Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kedi tırmığı hastalığına dikkat! - Haberler | Sağlık Haberleri

        Binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan kedilerin insanların ruh haline sonsuz sayıda olumlu etkilerini ve yararlarını unutmamakla birlikte kedi tırmığı hastalığına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, evde bakılan kedilere gerekli bakım ve tedavi uygulandığında hastalık riskinin de azaldığını söyledi.

        Dr. Seçkin, "Kedi tırmığı hastalığında bartonella isimli bir bakteri etkendir. Çoğu zaman kedilerden bulaşsa da köpeklerden de geçebilir. Kedilere bir pire ısırığı ya da başka kedilerle kavgadan geçer. Bu bakteriyi taşıyan kedinin tırmaladığı, ısırdığı ya da yaladığı kişinin lenf bezleri şişer, ağrılı ve kırmızıdır, irin akabilir. Çocuklarda en sık kronik lenf bezi büyüklüğünden sorumludur. Başta kedi tırmığı olmak üzere kuduz, çeşitli parazitler, giardia, camphylobacter gibi kanlı ishale yol açabilen çeşitli bakteriler, toksoplazma ve ciltte mantar kediden insana bulaşabilmektedir. Ancak kedilerimize iyi baktığımız takdirde onlardan bize geçecek hastalıkları epeyce azaltmış oluruz" dedi.

        REKLAM

        BİR YAŞ ALTI VE SOKAKTA YAŞAYAN KEDİLERE DİKKAT!

        Kedi tırmığı hastalığını en çok bir yaşından küçük, sokakta ya da barınakta yaşayan, pirelenmiş veya pire tedavisi gören kedilerden bulaştığını söyleyerek, "Kediler çoğu zaman oldukça sağlıklı gözükür. Ancak gözlerde kızarıklık, ateş, kusma, iştahsızlık, halsizlik ve lenf bezleri şişliği olabilir" dedi.

        1 YAŞ ALTI KEDİLER KİMLER İÇİN TEHLİKELİ?

        Genellikle kedi yavrusunun tırmaladığı ya da yaladığı yerde cilt açıklığı varsa hastalığın başlayabileceğini aktaran Dr. Seçkin, "Önce sivilcemsi bir kabarıklık oluşur, bu kabarıklık 2-3 haftada kendiliğinden düzelir. Takiben 1-2 hafta sonra ona yakın lenf bezleri şişer ve genellikle 2-4 ayda kendiliğinden küçülerek kaybolur. Genellikle 15 yaştan küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi iyi çalışmayanlar bu hastalığa yakalanır. Genellikle kendiliğinden geçer. Ancak bağışıklık sistemi iyi çalışmayan bazı hastalarda yüksek ateş, göz iltihabı, zatürre, sinir sistemi, kaslar, eklemler ve kemikleri tutan yaygın enfeksiyona da yol açabilmektedir. Bağışıklık sistemi iyi çalışmayanların ya da kalp kapakçık sorunu olanların evlerinde bir yaştan küçük kedi bakmamaları ve kedilerinin tırnak, parazit ve pire bakımı için düzenli veterinere götürmeleri gereklidir" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞINI ENGELLEMEK MÜMKÜN MÜ?

        Dr. Seçkin, kediye temas, kedinin eşyalarına, mamasına veya kumuna temas edildikten sonra ellerin bol sabunla yıkanması gerektiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: "Ciltte yara varsa kedinin bunları yalamasına izin vermemek gerekir. Kedinin yaladığı, tırmaladığı yarayı bol sabunlu suyla yıkamak da hastalanmayı engelleyebilir. Çoğu zaman kedi kendisi hasta olmadan hastalık etkenlerini taşıyabiliyor. Kedi sahipleri kedilerinin tırnaklarını kısa tutmalı ve pire ilaçlarını yaptırmalıdır. Evde hayvan besleyenlerin evi sık sık süpürgeyle temizlemeleri pireyi de engelliyor."

        "VAKALARIN YÜZDE 25'İNDE HASTALIK AĞIR SEYREDİYOR"

        Hastalık tanısının kan testinde antikor ya da PCR bakılarak konulduğunu söyleyen Seçkin, tedavi konusunda şunları söyledi: "Hafif hastalar kendiliğinden düzelir. Vakaların yüzde 25’inde hastalık daha ağır seyredebilir. Bu vakalarda antibiyotik kullanılır, birkaç farklı antibiyotiğin arka arkaya kullanılması gerekebilir."

        Seçkin, kedilerden de kuduz geçebileceğini vurgulayarak, bilinmeyen bir kedi tarafından tırmık ya da ısırığa maruz kalanların dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, "Kuduz olan kedi birkaç gün içerisinde ölüyor, kediyi takibe almak bir yöntem. Aksi takdirde aşı önerilir" dedi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa