X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Röportaj: Oya Doğan - HT Magazin

Vaktinin tamamını sette geçiren Tan’ın minik oğlu, daha ‘anne’ demeden önce ‘kayıt’ demeyi öğrenmiş. Zeynep Günay Tan, son yılların en iyi dizi yönetmeni olarak anılıyor. ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’nin de bu kadar içimize işlemesinin gizli kahramanı o. Sette oyuncularla iyi anlaştığını ve izleyiciye gerçek bir dünya kurmak için tüm ruhunu bu işe koyduğunu söylüyor Zeynep Günay Tan. Başarılı yönetmen geçtiğimiz hafta Bloomberg HT’de yayınlanan ‘Yerli Dizi’ programına konuk oldu. Programın ardından hayatını ve dizi hakkında merak edilenleri HT Magazin için anlattı.

Siz oyuncu olmak isterken nasıl yönetmen oldunuz?

Ben oyuncu olmak isterken kilo sorunu olan bir çocuktum. Babam “Sen yaptığın işte en iyisi olmak istersin. Oyunculuk sadece yetenekle olmaz. Fiziğinin de iyi olması gerekir. Bence üzülürsün. Bu mesleği seçme” dedi. Haklıydı ve önüme ket vur madı. Lise 3’te İtalya’da Birleşik Dünya Koleji’nde burs kazandım. Orada okul televizyonunu kurduk ve programlar yapmaya, kısa filmler çekmeye çalıştık. Montajları yaparken bambaşka bir dünya olduğunu keşfettim. Üniversitede de İtalya’da sinema bölümüne girdim. Ama 5 Nisan kararlarıyla bursum kesildi ve döndüm.

Peki, dönünce ne yaptınız?

Özgüven patlamasıyla Mimar Sinan’a başvurdum ve mülakatta reddedilerek ilk hayat dersimi aldım. İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümüne girdim ama hep asistanlık yaptım. VİPSAŞ’ ın sahibi babamın arkadaşıydı. İlk işim yapımcıya ve oyuncuya eşe dosta vermesi için dizilerinin bölümlerini aktarmaktı. 1.5 yıl boyunca bu işi yaptım. Sonrada Kartal Tibet’le çalıştım. Beni babamdan kız ister gibi istedi ve asistanı oldum. Sonra Orhan Oğuz, Ömer Kavur, Atıf Yılmaz, Şerif Gören, Ziya Öztan, Türkan Derya ve son olarak Çağan Irmak’la çalıştım.

Yönetmenlik nasıl başladı?

Çemberimde Gül Oya’yı çekerken bu haftanın hit sahnesi ne diye bekliyorduk. 8. bölümde hazırlığımızı yaptık ama Çağan çantasını aldı ve “Ben gidiyorum” dedi. Ben arkasından “Nereye?” dedim. Merdivenin altından gülümseyerek “Sahne senin Zeynep” dedi. Ben kendimi bir türlü hazır hissetmiyordum. O sahneyle özgüvenim yerine geldi. Ardından da Şükrü Avşar, Güz Yangını dizisini çekmemi teklif etti.

FARAH VE ARAS ŞAŞIRTTI

Kurtlar Vadisi’nde erkek egemen bir set, aksiyon dizisi ve hamile bir yönetmen. Çok çılgınca değil miydi?

Sokakta insanlar inanamıyordu. Karnım burnumdaydı ve “Bu mu yönetmen?” diyorlardı. Açıkçası erkek egemen bir işi çekmek istedim. Ama çok zor bir setti. Hakkımda da “Kadın yönetmen geldi, evlendirdi” dediler ama ne yapayım bana denk geldi.

Öyle Bir Geçer Zaman ki’ye teklif de iki aylık anneyken gelmiş...

16 bölüm senaryo geldi. Ben hiçbir kitabı okurken bu kadar karmakarışık duygular içine girmemiştim. Anneliğimin başında böyle bir senaryo gelmesi önemliydi. İşle müthiş bir gönül bağı kurdum.

Dizi başlar başlamaz gönül sazımızı titretti...

Çünkü bizim yola çıkış noktamız gerçeklikti. Oyuncularımız ve teknik ekip projeyi sahiplendi. Bizim işimiz de suya yazı yazarsın ama biz yaptığımız her şeyin karşılığını aldık. Bazen diyalog kullanmadık, sessiz anlatımlara girdik. Ekran başındaki seyirciyle el ele tutuştuk. Ben iyi bir televizyon izleyicisiyim. Ben bu kadar etkileniyorsam insanlarda sever diye düşündüm.

Geçtiğimiz sezon Osman denize düştü. Ama Emir Berke Zincidi’ye zarar vermeyeyim derken, başka iki çocuğu denize attınız. Bu doğru muydu?

Emir Berke’yi yeşil fonda çektik. Yaşı çok küçüktü ve yüzme bilmiyordu. Diğer çocuklar da hem daha büyüktü, hem de yüzme kursundan gelmişlerdi. Tabii ki, denize düşmediler. Çekim kapalı bir havuzda yapıldı.

Bu sezon izleyici “Eski tadı kalmadı ”diye diziyi ağır eleştirdi...

Uzun süren diziler hep eleştirilir. Biz risk alıp, reytingler zirvedeyken dizide 2.5 yıl atlattık. Seyircinin ara boşluğu zamanla doldurmasını bekledik. Başta eleştiriler aldık ama reytingler öyle söylemedi. İzleyiciler kabul etti.

Sizi en çok hangi oyuncu şaşırttı?

Hepsi beklediğimin üstünde performans sergiledi ama Farah ve Aras çok şaşırttı. İyi olacaklarını biliyordum ama bu kadarını tahmin etmemiştim.

Osman’ı hazırlamak zor mu?

Çocuk yetenekliyse avantajlı bir durum var. Bilgi birikimi olmadığı için teslim olmaya açık. Oyun odası ve pedagogumuz var. Bazen oğlum Ömer geliyor, ona da ağabeylik yapıyor.

Oğlunuz ilk sette mi anne dedi?

Oğlum ilk anne değil kayıt dedi.

 

‘Osman katil olamaz’

Aylin Soner’in hali ne olacak?

İnşallah iyi olurlar. Serverip sırvermem. Biraz daha ağlayacağız ama toparlar onlar. Aylin kuvvetli kızdır. Acılarla yaşarlar herhalde. Bu sezon hem ağlayacağımız hem de sevineceğimiz şeyler olacak. Var olan karakterlerimiz adına sürprizler var.

Dizi kaç sezon sürecek?

Üç sezon dedik başta ama nasıl devam eder bilmiyorum. Zamanla bu ailenin büyümesi ve Türkiye’nin değişimiyle ilerleyecek.

Peki, Osman seri katil mi olacak?

Sanatla ilgilenen bir çocuk olur herhalde. Osman seri katil olmaz. Cemile’nin çocuklarının hiçbiri
katil olmaz. İnsanın öyle annesi olsun bin milyar borcu olsun.

‘Tek kelimeyle OYUNCULARIM’

Erkan Petekkaya: Delikanlı
Ayça Bingöl: Can Arkadaş
Zeynep Farah Abdullah: Güzellik
Aras Bulut İynemli: Yetenek
Wilma Elles: Şirine
Yıldız Çağrı Atiksoy: Hanımefendi
Meral Çetinkaya: Kelimelere sığdıramam. Harika bir insan .
Emir Berke Zincidi: Canımın içi. Yerim onu ben.