Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 'Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak' projesinde yeni dönem - Teknoloji Haberleri

        Türkiye Vodafone Vakfı’nın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat İçin Gençlik Derneği işbirliği ile Haziran 2007’den bu yana “Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” projesi kapsamında, 1 milyon kişiye ulaşmasından hız alarak ikinci bir dönem başlatılıyor. Türkiye’de sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı durumdaki gençlerin bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda kapasitelerin geliştirilmesini destekleyen proje kapsamında, %51’i kadın olmak üzere 81 ilde 1 milyondan fazla kişi, İnternet üzerinden Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası eğitimi aldı.

        Türkiye’nin en büyük bilgisayar okur-yazarlığı seferberliği haline gelen projenin bugüne kadar elde ettiği başarı sonucu başlatılan ikinci dönem, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon günü İzmir’de düzenlenen bir toplantıyla duyuruldu. Dünya Telekomünikasyon gününde gerçekleşen törene Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Özel Sektör Direktörü Hansın Doğan ve Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır katıldı.

        Törende konuşan Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım, “Vodafone’un başlattığı ‘Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak’ projesinde 1.5 milyonun üzerinde gencimizin bilgisayar okuryazarı olduğunu görmek beni mutlu etti. Gençlerimiz Türkiye’nin geleceği. Ülkemizde bilgisayar okuryazarlığı konusu 2023 hedefleri arasında en başta geliyor. Bilgi toplumu olma idealimiz var. Artık sadece alfabe okuryazarı olmak iş görmüyor. 7 ya da 70 yaşında herkesin bilgisayar okuryazarı olması lazım.” diye konuştu.

        Bilgiyi faydalı bir şekilde kullanmak, üretmek ve üretilen bilgiyi güce dönüştürmenin çok önemli olduğunun altını çizen Yıldırım, “İnterneti güvenli kullanmalıyız. Ülkemizde 20 yaş altı 20 milyon insanımız var. Gençlerimizi bilgiyle donatmalıyız. Bu konuda mesafeler alındı. Vodafone, 1.5 milyondan fazla insanı bilgisayar okuryazarı yaptı. Türkiye bilgi toplumuna dönüşme yolunda süratle gidiyor. Bu işte gençlerimize büyük görevler düşüyor. Biz onlara alfabe öğrettik. Şimdi onların görevi bizlere bilgisayar okuryazarlılığı öğretmek. Ülkemizde sayısal uçurumun azaltılması için çalışmalarımızı çok titiz bir şekilde yürütüyoruz ” dedi.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’nin bilgisayar kullanımını dünyada 12. Sırada olduğunu dile getirerek, “Son dönemde Bakanımızın koyduğu vizyon kapsamında bir çok çalışmalar yapılıyor. Vodafone’un Elazığ Çağrı Merkezi Açılışı, Oksijen Ar-Ge merkezi gibi konular çok önemli. Oksijen Ar-Ge konusunu özellikle takdir ediyorum. Bu kurum Ar-Ge’de Vodafone Global için çok önemli bir unsur haline geldi” şeklinde konuştu.

        Törene ev sahipliği yapan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray şunları söyledi: “Vodafone ülkemizin bilgi toplumuna dönüşmesi sürecine uzun dönemli bir bakış açısı ile yaklaşmaktadır. Bilgiye erişimi ne kadar artırabilirsek sosyal sorumluluğumuzu o kadar yerine getirmiş oluruz. 2007 yılında ‘Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak’ projesini bir seferberlik olarak başlattık. Projeye başlarken hedef bir milyondu. Bugün bu rakamın çok üzerine çıktık.”

        17 Mayıs’ın çok anlamlı bir gün olduğunun altını çizen Timuray, “Bugünün Dünya Telekomünikasyon günü olması ve bu haftanın gençlik haftası olması nedeniyle çok önemli. Böyle bir günde İzmir’de olmak da çok önemli. İzmir bu projede katılım anlamında İstanbul ve Ankara’dan sonra 3. sırada yer alıyor. Vodafone olarak da son 3 yılda İzmir’e çok önemli yatırımlar yaptık. Önümüzdeki dönem de gerek sosyal gerekse istihdam açısından İzmir’de yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

        UNDP Özel Sektör Direktörü Hansın Doğan ““Yarattığı etki ve ulaştığı durum itibarıyla proje uluslararası olmuştur. Proje Türkiye’de eğitim alanında önemli bir boşluğu dolduruyor. Bilişim teknolojileri temel bir insan hakkı diye düşünüyoruz. Sadece kamunun çabaları yeterli değil, kamu, özel sektör ve STK’ların işbirliği gerekiyor” dedi.

        Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır, projenin 3 yıllık macerası olduğunu belirterek şunları söyledi:“Projenin başında 1 milyon kişiye ulaşma hedefimiz vardı. Bugün geldiğimiz noktada 1 milyon 689 bin kişiye ulaşmış durumdayız. Ulaştığımız kişilerin yüzde 51’i kadın, yüzde 49’u erkek. Gençler yaşlılara bilgisayar okuryazarlılığı öğretiyor. Türkiye’de gençler elini taşın altına koyuyor. Bu yeni dönemde eğitimimizi biraz istihdam ağırlıklı yaptık. E-ticaret, online pazarlama, liderlik en önemlisi de İngilizce eğitimini online olarak koyuyoruz.”

        Törende ayrıca, Türkiye’nin dört bir yanında projenin bayrağını taşıyan bilişim elçileri için girişimcilik konusunda bir seminer düzenlendi. Seminerde Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan bir konuşma yaptı.

        Proje Hakkında:

        Türkiye Vodafone Vakfı’nın “Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak” projesi ile nüfusun yarısının genç bireylerden oluştuğu ülkemizde, 1 milyon gencimizin bilgi teknolojileri konusunda eğitilmesi ve ileride meslek hayatına daha avantajlı olarak başlaması hedeflendi. Proje , yeni teknolojilere adapte olmak ve bilgiye yurdun en ücra köşelerinden bile hızlı bir şekilde erişmek isteyen gençlere benzersiz bir olanak sundu. Proje kapsamında gençlere bilgisayar okuryazarlığı kazandırmak amacıyla www.bilgitoplumu.net sitesi üzerinde bir e-öğrenme platformu hazırlandı. Platform üzerinden verilen e-eğitim modülleri bilgisayar teorisi ve pratiğini içeren Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası eğitimi (ECDL) 7 bölümden oluştu. Bu kapsamda sertifikayı alabilmek için girilmesi gereken test öncesinde gerekli bilgisayar eğitimi internet tabanlı olarak ücretsiz sunuldu.

        Proje dahilinde 81 ilde 81 gönüllü bilişim elçisi çeşitli tanıtım çalışmaları ve gençlerin karşılaşabileceği sorunları çözmek için bölgesel danışmanlık hizmeti sunarak projenin kendi illerinde yaygınlaşmasını sağladı. Projede, dahilinde özellikle genç kızlar ile kadınlara yardımcı olunması, sosyal ve fiziksel dezavantajlı gençlerin sosyal hayata katılması ve bilgi işlem teknolojileri alanındaki istihdam boşluğunun doldurulması planlanarak, ana hedef kitlesini 30 yaş altındaki gençler oluşturdu.

        Proje kapsamında, bilgisayar ve internet bilgisi olmayan gençlere yüz yüze ve internet üzerinden temel bilgisayar eğitimi verildi. Proje kapsamındaki gençler, programın internet portalı üzerinden, Türkiye’de yapılan diğer gençlik çalışmaları ve bilgi teknolojilerinde gerçekleştirilen yeniliklerle ilgili bilgi edindi. Böylelikle, Türkiye'nin en büyük eğitim ve gençlik ağı ile gençlerin forumlar aracılığıyla çeşitli projeleri tamamlamasına olanak tanındı.

        Türkiye Vodafone Vakfı hakkında: 2002 yılında kuruluşundan bu yana özellikle afet yardımları, spor ve müzik inisiyatifleri ile özel projeler yoluyla, imkânları kısıtlı çocuklara yardımcı oluyor. Vodafone’un dünya genelindeki 27 yerel vakfı aracılığıyla bu tür projelere 100 milyon sterlinin üzerinde yatırım yapıldı. Vodafone’un sosyal yatırım politikası doğrultusunda Mayıs 2007’de Vodafone Türkiye tarafından kurulan Türkiye Vodafone Vakfı, Vodafone’un sorumlu kurumsal vatandaş olarak toplumla bütünleşme taahhüdünün sosyal yaşama yansımasıdır. Türkiye’nin en saygıdeğer kurumsal vakfı olma vizyonuyla yola çıkan Türkiye Vodafone Vakfı, Türk toplumunun ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine destek olma ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunma misyonuyla hareket ediyor. Vakıf bu çalışmalarıyla, Active Academy tarafından verilen “2008 Yılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ödülüne layık görüldü.

        Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Hakkında:

        UNDP Türkiye 3 temel alanda ilerleme kaydetmek için çalışıyor: 1) Demokratik yönetişimin sağlanması için kapasite geliştirme; 2) Yoksulluğun azaltılması için çaba gösterilmesi; 3) Çevre ve sürdürülebilir kalkınma... Bu temel alanlara ek olarak, UNDP, politika ve projelerde, kadınların, özel sektörün, kapasite geliştirilmesinin, Bilişim ve İletişim Teknolojisi'nin rolüne büyük önem veriyor. UNDP, bu alanlarda ilerleme kaydedilebilmesi ve Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunabilmek için, hükümet, yerel yönetimler, sivil toplum, üniversiteler ve özel sektörle ortaklıklar kuruyor. Kalkınma projelerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bakanlıklarla yakın ilişki içinde çalışıyor. UNDP, kadın, gençlik, yerinden olmuş kişiler ve Binyıl Kalkınma Hedefleri gibi konulardaki ortak projeler dahil, ülkedeki BM projelerinden en iyi sonuçların alınabilmesi için de, Türkiye'deki diğer BM kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor.

        Habitat İçin Gençlik Derneği Hakkında:

        'Bizler sadece geleceğin liderleri değil bugünün de ortaklarıyız' vizyonu ile yola çıkan ve 1997'den bu yana çalışmalarına devam eden Habitat için Gençlik Derneği; gençlerin kapasitelerini arttırmayı, karar alma mekanizmalarına katılmalarını, kamu kurumları ve özel sektörle işbirliği geliştirmelerini amaçlamaktadır. Gençlik alanında birçok projeye imza atmış olan Dernek; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, özel sektör ve vakıflar ortaklığında gerçekleştirilen projelerle bilişim, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile savunuculuk alanlarında yoğunlaşmaktadır. Habitat için Gençlik Derneği, 1997 yılında Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında yürüttüğü Yerel Gündem 21 Programı'na dahil olmuştur. Yerel Gündem 21 Programı kapsamında derneğin kolaylaştırıcılığında, Ulusal Gençlik Parlamentosu şemsiyesi altında bugün 73 ilden yerel gençlik meclisi temsilcileri bir araya gelmiştir. Ulusal Gençlik Parlamentosu Türkiye'de bütüncül bir gençlik politikasının oluşturulması için çalışmalarını sürdürmektedir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa