Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Safra taşları, safra kesesi ya da kanallarında yer alan irili ufaklı taşlar olup, genetik nedenlerden ve dengesiz diyetlerden ötürü oluşur.

HT Ege'lide yer alan habere göre;Dengesiz diyet, oldukça düşük kaloriyle beslenerek hızlı kilo vermek demektir. Bu yanlış davranışlara yaza girmekte olduğumuz şu günlerde maalesef sık rastlamaktayız. Safra taşlarının içeriğinde kolesterol, safra pigmentleri, kalsiyum ve protein mevcuttur.

Kimlerde görülür?

Safra taşları en sık orta yaş kadınlarda görülmektedir. Doğum yapan ve östrojen kullanan kadınlarda daha da sık görülmektedir. Çocuklarda da görülmektedir. Çocuklardagörülen safra taşları genelde doğuştan kan hastalıkları ile birliktedir. Kolesterol içeren safra taşlarının temel yapısı mikro kristallerdir. Henüz taş formu oluşmadan ultrasonografi ile gözlemlenen bu mikro kristaller, safra çamuru olarak da adlandırılmaktadır. Safra çamuru kendiliğinden kaybolabilir, uzun süre sebat edebilir ya da safra taşına dönüşebilir. Safra çamuru kolesistit, kolanjit ve pankreatit gibi önemli komplikasyonlara sebep olabileceğinden yakından takip edilir. Renkli safra taşlarına pigment taşları da denmektedir. Pigment safra taşları; kalsiyum tuzu, safra ve protein karışımından oluşur.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ