Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte Osmanlı'nın İtalya'yı fethettiği sefer! Fatih Sultan Mehmed ile Otranto seferi!
        • 1

          ROMA'YA KADAR GİDİLMEK İSTENİYORDU

          Osmanlı döneminde yapılan Otranto Seferi, siyasi, dini, askeri ve stratejik nedenler doğrultusunda planlandı. Fatih Sultan Mehmed, Akdeniz'in gücünü sağlamlaştırmak ve istediği bir dünya devleti planını gerçekleştirmek için bu seferi düzenlemiştir.

        • 2

          Osmanlı casuslarının raporları doğrultusunda İtalya'nın en zayıf bölgesi Napoli'ye ait Otranto seçilmiştir. Hem karadan hem de denizden yapılan bu sefer Gedik Ahmet Paşa tarafından yürütüldü.

          İtalya şehir devletleri bir tehlike durumunda birleşse bile Otranto seferinin yapıldığı dönemde bağımsız hareket edildi ve birlik sağlanmadı. Osmanlı Devleti gerçekten planlı bir şekilde İtalya fethini yürüttü.

        • 3

          GEDİK AHMET PAŞA TARAFINDAN SEFER DÜZENLENDİ

          Sefer hazırlıkları sırasında Gedik Ahmed Paşa, Güney İtalya'daki Avlonya'ya sancak beyi olarak atandı. Otranto bölgesine yakın olan Avlonya 80-90 kilometre uzaklıkta en uygun yerdi.

          Avlonya'ya gelen Gedik Ahmed Paşa, İtalya'yı Osmanlı sınırlarına dahil etmek için önce Epir ve Arnavutluk halkını kontrol altına aldı. Napoli Kralı V. Alfonso Otranto'ya karşı yapılan hazırlıkların farkında olmasına rağmen Toskana'da savaş verdiği için Osmanlı'ya karşı önlem alamamıştır.

        • 4

          Papa IV. Sixtus, İtalya'daki devletleri Osmanlı'ya karşı savaşmaya davet etti. İtalyan devletleri ise bu konuda Papa'dan güvence talep etti. Papa IV. Sixtus'un cevabı “ İtalyan devletlerinin nasıl bir araya gelebileceğinden başka bir şey düşünmüyoruz. Güç birliği, yaparak, Türklerin korkunç gücüne direniyoruz…"

        • 5

          O sırada Gedik Ahmed Paşa askerleri kara ve deniz yoluyla Avlonya'ya taşıdı. Katip Çelebi sefere dair önemli bilgiler vermiştir. Sefere binlerce yeniçeri ve azap katıldığına değinir.

        • 6

          NAPOLİ KRALI, OSMANLI'YA KAYITSIZ KALDI

          Otranto seferine katılan Osmanlı gemi ve asker sayısı hakkında, yüz Osmanlı gemisi ve on beş bin asker olduğu kaynaklarda geçer.

          Osmanlı'nın silahlarıyla ilgili ise Milano'nun Venedik'teki temsilci görevindeki Leonardo Bottae'nın mektubunda daha önce görülmemiş bir toptan bahsedilmiştir.

          Avlonya'daki Osmanlı askeri ve teçhizatının farkında olan Napoli başta duruma kayıtsız kalmıştır.

        • 7

          İTALYA 28 TEMMUZ 1480'DE İŞGAL EDİLDİ

          Osmanlı Pulya'yı 28 Temmuz 1480'de işgal etmiş ve ordunun ana kısmı Otranto'yu kontrol altına almıştı. Sefere katılan bütün Osmanlı askerlerinin sayısı tam olarak bilinmiyor. Sadece Avlonya'ya kara yoluyla on beş bin asker getirildiği belirtiliyor.

        • 8

          Osmanlı ordusu, 11 veya 14 Ağustos 1480 tarihine kadar Otranto'ya birden fazla saldırı düzenledi. Napoli Kralı, Osmanlı Devleti'ne karşı başlangıçta gösterdiği kayıtsızlıktan sonra savunmaya geçti. Bunun üzerine Napoli Kralı, Papa ve Avrupa'dan yardım talep etti.

        • 9

          FATİH SULTAN MEHMED SEFER SIRASINDA VEFAT ETTİ

          Napoli'ye destek veren tek kişi Papa oldu. Napoli Kralı, Osmanlı'nın İtalya'ya yayılmasını önlemek için dikkatlerini farklı bir alana kaydırmaya çalıştı. Napoli Kralı'nın girişmleri işe yaradı ve Arnavutluk İsyanı çıkarıldı.

          Gedik Ahmed Paşa İtalya seferindeyken, Fatih Sultan Mehmed düzenlenmeyi düşündüğü başka bir sefere çıkmış fakat İstanbul yakınlarında bir kampta vefat etti.

        • 10

          GEDİK AHMET PAŞA İTALYA'DAN AYRILMAK ZORUNDA KALDI

          Padişahın ölümünden sonra Bayezid ve Cem arasında taht savaşı çıkmış, saltanatın sahibi ise Bayezid oldu.

          Gedik Ahmed Paşa, Fatih Sultan Mehmed'in ölümünden sonra Bayezid'e destek verdi. Bu nedenle 1 Haziran 1481'de Otranto seferinden ayrılmış ve geri dönmemiştir.

        • 11

          İtalya'daki komuta ise Rumeli Beylerbeyi Hadım Süleyman Paşa'ya verilmiştir. Fatih Sultan Mehmed'in ölümü ve Bayezid'in tahta çıkışından dolayı İtalya seferi ikinci plana kalmıştır.

        • 12

          YETERLİ SAYIDA ASKER BULUNAMADI

          Fatih Sultan Mehmed'in ölümü İtalya'daki askerlerin moralini bozmuştu ve takviye ordu gerekiyordu.

          1481'de Arnavutluk'ta isyan büyüdükçe Osmanlı ordusunun gücü de azaldı. Ağustos 1481'de ise John Castriota, İtalyan sahillerinde Napoli kalyonlarıyla Osmanlı ordusuna saldırmış ve yenmeyi başarmıştı. Yenilen Osmanlı ordusu ise Sopot ve Himarra'dan ayrılarak, Korfu'ya sığınmıştır.

        • 13

          Fatih Sultan Mehmed’in ölümünden sonra, Süleyman Paşa Otranto’yu kontrol etmeye yetecek ve İtalya’yı fethedecek yeterli sayıda asker bulamadı.

          Kaynak: Uludağ Üniversitesi (2019 Karaduman ve Sevim Yüksek Lisans Tezi "II. Mehmed’in Rodos ve Otranto Seferi)

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa