Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

"Ramazan Bayramı ne zaman?" sorgusu, dev arama motoru Google'da arama fırtınası yaratmaya devam ediyor. Hava sıcaklıklarının artış göstermesiyle birlikte tatil planı yapan vatandaşlar Bayram tatilinin geleceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Peki Ramazan Bayramı ne zaman? Ramazan Bayramı bu sene hangi güne denk geliyor? İşte merak edilen soruların yanıtı...

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Dargınlıkların giderildiği, küslerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, güçlünün güçsüzü, zenginin fakiri hatırladığı müstesna günlerden olan Ramazan Bayramı'na sayılı günler kaldı. Rahmetle ve şefkatle dolu günlerin en değerlilerinden olan Ramazan Bayramı bu sene 4 Temmuz (Arefe günü), 5 Temmuz Salı (1.Gün), 6 Temmuz Çarşamba (2.Gün), 7 Temmuz Perşembe (3.Gün) günü kutlanacak.

Ramazan Bayramı resmi tatili için kamu çalışanları 4 Temmuz Pazartesi yarım gün, 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. Karar ile bayram tatili 9 güne çıkmış oldu.

RAMAZAN BAYRAMI NEDEN KUTLANIR?

Ramazan Bayramı'nın ve Bayram Namazının önemi ile ilgili birçok Hadis-i şerif bulunmaktadır:

Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahü teâlâ meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Allahü teâlâ da, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur [Beyheki].

Peygamber efendimiz, Ramazanın son günü Allahü teâlâ, oruç tutanları affeder buyurunca, Eshab-ı kiram, Ya Resulallah, o gün Kadir gecesi mi? diye sual etti. Peygamber efendimiz, Bilmez misiniz ki, iş yapana, işi bitirince ücreti verilir buyurdu [Beyheki].

Hazret-i Ali, Bugün, orucu kabul edilmiş, çalışmasının mükâfatını görmüş ve günahları affedilmiş olanların bayramıdır buyurdu.

Hadis-i şerifte de, Allahü teâlâ, Ramazanda dört sınıf insan hariç, herkesin günahlarını affeder. Bunlar, içki içmeye devam eden, ana babasına âsi olan, sıla-i rahmi terk eden, mümin olmaktan ümidini kesendir buyuruldu [Gunye].

Eğer bunlar tevbe ederse, Allahü teâlâ günahlarını affeder. Ramazandaki sevablar bilinseydi, her günün Ramazan olması istenirdi. Hadis-i şerifte, Ramazandaki özel sevablar bilinmiş olsaydı, bütün yılın Ramazan olması istenirdi buyuruldu [Ebu Nasr].

BAYRAM GÜNLERİ NE YAPILMASI GEREKİYOR?

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir’e, Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir buyurdu [Buhari].

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, üç günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ