'Cinayetin asıl failleri bulunamadı'
Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin isyan etti
Zülfikar Ali AYDIN / AHT
Hrant Dink cinayetiyle ilgili Ogün Samast'ın önceki gün 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasının ardından, örgüt üyeliğinden yargılanan sanıklarla ilgili duruşma öncesi Dink'in avukatı bir açıklama yaptı. Avukat Fethiye Çetin, "Hiçbir talebimiz kabul edilmiyor. Aydınlatılmayan onlarca soru var" deyip şunları söyledi: "4 yıldır savcılık ve mahkemeden cinayet günü görüntüdeki şüphelilerin kim olduğunun bulunmasını istiyoruz. Bulunamadı. Bir şüpheli cinayetten hemen önce telefonla konuşuyor. İki şüpheli Samast'ı yönlendiriyor. O kişilerden birinin Yasin Hayal'in kardeşi Osman Hayal olduğunu düşünüyoruz. Olay yerindeki cadde üzerindeki bankanın kamera kayıtları yok. Bir bankanın kamera kaydı eksik geldi. Bankaya sorduk polise verdiklerini söylediler. Polisten istedik ama görüntüler kayboldu. Sanıklardan polis muhbiri Erhan Tuncel iki polis müdürünün ifade vermemesi için kendisini ikna ettiğini söyledi. Nedeni araştırılmadı. Sanıkların verdiği e-mail adresi ve yaptıkları görüşme kayıtları bile dosyaya girmedi" dedi.
"Cinayetin asıl failleri bulunamadı" diyen Fethiye Çetin "Kim olabilir" sorusuna "Bütün bulgular devlet yetkililerini gösteriyor" dedi.
Öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in avukatı Fethiye Çetin, cinayetin tetikçisi Ogün Samast'a yargılandığı Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği 22 yıl 10 ay hapis cezasının ardından konuştu. Öldürme eylemiyle ilgili yargılamada verilen ceza için "tutarlı" diyen avukat Çetin "Ancak olayın arkasında gerçek failler bulunmadı. Onlar bulunmadan asla adalet yerini bulamaz" dedi.
Cinayetin işlendiği 19 Ocak 2007'deki kamera kayıtlarında sabah saatlerinden itibaren olay yerinde bulunan 4 farklı kişi olduğuna dikkat çeken Fethiye Çetin, bu kişilerin araştırılmadığını söyledi.
BEYAZ SAÇLI ŞÜPHELİ
Avukat Çetin, olay yerindeki bir banka ile işyerine ait görüntüler üzerinden bugüne kadar araştırılmayan "Beyaz saçlı bir şüpheli"nin de bulunduğu zanlıları şöyle anlattı: "Dink öldürüldüğü caddeye çıkan Şafak Sokakta sabah saatlerinde 1. şüpheli tespit edildi. Aynı şüpheli Dink öldürülmeden saniyeler önce olay yerindeki cadde üzerinde beklerken, yanına beyaz saçlı 2. şüpheli geliyor. Bir şeyler söyledikten sonra ileri giden 1. şüpheli sonra geri geri yürüyerek geliyor. Sonra 3 şüpheli, beyaz saçlı şüpheliyle konuşuyor. Hrant Dink bankadan çıktıktan sonra 1. şüpheli Şafak Sokağa giriyor. Samast, cinayeti işledikten sonra 1. şüpheli bu kez Şafak Sokağın içinde ortaya çıkıyor. Yanında 4. şüpheli var bu kişinin Samast'ı azmettiren sanık Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal olduğunu düşünüyoruz."
'GÖRÜNTÜDEKİ KONUŞMAYA TİB'DEN YANIT YOK'
Görüntülerdeki 1. şüphelinin cep telefonuyla konuştuğu noktanın belli olduğunu belirten Fethiye Çetin, bu konuşmanın yapıldığı baz istasyonunun tespit edilerek zanlının konuşmalarının eşleştirme yapılarak bulunabileceğini söyledi. Fethiye Çetin, "4 yıldır önce savcılıktan sonra üç kez mahkemeden bu konuşmanın yapıldığı telefonun tespitini istedik. Ancak bu konuşmayı tespit edecek olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı her seferinde itirazda bulundu. Telefon numarası olmadan bu kaydın bulunamayacağını bildirdi" dedi.
OSMAN HAYAL'İN BİOMETRİK FOTOĞRAFI İSTENDİ
Görüntülerdeki 3 kişinin isminin tespit edilemedini belirten Fethiye Çetin, "Mahkeme, Trabzon Emniyetinden mukayese etmek için Osman Hayal'in biometrik fotoğrafını istedi ancak aylar geçmesine rağmen fotoğraf gelmedi" dedi.
'TIPKI DANIŞTAY SALDIRISINDAKİ GİBİ'
Cinayetin işlendiği Halaskargazi Caddesi üzerindeki iki bankadan birinden görüntülerin alınamadığını vurgulayan Çetin, "O banka, tıpkı Danıştay olayındaki gibi cinayetten önceki 18 Ocak ile cinayet günü 19 Ocak kayıtlarının kameralar bozuk olduğu için çalışmadığını bildirdi. Olay yerindeki MOBESE kamerası görüntülerini istedik gelmedi" diye konuştu.
"GÖRÜNTÜLERİN POLİSTE SİLİNDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Diğer bankaya ait Samast'ın kaçtığı şöndeki Şafak Sokakta bulunan kameranın tüm güne ait görüntü kaydı ile bankanın diğer kamerasına ait görüntülerin öğleden sonraki bölümünün de kayıp olduğunu söyleyen Çetin, "Bankaya bu görüntüleri sorduk. Tüm görüntüleri polise verdiklerini söylediler. Ancak o görüntüler dosyaya girmedi. TÜBİTAK da inceledi. Görüntü kaydının yapıldığı harddiskte hiç görüntü olmadığını söyledi. Biz o görüntülerin poliste silindiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
"ASIL SORUMLU DEVLET YETKİLİLERİ"
Soruşturma sırasında polis muhbiri olduğu ortayşa çıkan sanık Erhan Tuncel'in ifadelerine dikkat çeken Fethiye Çetin şöyle devam etti: "Tuncel sorgusunda iki polis müdürünün kendisini ifade vermemeye ikna ettiğini anlattı. Ancak bunlar araştırılmadı. Sanıklar polis sorgularında kullandıkları e-mail adreslerini de verdiler ancak sanıklar birbirleriyle sık görüşmelerine rağmen bunlarla ilgili kayıtlarda dosyaya girmedi. Samast aylarca kullandığı babasının adına kayıtlı telefon hattını cinayetten 3 ay önce kullanmayı kesiyor. Bu çok profosyonelce bir hareket. Ogün Samast cinayetten önceki güne dair de sistemli olarak hiçbir şey hatırlamıyor, anlatmıyor. Bütün bunlar bize asıl sorumluların devletin içindeki yetkililer olduğunu ve olayın üzerinin örtülmek istendiğini, 24 saat boyunca devlet tarafından izlenen Hrant Dink'in izlenirken öldürüldüğünü söylüyor."