Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

ABDULLAH KILIÇ / GAZETE HABERTÜRK

TARİH: 17 Ocak 1997. Genelkurmay Başkanlığı hareketli. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Genelkurmay Başkanlığı’na gelmesi bekleniyor. Genelkurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanları Demirel’i kapıda karşılıyor. Demirel, komutanın odasına alınıyor. Görüşmeye Köşk ekibinden kimse alınmıyor.

Karadayı’nın kısa bir girişinden sonra sözü Org. Çevik Bir alıyor. Yaklaşık 4 saat süren ‘brifing’de Bir, TSK’nın Refahyol’dan rahatsızlıklarını 27 Ocak 1997’dan önceki MGK toplantısından önce Demirel’e ilk kez bu kadar somut olarak anlatıyor. Demirel, brifingi dikkatle dinliyor, düşüncelerini paylaşıyor.

‘TİTİZLİKLE İNCELEYİN’

Demirel’e 54 maddelik ve Refahyol hükümetinin ‘sakıncalı’ icraatlarını içeren dosya sunuluyor. Demirel, Köşk’e varır varmaz ekibini topluyor; 54 maddelik dosyayı göstererek “Bu iddialarla ilgili titiz bir çalışma yapın talimatını veriyor. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Fahri Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Özbilgin, Cumhurbaşkanı Danışmanı Özhan Üzümcüoğlu ve Kanunlar Kararlar ve Hukuk İşleri Başkanı Kemalettin Alikaşifoğlu’ndan oluşan ekip bu iddiaları tek tek inceliyor.

10 GÜNDE CEVAPLANDI

Bu aşamada Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral Çetin Saner ve MİT Müsteşarı Sönmez Köksal ile birçok defa görüşmeler yapılıyor. Yaklaşık 10 gün süren bu çalışmanın ardından Genelkurmay’ın 54 iddiasına 54 cevap hazırlanarak bir dosya oluşturulup Demirel’e takdim ediliyor. İşte bugün ve yarın, HABERTÜRK’ün ulaştığı dosyadaki, 54 maddelik Genelkurmay’ın iddialarını ve Çankaya Çalışma Grubu’nun bu iddialara verdiği cevapları bulacaksınız. İddiaların üst kısmına ‘el yazısı’yla Genelkurmay’a, MİT’e, Başbakanlık’a, MGK’ya gibi notlar düşülmüş. 54 maddelik iddialara bakıldığında 28 Şubat 1997 MGK kararlarının dayanak noktasını oluşturduğunu görüyoruz. Ve bu 54 madde postmodern darbenin de kapsamlı bir gerekçesi niteliğinde. Yazı dizimizin 3’üncü gününde ilk 30 iddia ve cevabını sunuyoruz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ