Kız Kulesi açılıyor
Boğaziçi'nin süsü Kız Kulesi, geçirdiği restorasyondan sonra bugün açılıyor. Yenileme çalışmaları, uluslararası restorasyon ilkeleri ışığında ve Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi mimar Han Tümertekinden oluşan bilim kurulunun rehberliğinde gerçekleştirildi. II. Mahmud dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özgün malzemeler kullanılarak restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi, bugün saat 21.00'de ışık gösterileriyle açılacak. Kız Kulesi, mayıs sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Yine mayıs sonuna kadar tekne ulaşımı da ücretsiz olacak. Gelin, Kız Kulesi'nin çeşitli zamanlarda tarihe tanıklık ettiği eşsiz fotoğraflara göz atalım
- 1
II. Mahmud dönemindeki orijinal haline sadık kalınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özgün malzemeler kullanılarak restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi, bugün saat 21.00'de ışık gösterileriyle açılacak. Kız Kulesi, mayıs sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Yine mayıs sonuna kadar tekne ulaşımı da ücretsiz olacak.
- 2
Kız Kulesi, Kyzikos'taki deniz zaferinden sonra, M.Ö 408'de Atinalı general Alkibiadis, muhtemelen Karadeniz'den gelen gemiler için Üsküdar'ın önündeki küçük bir kaya üzerine özel bir istasyon inşa etti.
- 3
Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
-
- 4
M.Ö 24 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.
- 5
1110'da Bizans İmparatoru I. Aleksios, taş duvarla korunan ahşap bir kule inşa etti.
- 6
Kuleden Konstantinopolis'teki Mangana semtinde dikilmiş başka bir kuleye uzanan bir demir zincir gerildi.
-
- 7
Adacık daha sonra su altı kalıntıları hala görülebilen bir savunma duvarı ile Asya kıyısına bağlandı.
- 8
1453'te İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi sırasında, kulede Venedikli Gabriele Trevisano tarafından yönetilen bir Bizans garnizonu bulunuyordu.
- 9
Daha sonra yapı, Fatih Sultan Mehmed döneminde Osmanlı Türkleri tarafından gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.
-
- 10
İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada, Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır.
- 11
Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan savunma kalesine, sürgün istasyonundan karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir.
- 12
Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.
-
- 13
Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayet bulunmaktadır.
- 14
Antik Çağ'da arkla (küçük kale) ve damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros" (Leandros'un Kulesi) ismi ile ünlenmiştir.
- 15
Çok eski geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar Boğaz'dan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır.
-
- 16
Kule ile Avrupa yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine izin verilmiştir.
- 17
Bir süre sonra kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.
- 18
Kule 1509 depreminde yıkılmış, yeniden inşa edilmiş ve 1721'de yanmıştır.
-
- 19
Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından imar emri verilmiş ve yeni bina deniz feneri olarak kullanılmış; çevre surlar 1731 ve 1734 yıllarında onarılmıştır.
- 20
Sonunda 1763'te kule daha dayanıklı taştan yeniden inşa edildi.
- 21
1829'dan itibaren karantina istasyonu olarak kullanılmış ve 1832'de Sultan II. Mahmud tarafından yeniden restore edilmiştir.
-
- 22
- 23
- 24
-
- 25
- 26
- 27
-
- 28
- 29
- 30
-
- 31
- 32
- 33
-
- 34
- 35
- 36