KOSGEB başvuru şartları nelerdir? KOSGEB desteğinden kimler faydalanabilir?
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 1990 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili bir kuruluşudur. Günümüze kadar birçok kişiye destek vermişti ve buna devam etmektedir. Özellikle kadın girişimcilere büyük destek sağlayan bu kuruluş, tarım ve toprakla ilgili iş geliştiren ve bu alanda uğraşan girişimci kadınlar için yüzde 70 oranında hibe desteği sağlamaktadır.
Mantar üretimi, sağlık sektörü, yiyecek hizmetleri, teknoloji alanındaki faaliyetler gibi birçok dalda destekler sağlanmaktadır.
Eğer genç girişimci statüsünden yararlanmak isterseniz 29 yaş sınırını atlamamanız gerekir. KOSGEB, rekabet gücünü attırmak ve ekonominin büyümesi için amaçlanmıştır. KOSGEB başvuru şartları nelerdir? KOSGEB desteğinden yararlanmak ve başvurmak içi gerekli şartlar şunlardır:
KOSGEB Desteği İçin Nereye Başvurulur?
KOSGEB desteğinden faydalanmak isteyen girişimciler KOSGEB desteği için nereye başvurulur? sorusunu araştırıyor.
KOSGEB başvurusu için işlemler online yapılıyor. www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” menüsünden gerekli yönlendirmeleri takip edip başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.
Geleneksel Girişimcilik destekleri geri ödemesizdir. Bu tutar 5 bin TL’dir. Sermaye şirketi işletme tutarı ise 10.000 TL’dir ve geri ödemesiz şeklindedir.
KOSGEB Desteğinden Yararlanabilecekler
18 yaşını dolduran her vatandaş KOSGEB desteğinden yararlanabilir. Fakat bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Genç girişimci kategorisinden yararlanmak isterseniz 29 yaş sınırı olduğunu unutmamalısınız. Böylece genç girişimciler vergi muafiyetinden de yararlanabiliyor. Ayrıca destekten faydalanan kişilerin 3 yıl içinde işletmelerini kapatmaması gerekiyor.
KOSGEB tarafından sağlanan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılarak ilk aşamayı geçmeleri gerekiyor. Alınan eğitimleri başarıyla geçtikten sonra kişiler, KOSGEB desteğinden yararlanabilecekler.
Listede belirtilen meslek kollarından biri işletmeniz için uygunsa sizde desteklerden yararlanabilirsiniz. İşletme kurulmuş ise KOBİ uygunluğundan onay almak gerekli.
Diğer şartlardan biri de KOSGEB veritabanına işletme kaydının yaptırılmış olunması.
Destekten faydalanmak isteyen girişimciler; genç, kadın, engelli, şehit yakını, gazi ise belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir. KOSGEB kadın girişimcileri arttırmak ve iş hayatında daha çok kadın girişimciye destek vermek adına verilecek hibelerde pozitif yaklaşım içinde. İşletme sahibi eğer kadın ise ve işe alacağı çalışan da kadın ise destek limitleri artış gösteriyor.
KOSGEB Hibe Başvurusu
e-Hizmetler menüsünden KOSGEB’e ilk başvuru işlemini gerçekleştirin ve işletmenizin kaydını yapınız. KOSGEB desteğinden yararlanmak için İşletmenizin KOBİ vasfı taşıyıp taşımadığının tespiti için beyanname doldurmanız gerekmektedir.
Doldurduğunuz beyanname KOSGEB uzmanları tarafından kontrol edilecek sonrasına ise uygun olup olmadığınız belirtilecektir. Tüm şartları taşıyorsanız ve destek almaya uygunsanız sizlere bir uzman atanacaktır. KOSGEB hibe başvurusu için gerekli bilgiler şu şekilde:
İşletmenin adı, İşletmenin statüsü İşletmenin bağlı olduğu vergi dairesinin adı ve bulunduğu il, İşletmenin sahibinin adı ve soyadı, İşletmenin kuruluş yılı, SSK işletme sicil numarası, Ticaret sicil numarası, Bağlı bulunulan meslek kuruluşları (Esnaf ya da Sanatkarlar Odası gibi).