Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR (AA) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, bu yıl "mevcudu korumak" üzerine bir strateji geliştirdiklerini; özellikle ABD, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan'ın öne çıkan pazarlar olmasını beklediklerini ifade etti.

        Ege İhracatçı Birlikleri 2022 yılı değerlendirme ve 2023 hedefleri toplantısı, kentteki bir otelde düzenlendi.

        Toplantıda sunum yapan Jak Eskinazi, Birlik olarak 2022 ihracat hedefini 18 milyar dolar olarak koyduklarını, Ukrayna-Rusya savaşı ve tüm olumsuzluklara rağmen 18 milyar 300 milyon dolar ihracat yaparak bu hedefi geride bıraktıklarını anlattı.

        Geçen yıl EİB üyesi 7 bin 377 firmanın ihracat yaptığını, en fazla ihracat yapılan sektörler sıralamasında demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler, su ürünleri ve hayvansal mamuller ile hazır giyim ve konfeksiyonun ilk sıralarda yer aldığını aktaran Eskinazi, "Geçen yıl 218 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptık. Almanya, ABD ve İspanya, ihracatta ilk üç ülke oldu." dedi.

        Eskinazi, geçen yıl Ticaret Bakanlığı desteğiyle, ihracatçıların uluslararası rekabetçiliklerini artırmaları amacıyla 16 URGE Projesi yürüttüklerini, özellikle gıda sektörüne yönelik ABD pazarı açılımıyla sektörün bu ülkeye ihracatını yüzde 46 artırmayı başardıklarına dikkati çekti.

        Global ekonomideki resesyon, dünya ekonomilerindeki büyüme rakamlarının düşeceği beklentisi ve yüksek enflasyonun 2023 için hedef koymayı zorlaştırdığını dile getiren Eskinazi, yeni yılda mevcudu korumak üzere bir strateji ortaya koyduklarını ifade etti.

        - "Enseyi karartmıyoruz"

        Eskinazi, asgari ücretteki artış ve kurun mevcut seviyesinin işçilik maliyetlerini artırdığını, ihracatçının fiyat vermekte zorlandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Tabii bu şartlarda enseyi karartmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılında da üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Büyümenin anahtarı yine ihracat olacak. Bu yıl daha fazla fuara gideceğiz, daha fazla sektörel ticaret heyetleri ve alım heyeti organizasyonları yapacağız. Daha agresif bir pazarlama stratejisi izleyeceğiz.

        Bu etkinlikleri yaparken Ticaret Bakanlığımızın 2023 yılı için ortaya koyduğu 'Hedef Pazarlar, Uzak Ülkeler Stratejisi'ne uyumlu bir takvim oluşturduk. Ticaret Bakanlığımızın hedef pazarlar olarak belirlediği ülke sayısı 2022 yılında 24 iken 2023 yılında 51 ülkeye çıkarıldı. Bu anlamlı destek ve Yeni Nesil Destek olarak tanımladığımız e-ihracat desteği için Bakanımız Mehmet Muş nezdinde Ticaret Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. 2023 yılında geleneksel ihraç pazarımız Avrupa Birliği yanında ABD, Çin, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan'ın ihracatımızda öne çıkan ülkeler olmasını bekliyoruz."

        Toplantıda EİB çatısı altındaki Birlik başkanları da değerlendirmelerde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa