Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Esad rejimi çöktü, gözler Rusya'ya çevrildi | Dış Haberler

        Suriye'de 53 yıllık Esad rejimi sona erdi. 13 yılı aşkın süredir devam iç savaş, 12 gündür ilerleyişini sürdüren muhaliflerin bu sabah saatlerinde başkent Şam'a girmesiyle son buldu. Cumartesi akşamından bu yana kendisinden haber alınmayan Beşar Esad'ın ailesiyle birlikte Rusya'da olduğu bildirildi.

        TSİ 21.00 sularında Rus haber ajansı TASS, Esad ve ailesinin Moskova'ya ulaştığını bildirdi.

        RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye'de yaşananlara ilişkin yapılan ilk açıklamada, "Esad ülkeden ayrıldı. Suriye'deki Rus üslerinde yüksek alarm durumu var" denildi.

        Açıklamada, "Esad iktidarın barışçıl devri için talimat verdi. Çatışan taraflarla görüştü, görevinden ayrılma kararı aldı" ifadeleri kullanıldı.

        İRAN'DAN AÇIKLAMA

        İran Dışişleri Bakanlığı'ndan Suriye'de Esad rejimin düşüşüne ilişkin yapılan açıklamada, "Suriye'nin birliğine ve milli egemenliğine saygı duyuyoruz. Suriye'nin geleceği sadece Suriye halkına aittir." denildi.

        Açıklamada ayrıca askeri çatışmaların en kısa zamanda sonlandırılması çağrısında bulunuldu.

        ESAD'IN RUSYA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

        2000'lerin başında Suriye Devlet Başkanı olarak göreve gelen Hafız Esad'ın oğlu Beşar Esad'ın 2011 yılında başlayan iç savaştan bu yana en büyük destekçileri Rusya ve İran oldu. Esad'ın nerede olduğunu bilinmiyor ancak Suriye dışında Rusya ve İran'dan başka bir yere gidemeyeceği düşünülüyordu.

        TSİ 21.00 sularında, Rus haber ajansı TASS, Esad ve ailesinin Moskova'ya ulaştığını bildirdi.

        Muhalifler Esad'ın konutunda
        Haberi Görüntüle

        RUSYA UKRAYNA'YA ODAKLANMIŞ DURUMDA

        Rusya'nın 10 yılı aşkın süredir Suriye Devlet Başkanı Esad'a verdiği destek koltuğunu kaybetmemesine yardımcı oldu. Ancak silahlı muhalif gruplar, 27 Kasım'da ilerleyişine başladığında Esad rejimi, Rusya'dan beklediği desteği alamadı. Rusya, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'na odaklanmış, son günlerde Rusya'nın Ukrayna cephesinde de çatışmalar artmıştı.

        REKLAM

        Uluslararası basında en büyük kaybedenlerin Rusya ve İran olduğu yazıldı. Her ikisi de 2011'de ayaklanmalar başladığından beri rejimi desteklemede etkili oldular. Rusya için Suriye, Orta Doğu'daki en güçlü müttefiki. Moskova'ya bölgede nüfuz sağlıyor.

        Suriye'de yaşananların ardından ABD'den ilk açıklama
        Haberi Görüntüle

        Esad, Moskova'nın desteği karşılığında Rusya'nın Tartus'ta bir deniz üssüne ve Lazkiye'de bir hava üssüne sahip olmasına izin verdi. Bu, Rusya'ya Akdeniz'de önemli bir stratejik deniz varlığı ve bölge genelinde hava kabiliyeti sağladı.

        Ancak muhaliflerin 27 Kasım'da başlattığı ilerleyişe karşılık olarak Esad, Rusya'dan beklediği desteği alamadı. Rusya neredeyse tamamen Ukrayna'daki savaşına odaklanmış durumda.

        ABD'nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, göreve başladıktan "24 saat içinde" Ukrayna-Rusya Savaşı'nı sona erdireceğini söyledi ancak bunu nasıl yapacağı bilinmiyor.

        REKLAM
        Muhalifler Şam'a girdi, Esad rejimi sona erdi
        Haberi Görüntüle

        İRAN İSRAİL'E ODAKLANDI

        Esad'ın bir diğer müttefiki İran da bu süreçte beklediği desteği vermedi. İran'ın gözü Suriye'den çok İsrail'de.

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Lübnan'da ateşkesi kabul ettiğini duyurduğunda, İsrail'in İran'a odaklanacağını söylemişti. Bu nedenle İran, İsrail'in olası bir saldırısına karşı teyakkuzda.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa