Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Fed'in faiz kararı bekleniyor: Saat kaçta açıklanacak? - Para Haberleri

        Piyasaların gözü bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararında olacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bugün saat 22.00'de yılın son faiz kararını açıklayacak.

        FOMC son 4 toplantısında da 75 baz puanlık faiz artırım kararı alırken son 6 toplantıda ise faizi toplamda 375 baz puan artırdı.

        Bugün ise piyasalar ağırlıklı olarak Fed'in politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 4.25-4.50 aralığına çekmesini bekliyor.

        Dün ABD'de Fed'in faiz kararında belirleyici olan enflasyon verisi açıklandı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasımda aylık yüzde 0.1 ve yıllık yüzde 7.1 yükseldi. Piyasa beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7.4-7.5 seviyesinde gelmesi yönündeydi.

        REKLAM

        ŞUBATA YÖNELİK BEKLENTİLER DEĞİŞTİ

        Düşük gelen enflasyon bugünkü toplantıya ilişkin beklentilerde çok önemli bir değişikliğe yol açmadı. Ancak asıl değişiklik 1 Şubat'ta açıklanacak faiz kararına ilişkin beklentilerde yaşandı.

        CME FedWatch Tool'da enflasyon verisi öncesinde şubat toplantısında 50 baz puanlık artırım geleceğine yüzde 51, 25 baz puanlık bir artırım geleceğine ise yüzde 38 ihtimal veriliyordu. Enflasyon verisi sonrası ise 25 baz puanlık artırımın ihtimali yüzde 55.7'ye yükseldi. 50 baz puanlık artırım ihtimali ise yüzde 38.2'ye düştü.

        Bu sebeple dün küresel olarak borsalarda bir ralli yaşanırken doların da değeri uluslararası piyasalarda geriledi.

        POWELL'IN AÇIKLAMALARI DAHA KRİTİK HALE GELDİ

        Fed'in faiz kararı kadar Fed başkanlarının yaptığı açıklamalar da her zaman piyasalar tarafından dikkatle takip edilmiştir. Ancak enflasyonun beklentilerin çok altında kalmasıyla Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları bugün iyice önemli hale geldi. Son veri ışığında piyasa Fed'in şubatta frene basacağını fiyatlasa da Powell'ın olası şahin açıklamaları rüzgarı bir anda tersine çevirebilir veya tam tersine piyasa beklentisini onaylayan güvercin açıklamalar gelebilir.

        DOLAR GÜNE NASIL BAŞLADI?

        Dün Euro/dolar yaklaşık yüzde 1 yükselerek 1.06'nın üzerine tırmanmıştı. Parite bu seviyenin üzerinde tutunurken dolar/TL son dönemdeki yatay seyrini sürdürdü. Dolar son 1 haftadır olduğu gibi güne 18.64'ten başladı.

        DOLAR

        $
        32,1850 0,00
        • Alış: 32,1501
        • Satış: 32,2200
        Son Güncellenme Tarihi: 24/05/2024 01:07:06
        Güncelleme 24/05/2024 01:07:06
        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa