Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan kedilerin insanların ruh haline sonsuz sayıda olumlu etkilerini ve yararlarını unutmamakla birlikte kedi tırmığı hastalığına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, evde bakılan kedilere gerekli bakım ve tedavi uygulandığında hastalık riskinin de azaldığını söyledi.

Read more!

Dr. Seçkin, "Kedi tırmığı hastalığında bartonella isimli bir bakteri etkendir. Çoğu zaman kedilerden bulaşsa da köpeklerden de geçebilir. Kedilere bir pire ısırığı ya da başka kedilerle kavgadan geçer. Bu bakteriyi taşıyan kedinin tırmaladığı, ısırdığı ya da yaladığı kişinin lenf bezleri şişer, ağrılı ve kırmızıdır, irin akabilir. Çocuklarda en sık kronik lenf bezi büyüklüğünden sorumludur. Başta kedi tırmığı olmak üzere kuduz, çeşitli parazitler, giardia, camphylobacter gibi kanlı ishale yol açabilen çeşitli bakteriler, toksoplazma ve ciltte mantar kediden insana bulaşabilmektedir. Ancak kedilerimize iyi baktığımız takdirde onlardan bize geçecek hastalıkları epeyce azaltmış oluruz" dedi.

BİR YAŞ ALTI VE SOKAKTA YAŞAYAN KEDİLERE DİKKAT!

Kedi tırmığı hastalığını en çok bir yaşından küçük, sokakta ya da barınakta yaşayan, pirelenmiş veya pire tedavisi gören kedilerden bulaştığını söyleyerek, "Kediler çoğu zaman oldukça sağlıklı gözükür. Ancak gözlerde kızarıklık, ateş, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve lenf bezleri şişliği olabilir" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ