Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ford Otosan ile AVL 'otonom' işbirliği yaptı - Otomobil Haberleri

        Ford Otosan ve AVL, otonom sürüş teknolojisinde işbirliğine gitti. Bu kapsamda Ford Trucks araçlarında uygulanmak üzere ‘Platooning-otonom konvoy’ teknolojisi alanında ortak Ar-Ge işbirliği başlatıldı. Yaklaşık 3 yıl sürecek işbirliği kapsamında iki firma, otomotiv teknolojileri ve mühendislik alanlarındaki deneyimlerini bir araya getirerek yenilikçi “Platooning” teknolojisi üzerine çalışacak.

        Otonom sürüş teknolojileri alanında yetkinlikler geliştirilmesine katkı sağlayacak işbirliğinin birinci aşaması 2019’un ilk yarısında tamamlanacak. Ar-Ge işbirliği kapsamında, Ford Otosan Ürün Geliştirme birimleri ile AVL’nin Türkiye ve Almanya’daki mühendislik ekipleri “AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye” ve “AVL Software and Functions GmbH” birlikte çalışacak. ‘Platooning’ teknolojisiyle, uzun yol taşımacılığı yapan ağır ticari araçların operasyonel verimliliğinin arttırılması hedefleniyor.

        REKLAM

        '2025'TEN SONRA YAYGINLAŞACAK'

        Platooning teknolojisinin 2025’ten itibaren ağır ticari araç segmentinde yaygınlaşacağını kaydeden Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, "Platooning teknolojisi ile şehirlerarası taşımacılık yapan ağır ticari araçların seyir halinde birbirlerini yakın mesafeden takip edebilmeleri sayesinde yakıt tüketimi ve karbon emisyonları ciddi oranda azalacak, böylece işletme maliyetleri de düşürülmüş olacak" dedi.

        Gökçelik, Platooning'in sadece karayolu taşımacılığında operasyonel verimi arttırmakla kalmayacağını, güvenlik konusunda da önemli bir rol oynayacağını belirtti.

        'YÜZDE 15 YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR'

        İşbirliğini değerlendiren AVL Başkan Yardımcısı Lukas Walter, "Ford Otosan ile gelişmiş otonom sürüş teknolojilerine sahip ağır ticari araçlar geliştirme yolunda önemli bir anlaşma imzaladık. Bu işbirliğinde, 2018 yılı Hannover IAA fuarında Uluslararası Yılın Kamyonu (ITOY) ödülü sahibi F-MAX üzerinde çalışacağız. Bu işbirliğini gelecekteki otonom sürüş teknolojilerine doğru gerçekçi bir adım olarak görüyoruz" dedi.

        "Platooning" teknolojisinin mevcut gelişmiş sürücü destek sistemleri (ADAS) teknolojilerinin hızlı bir gelişimi olduğuna değinen Walter, "Devam eden araştırmalarımız, 3 kamyonun dahil olduğu bir konvoyda, Platooning teknolojisinin uzun mesafede kamyonların yakıt tüketimini yüzde 8 ile yüzde 15 oranında azalttığını gösteriyor. Trafikte güvenliği artırmak ve karbon emisyonlarını azaltmak için bu teknolojiyi daha da geliştirebiliriz" diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa