Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler İmar Barışı ne zaman son, bitecek? İşte İmar Barışı'nın bitiş tarihi - Merak Edilenler Haberleri

        İmar barışı için başvurular e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılmaya başlandı. 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları kapsayan imar affı için başvuru yapabiliyorlar. Peki; İmar Barışı son gün ne zaman? İşte İmar Barışı ile ilgili detaylar...

        İMAR BARIŞI SON GÜN NE ZAMAN?

        İmar barışı için başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından e-devlet imar barışı sayfası üzerinden kabul edilmeye devam ediyor. İmar barışından yararlanmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden yapı kayıt belgesi başvuru formu doldurduktan sonra bakanlık bu formu inceleyerek onay veriyor ve ardından kişiye imar affı ücreti ve ödeme bilgilerinin yer aldığı kısa mesaj gönderiliyor.

        REKLAM

        İmar affı için son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak belirlenmişti ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu tarihi 1 yıl uzatma yetkisinin de elinde bulunduğu biliniyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu tarihin uzatılmayacağını açıklamıştı. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Kurum ise henüz bu konu hakkında bir açıklamada bulunmadı. Yine de vatandaşlara elde ettikleri bu hakkı kaybetmemeleri adına mutlaka 31 Ekim tarihine yapı kayıt belgesi başvuru formu doldurmaları ve imar affı başvurusu işlemlerini tamamlamaları söyleniyor.

        İMAR AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

        İmar barışı31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı ek inşaat alanları içeren tüm yapıları kapsayacak. İnşaat halindeki yapılarda 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla bitmiş kısımları için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartıyla yapı kayıt belgesi alabilecek.

        Yapı kayıt belgesi verilen kısımların eksik inşaat işleri tamamlanabilecek. İmar barışından hazine arsası üzerinde yapısı olan kişilerde yararlanabilecek. Fakat bu kişilerinyapı kayıt belgesi aldıktan sonra arsayı da almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapması gerekmektedir. Rayiç bedel üzerinden alınabilecek olan bu arsaların satış bedeli, en az yüzde 10’u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek. Yapılacak olan taksit tutarınaödeme tarihine kadar kanuni faiz oranının yarısı uygulanacak.

        REKLAM

        İMAR AFFI BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

        İmar barışı için başvurular E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurulular tarafından kabul edilecek. 8 Haziran Cuma günü başlayan başvurular Vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvuru formunda yapının sahibinin kimlik bilgileri ile yapının bilgilerinin yazılacağı bölümler bulunacak. Formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenerek beyan edecek.

        Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek. Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda ise yüzde 5 olarak yatırılacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor.

        İMAR AFFI ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK?

        Başvurularını tamamlayan kişilerkayıt sırasında verilen başvuru numarası ile paralarınıZiraat Bankası’na yatıracak. Ziraat Bankası'ndan‘Başvuru numarası’ ile fatura öder gibi imar barışı ödemeleri kolaylıkla yapılabilecek. Başvuru sonrasında ödemelerini yapan kişilerin başvuru işlemleri tamamlanmış olacak.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kerem Hançer
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa