Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Şerife GÜZEL-Hasan BOZKURT/ ANKARA

AK Parti, “Anayasa’yı değiştirecek çoğunlukla gelebilmemiz için dar bölge sistemini tartışmaya açmalıyız” diyen Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından harekete geçti.

“Dar bölge sistemi”ne geçilmesi halinde, AK Parti’nin yüzde 49 oy oranı hesabı üzerinden vekil sayısı 327’den 342’ye yükseliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, milletvekilleriyle istişare toplantısında “Anayasa’yı değiştirecek çoğunlukla gelebilmemiz için dar bölge sistemini tartışmaya açmamız gerekiyor” sözleriyle gündeme getirdiği sistemle ilgili AK Parti milletvekilleri “Meclis kapanmadan önce çıkarırız. 2015 seçimleri ‘dar bölge’ ile yapılır” dedi. Anayasa’ya göre seçimlerle ilgili değişikliğin, seçim tarihinden 1 yıl önce yapılması gerekiyor. Aksi halde seçimlerde uygulanamıyor. Bu nedenle dar bölge seçimsisteminin 12 Haziran’a kadar çıkarılması gerekiyor. Dar bölge seçim sistemi, hermilletvekili için bir bölge oluşturulmasını öngörüyor. Türkiye 550 bölgeye, örneğin, şu anda 3 bölgesi olan İstanbul 81 bölgeye ayrılacak. O bölgede en çok oyu alan partinin adayı kazanacak. Diğer partilerin adayları kaç oy alırsa alsın seçilemeyecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ