Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Etiyopya 7 yıl geriden geliyor: Ülkede şu anda yıl 2015!
        • 1

          Dünyada birçok ülke, 28 ile 31 günden oluşan, 12 aylık periyotlara sahip ortak bir takvim kullanıyor; zaman dört mevsime göre ayrılıyor ve yeni yıl 1 Ocak'ta başlayarak, 31 Aralık'ta bitiyor. Ancak Etiyopya'da böyle değil.

        • 2

          Etiyopya takvimine göre; bir yıl 365 gün, altı saat, iki dakika ve 24 saniyeden oluşur. Bu, her biri tam olarak 30 gün olan 12 ay olmak üzere toplam 13 ay eder. 13. ay, yalnızca beş veya altı günden oluşur. Yeni yıl takvimi ise 11 Eylül'de başlar.

        • 3

          Evet, oldukça kafa karıştırıcı bir durum. Hatta daha ilginç bir şey söyleyelim; Etiyopya'da yıl şu anda 2015. Ülke takvimi, 7 yıl 8 ay geride.

        • 4

          Yani diyelim ki bugün ortak takvime göre; 2023 yılının, 2. ayı, 11. günü. Bu tarih, Etiyopya takvimine göre; 2015 yılının, 6. ayı, 4. günü.

        • 5

          Ülkelerin kendine ait bir takvimi olması çok şaşırtıcı değil ancak Etiyopya zaman kavramını da farklı bir şekilde ölçüyor: 24 saatlik bir gün yerine, Etiyopya dünyadaki 12 saatlik zaman sistemine sahip tek ülke.

        • 6

          Peki, neden 24 saat yerine, 12 saatlik zaman dilimi var? Ülkede gün, güneşin tam olarak doğduğu saat olan öğlen 12'de başlıyor, öğlen saati 6 (18.00) olarak kabul ediliyor ve gün sonu ise güneşin tamamen battığı gece 12 olarak sayılıyor.

        • 7

          Peki, Etiyopya neden bunu yapıyor? Bu zamana kadar ülkeler birçok takvim kullandı ancak Etiyopya hiçbir zaman sömürgeleştirilemedi bu yüzden de hiçbir zaman dış güçlerden etkilenmedi ve daima kendi haritasını kullanmaya devam etti.

          Kaynak: How Stuff Works

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa