaman kuruldu? Çin'den Viyana'ya kadar uzanan toprakları bir dönem kontrol etme başarısı göstermiş olan Moğol İmparatorluğu başkenti neresidir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Kendi bölgesinde ilk hukuk kurallarını oluşturan, sistemli bir posta teşkilatı kuran ve ticareti teşvik eden Moğollar ne zaman yıkıldı? İşte, Moğol İmparatorluğu tarihi hakkındaki tüm detaylar.
Moğol İmparatorluğu Tarihi
Moğol İmparatorluğu; Cengiz Han’ın ayrı halde yaşayan tüm Moğol kabilelerini tek bir çatı altında toplaması üzerine 1206 yılında kurulmuştur. Cengiz Han tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu başkenti ise Karakurum’dur.
Cengiz Han döneminde; Uygur, Kırgız ve Merkitler Moğol idaresi altına girmişlerdir. 1218 yılında Karahitay toprakları ele geçirilmiş ve Moğollar Harezmşahlar Devleti ile komşu olmuşlardır. 1220 yılında Harezmşahlar üzerine gerçekleştirilen bir seferle Moğollar, Kafkaslar üzerinden Karadeniz’in kuzeyini, güneyde ise Orta ve Batı İran’ı ele geçirmişlerdir.
1227 yılında Cengiz Han’ın ölümünden sonra idareyi alan Ögeday Han zamanında da Moğol ilerleyişi durmamış; Çin’in büyük bir kısmı ile Kore sahasını Moğollar tarafından ele geçirilmiştir. 1237 ile 1241 yılları arası Avrupa üzerine gerçekleşen seferde Orta Avrupa ve Doğu Avrupa istila edilmiştir.
1235 ile 1242 yılları arasında Batu Han önderliğindeki bir orduyla Moskova ve Kiev seferleri gerçekleşmiş ve bu coğrafyalar Moğol idaresi altına girmiştir. Rusya’nın yanı sıra yine bu dönemde Polonya, Doğu Almanya ve Hırvatistan sahaları Moğollar tarafından ele geçirilmiştir.
1241 yılında ise İran sahasının tamamen ele geçirilmesi için bir sefer planlanmış ve orduların başına Baycu Noyan getirilmiştir. Anadolu’yu da Moğol idaresi altına almak isteyen Baycu Noyan Erzurum’u kuşatmış ve 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Savaşı’nda Anadolu Selçukluları mağlup etmiştir.
İran’da tam bir kontrol sağlayamayan Moğollar, bu bölgeye Hülagü Han’ı gönderdi. 1253 yılında başlayan bu seferde 1258 yılında Bağdat’ı ele geçiren Moğollar, Abbasi Devleti’ne son verdi.
Moğolların yıkılışı ve parçalanışı ise Möngke’nin ölümü sonrası gerçekleşmiştir.1260 yılında Memlükler ile Moğollar arasında gerçekleşen Ayn Calut Savaşı’nda Moğollar yenilmiş ve devlet parçalanmaya başlamıştır.
Cengiz Han’ın 4 oğluna pay edilen ve bu şekilde yönetilen Moğol İmparatorluğu 1260 yılından itibaren geçirdiği iç sarsıntılarla yıpranmıştır. 1294 yılına kadar süren bir iç karışıklıklar Kubilay dönemine kadar sürmüş; Kubilay’ın ölümü sonra imparatorluk parçalanmıştır.
Moğollar Özellikleri
Dünyanın en büyük kara imparatorluklarının başını çeken Moğollar özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Moğol İmparatorluğu Hükümdarlığı
Dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Moğol İmparatorluğu hükümdarları şunlardır: