Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

MAHMUT SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

Geçen hafta İsviçre’nin Davoskasabasında düzenlenen DünyaEkonomik Forumu (WEF) yine farklıkonularda ilgi çekici tartışmalarasahne oldu. Bu yıl “Endüstri 4.0” adıverilen ve akıllı üretim sistemlerininana tartışma konusu olarak belirlendiği etkinlikte teknolojiningetireceği avantaj ve dezavantajlartartışıldı. Teknoloji şirketlerininbaşını çektiği grup Endüstri 4.0’ındünyada dördüncü sanayi devriminibaşlatacağını belirterek yeni dönemlebirlikte insanların çok daha nitelikliişlerde çalışmaya başlayacağınısavundu. Sesleri daha cılız çıkanbir diğer grup ise yeni teknolojilerlebirlikte işsizliğin ve mevcut gelir adaletsizliğinin artacağınısavunurken büyük sermayenin çokdaha az sayıda insanın eline geçeceğiuyarısında bulundu.

İŞLEMCİLERHIZLA GELİŞTİ

Giderek akıllanan veinsanların yaptığı işleridevralmaya gelen robotlarayönelik tartışmalar yenideğil. Bilgisayarların

sanayide yaygın olarakkullanılmaya başlandığı1970’li yıllardan itibarenbu korku sürekli gündemegeldi. Başta otomotiv olmaküzere montaj konusundarobot bilgisayarlar büyükölçüde işleri devralırken, dijital işgücüdiğer alanlarda çok başarılı olamadı.Ancak son 50 yılda bilgisayarların işlemgücü her 18 ayda ikiye katlanarakmuazzam bir seviyeye

ulaştı. Buna ek olarakklasik yazılımlar yerlerinialgoritma adı verilenöğrenen ve durumagöre karar veren ‘akıllı’

yazılımlara bıraktı. Bugelişme sürekli aynı işleriyapan robot tanımınıortadan kaldırdı. Bundanönce yalnızca kas gücü

gerektiren işleri devralanrobotlar elde ettikleriyeni yeteneklerle birlikteartık insanın yaratıcılığınıgerektiren meslekleri dekontrol etmeye hazırlanıyor.

İŞSİZLİK 197 MİLYONU GEÇTİ

Bu değişim akşamdan sabahaolmayacak. Ancak başta montaj vehizmet sektörü olmak üzere pek çokmeslek önümüzdeki 10 yıl içerisinderobotlar tarafından yapılır hale gelecek.Uluslararası ÇalışmaÖrgütü’nün (ILO)rakamlarına göreküresel işsizlik2015’te 1 milyonartarak toplam 197milyona ulaştı. Yenirobot teknolojilerininönceki sanayidevrimlerinde olduğugibi sanayiye entegreedilmesi halinde burakamın çok kısa birsürede 200 milyonuaşmasına kimseşaşırmasın.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ