Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

BURSA / AHT

Üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen acısı hala taze olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümünde akademik odalar Bursa'nın depremselliğini masaya yatırdı. Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi (JMO), İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (İMO) ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi (ŞPO) "17 Ağustos'un 13. Yılında Bursa'nın Depremselliği" konulu ortak bir panel düzenledi.

"FAY HATTI GEÇMEYEN 4 İLÇE VAR..."

Panelde konuşan Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Bursa Ovası'nın kuzeyden ve güneyden tektonik faylarla sınırlandırılmış bir çöküntü alanı olduğunu söyledi. Er, bir çok yerde İstanbul'un depremselliğinin gündeme geldiğini hatırlatarak, " Kuzey Anadolu fay hattı 3'e ayrılıyor ve 2'si Bursa'nın yerleşim yerlerinin içinden geçiyor. Bursa'da aktif fay hattı geçmeyen 4 ilçe var. Bunlar Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles... Bu açıdan bakarsak Bursa'nın depreme hazırlıklı olması konusunda ciddi uyarıdır" dedi.

BURSA'YI BEKLEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE: DEPREM

‘Bursa'da deprem ne zaman olur?' soruna da istatistiki verilerle cevap veren JMO Güney Marmara Şube Başkanı Er, konuyla ilgili değişik çalışmaların yapıldığını belirtti. Bu çalışmalar hakkında bilgi veren Er, "Bursa'da deprem ne zaman olacak? 150 yıllık periyot olarak ele alırsanız 2005 yılından itibaren deprem beklenmekte. Eğer kuzeydeki faydan bir tehlike bekliyorsak, bunun periyodunu da 250 yıl olarak değerlendirirsek, istatistiki bilgi olarak söylüyorum, 2016 yılında Bursa'yı da etkileyebilecek bir depremden bahsetmek mümkündür. Tabi bu bir istatistiki çalışmadır. İlla bu olacak anlamına gelmemelidir. Bizim en kötü senaryoyu alıp ona göre çalışmamız gerekir. Bursa'yı bekleyen en büyük doğal afetin deprem riskidir" şeklinde konuştu.

BELEDİYELERİN GÖREVİ FAY TESPİT ETMEK DEĞİL

Bursa'daki ilçe belediyelerinin depreme karşı hazırlıklı olmadığına vurgu yapan Er, etti: "İlçe belediyelerimiz depreme hazırlıklı değil. 17 Ağustos Marmara depreminde olduğu gibi başımıza geldiğinde ‘eyvah' deriz. Belediyelerin görevi fay hattını tespit etmek değil, fay hattının üzerinde bina yapılmasını engellemek. Bunu yapmak belediyelerin görevi..."

Panele katılan İTÜ Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Teknik Kurul Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İMO Bursa Şubesi Teknik Komisyon Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ile Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise yaptıkları konuşmalarda Bursa'da deprem riskini ele aldı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ