Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında fezleke

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Bursa mitinginde kalabalığın "öl de ölelim, vur de vuralım" sloganlarına karşılık, "Merak etmeyin, onun da zamanı gelecektir" demesi, hakkında bir fezlekeye konu oldu.

        TBMM'ye gelen fezlekede, Taha Tanrıverdi adlı kişi tarafından yapılan şikayette, Bahçeli'ye "suç işlemeye tahrik" suçu isnat ediliyor.

        Fezlekede, Devlet Bahçeli'nin 23 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen Bursa Mitingi'nde, kalabalık tarafından "öl de ölelim, vur de vuralım..." şeklindeki sloganlarının arka arkaya atılması üzerine, "Merak etmeyin, onun da zamanı gelecektir..." ifadesi ile karşıladığı, sesli ve görüntülü kayıtla sabit olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

        "Türk Ceza Kanunu'nun 214. maddesi "Suç işlemeye tahrik" başlığı altında, suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır şeklinde düzenlenen aynı maddenin birinci fıkrası, 'suç işlemeye tahrik eylemini, açıkça ifade özgürlüğünün kapsamı dışına çıkarmış, ifade özgürlüğünün suç işleme veya işletme aracı olarak kullanılması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinde belirtilen ilkelere uygun biçimde yasaklanmıştır.

        Maddenin üçüncü fıkrasında yer alan, 'tahrik konusu suçların işlenmesi halinde tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatıyla cezalandırılır' hükmü karşısında, suç işlemeye tahrikin, tehlike suçu niteliğinde olduğunu tespit etmiştir. .

        Milletvekillerinin, ancak şiddeti veya suç işlenmesini teşvik yahut tahrik edecek ifadeler, kullanmamaya özen göstermeleri şartıyla, toplumsal sorunlar hakkında acımasız eleştirilerde bulunabilme veya düzeni sorgulayabilme özgürlüğüne sahip bulundukları kabul edilmelidir.

        Bu açıklamalar ışığında, düzenlenen miting sırasında, kalabalığın "vur de vuralım, öl de ölelim..." biçimindeki sloganlarına, "merak etmeyin, onun da zamanı gelecektir...' şeklindeki sözleriyle karşılık veren Genel Başkan Devlet Bahçeli hakkında, nihai değerlendirme ve kabul görevli mahkemesine ait olmak üzere, suç işlemeye genel tahrik suçu bakımından, yeterli şüphenin doğmuş olduğu kanaatine varılmıştır.

        Devlet Bahçeli'nin Haziran 2011'de yapılan 24. Dönem Genel Milletvekili Seçimi'nde Osmaniye ilinden Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili seçildiği, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 83. maddesi gereğince, milletvekilleri hakkında kişisel suçları nedeniyle soruşturma, kovuşturma yapılması TBMM tarafından yasama dokunulmazlığının kaldırılması kararına bağlı olduğu anlaşılmakla evrak fezlekeye rabten ekte sunulmuştur."

        MHP'DEN FEZLEYE İLK TEPKİ: TEHDİT EDİYORLAR

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Devlet Bahçeli hakkında TBMM Başkanlığı'na gönderilen fezlekeye ilişkin yaptığı açıklama, "Biz 4 bakanın fezlekesini beklerken Genel Başkanımızın fezlekesi geldi. Tehdide bakın. 27 Haziran 2013 tarihinde hazırlanmış ve şimdi gönderiliyor. Tehdit ediyorlar" dedi.

        Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Bursa'da yaptığı konuşmaya ilişkin TBMM Başkanlığı'na gönderilen fezlekeyi eleştirdi.

        Meclis'te yaptığı basın toplantısında konuşan Vural, şunları söyledi:

        " 4 bakanın fezlekesini 1,5 aydır Parlamento'da bekletip geri gönderen, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında fezlekeyi Adelet Bakanı-Meclis Başkanı arasında pinpon topu gibi oynayanlar, Cumhuriyet Savcıları kalkıp Genel Başkanımızın Bursa'da yaptı bir konuşmadan dolayı fezlekesini göndermişlerdir. Biz 4 bakanın fezlekesini beklerken Genel Başkanımızın fezlekesi geldi. Tehdide bakın. 27 Haziran 2013 tarihinde hazırlanmış ve şimdi gönderiliyor. Tehdit ediyorlar. Ey Cumhuriyet Savcısı, halkı kin ve nefrere sevk etmekle TCK 214'e göre, diyosunki 'Suç işlemeye tahrik eylemi, ,halkı birbirine kışkırtmayla ilgili maddeyle ilgili' sözde şikayet üzerine. Bu şikayet üzerine olmaz. Kamu davasıdır. 'Yüzde 50yi zor tutuyorum' diyenler hakkında niye açmıyorusuz? Bunlar, MHP'yi ve Genel Başkanımızı hak bildiği yoldan ayırt etmeyecektir. Firavunlarla mücadeleye devam edeceğiz."

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa