Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

İngiltere’de HPV aşısı uygulanan gençler üzerinde yapılan bir araştırma, aşının rahim ağzı kanseri vakalarını yüzde 90 oranında azalttığını gösteriyor.

Bilim insanları, aşının, yakın gelecekte bu hastalığı ortadan kaldırabilecek denli işe yaradığını kaydediyor.

Yapılan çalışma, aşının en fazla 12 - 13 yaşlarındaki gençlere uygulandığında koruma sağladığını gösteriyor.

Aşı ayrıca, papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonlarını da önleyerek genital siğillere karşı da koruma sağlıyor.

Londra’da yaşayan 36 yaşındaki Gem Sofianos, 2015 yılında yapılan bir taramada rahim ağzı kanserine yakalandığını öğrendi.

Onun gençliğinde HPV aşıları mevcut değildi.

Sofianos küçüklüğünde bu aşı var olsa yaptırmaktan çekinmeyeceğini söylüyor ve “Küçük kız kardeşime okulda ilk kez HPV aşısı yapıldı. Onun ve diğerlerinin rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu bilmek beni rahatlatıyor" diyor.

Gem Sofianos erken teşhis sayesinde kanserden kurtuldu ancak hâlâ düzenli taramalara giriyor.

Genç kadın halen kanser teşhisi sonrası kaynaklı sıkıntılar yaşadığını anlatıyor ve “Umarım bir gün rahim ağzı kanserinin ortadan kaldırıldığı bir dünyada yaşarız" mesajını veriyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları kurumunun finanse ettiği ve Londra Queen Mary Üniversitesi'ndeki uzmanlar tarafından yürütülen çalışma, HPV aşının, taramayla birleşmesi durumunda rahim ağzı kanseri vakalarının, istisna haline geleceğini gösteriyor.

Yapılan çalışma, bu hastalığın daha sık görüldüğü düşük gelirli toplum kesimlerinde, daha fazla vakanın engellendiğini de ortaya koydu.

İngiltere’de yayınlanan prestijli tıp araştırmaları dergisi British Medical Journal'da yayınlanan çalışmanın baş araştırmacılarından Profesör Peter Sasieni, HPV aşısının tüm sosyo ekonomik grupların faydasına olduğunu söylüyor.

Sasieni, aşının ücretli yapıldığı dönemlere atıfla şunları söylüyor:

“Tarihsel olarak rahim ağzı kanseri, sağlık eşitsizliği ile diğer bütün kanser türlerinden daha fazla eşleştiriliyordu. HPV aşısının yüksek risk gruplarına ulaşamayacağı endişesi vardı.

"Bu sonuçlar, dar gelirli toplum kesimlerine de aşıyı ulaştırma konusunda okul temelli yapılan çalışmanın büyük başarısını ortaya koyuyor."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ