Koronavirüs Türkiye dahil ülkelerdeki hareketliliği nasıl etkiledi? İşte Google'ın konum verileri
Koronavirüs ile mücadele için yapılan, "Evde kalın", "Zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayın" çağrılarına hangi ülke, ne oranda uydu? Google Türkiye dahil kullanıcıların konum verilerinden 131 ülkenin koronavirüs hareketliliğini analiz etti. Ortaya çıkan sonuçlar Türkiye'nin hâlâ sokakla ilişkisini yeterli düzeyde kesmediğini de gözler önüne serdi. Necdet Çalışkan'ın analizi...
Koronavirüs ile mücadele kapsamında dünya genelinde sağlık otoritelerinin yaptığı ‘zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayın’ çağrılarına ne kadar uyuldu?Covid-19’un yayılmasını önlemek için başlatılan “sosyal izolasyon” ve “evde kal” kampanyalarına hangi ülke, ne oranda katıldı?
Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre Google, aralarında Türkiye’nin de olduğu 131 ülkede koronavirüs salgını sırasında kullanıcıların hareketlerini mercek altına aldı.İnternet devinin, ülkelerin sağlık kurumlarının da kullanımına sunduğu Covid-19 Topluluk Hareketlilik Raporu (Community Mobility Reports), konum geçmişlerini Google’ın görmesine izin veren kişilerin anonim verilerine dayanıyor.
Raporda 6 farklı kategoride insanların hareketlilik değişimleri analiz ediliyor.2020 yılının Şubat ayı ortası ile Mart ayı sonu arasındaki hareketlilik değişimlerinin incelendiği bu 6 temel kategori şöyle:
Alışverişve Eğlence Merkezleri (restoranlar, kafeler, AVM'ler, müzeler, kütüphaneler, sinema salonları),Market ve Eczaneler,Parklar,Toplu Taşıma Noktaları,İşyerleri,Evler.
TÜRKİYE VERİLERİ NE SÖYLÜYOR?
Gelelim Google'ın mobil kullanıcıların konum verilerinedayanan bu analizinin çarpıcı sonuçlarına…
Google’ın konum verilerine göre koronavirüs ile birlikte Türkiye’de alışveriş & yeme/içme & eğlence merkezlerinde hareketlilik normal zamana göre yüzde 75 azaldı.
Toplu taşıma noktalarında yüzde 71 olan bu düşüş, parklarda yüzde 58, işyerlerinde yüzde 45, market, bakkal ve eczane gibi noktalarda ise yüzde 39 olarak kayıtlara geçti. Google’ın konum verilerine göre Türkiye’de kullanıcıların evlerinde kalma oranı ise normal zamana göre yüzde 17 artmış.
Özellikle Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında göreceli olarak Türkiye'nin hâlâsokakla ilişkisini yeterli düzeyde kesmediğinigösterenbu düşüşler, grafiklere ise şöyle yansıdı:
Yeme/içme, alışveriş ve eğlence merkezlerinde hareketlilik yüzde 75 düştü
.pngMarket ve ezcanelerde hareketlilik yüzde 39 düştü
.pngParklarda hareketlilik yüzde 58 düştü
.pngToplu taşıma noktalarında hareketlilik yüzde 71 düştü
İşyerlerinde hareketlilik yüzde 45 düştü
.pngEvlerde hareketlilik yüzde 17 arttı
.pngİTALYA SOKAĞI NEREDEYSE UNUTTU!
Peki koronavirüsten göreceli olarak daha fazla etkilenen diğer ülkelerde bu oranlar nasıl değişti?
Bölgesel sokağa çıkma yasaklarının olduğu ülkelerdeki hareketliliğin, normal zamanlara göre yüzde 90'ları aşan oranlarda azaldığı görülürken, bu alanda İtalya ve İspanya açık ara hareketliliğin en fazla düştüğü ülkeler oldu.
Google’ın konum verilerine göre İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD’de koronavirüs bağlı hareketlilikte yaşanan değişim, Türkiye ile karşılaştırmalı olarak şu şekilde gerçekleşti:
UZAKDOĞU PARKLARA KOŞTU
Uzakdoğu'ya bakıldığında ise (Google servisleriolmadığı için Çin hariç) Japonya ve Güney Kore'de kullanıcıların hareketliliğinde Avrupa ile kıyaslandığında çok dramatik düşüşler görülmüyor.
Google Hareketlilik Raporu'na göre örneğin Güney Kore'de alışveriş ve eğlence gibi merkezlerdeki hareketlilik normal zamanlara göre yüzde 19 düşmüş.
Ülkede koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan olumlu sonuçların da etkisiyle gevşetilen önlemler, insanların parklardaki hareketliliğindeyüzde 51'lik bir artışa yol açmış.
KORONAVİRÜS SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!