Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Merkezi Kayıt Kuruluşu yurtdışına teknoloji ihraç edecek, Merkezi Kayıt Kuruluşu, yurtdışına teknoloji ihracı, kap 4.0 projesi yurtdışına ihraç edilecek, e-GKS, kap 4.0 - Para Haberleri

        Merkezi Kayıt Kuruluşu yurt dışına teknoloji ihraç edecek. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Ergincan, dünya çapında bir yazılım olan Elektronik Genel Kurul Sistemi'ni (e-GKS) yabancı ülkelere satma konusunda son aşamaya geldiklerini söyledi. Ergincan, "Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri e-GKS'nin 25 ülkede satışı ve pazarlanması konularında MKK ile ortak çalışma yapma yönünde teklifte bulundu ve bu konuda görüşmelere başlandı" dedi.

        MKK'nın yeni projelerini ve gelecek döneme ilişkin projeksiyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ergincan, tüm bileşenleri ve yazılımı MKK tarafından tamamlanan e-GKS'nin ulusal ve uluslararası birincilik ödülleri aldığını hatırlattı. e-GKS'nin hem Türkçe hem de İngilizce yazılım ve canlı yayın altyapısı sayesinde yerli ve yabancı ortakların aynı anda paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapmalarına imkan sağladığını ifade eden Ergincan, "e-GKS, yatırımcıların temsilci tayin edip oy talimatı vermelerine, görüntü ve ses aktarımı sayesinde fiziken genel kurula katılmaksızın internet erişimi olan her yerden genel kurulu canlı olarak izlemelerine, görüşülen gündeme ilişkin görüş ve önerilerini eş zamanlı olarak göndermelerine, oylarını toplantıya fiziken katılanlarla eş zamanlı olarak kullanmalarına ve tüm süreçlere ilişkin bilgi ve bildirimleri anlık olarak almalarına olanak sağlıyor" dedi.

        BAŞKA BİR SİSTEM DAHA YOK

        Ergincan, dünyada genel kurullara elektronik yöntemlerle katılıma ilişkin çeşitli uygulamalar olmakla birlikte, genel kurul süreçlerinin hem şirketler, hem aracı kurumlar hem de pay sahipleri tarafından A'dan Z'ye yerine getirilebildiği başka bir sistemin daha bulunmadığına dikkati çekti. Genel kurullar açısından küresel finans piyasalarında önem taşıyan hususlardan biri de yatırımcıların sınır ötesi yatırımlarından kaynaklanan oy haklarını kullanabilmeleri olduğunu vurgulayan Ergincan, "e-GKS tasarlanırken küresel piyasa ve hukuk sistemlerinin bu eğilimi dikkate alınmış ve uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği Direktiflerine uygun ve dünyadaki örneklerinin de ötesinde bir sistem ortaya çıkmıştır. e-GKS ile dünyada ilk defa sınır ötesi oy kullanmanın önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

        30 Ekim 2012 tarihinden bugüne kadar 685 elektronik genel kurul yapıldığı bilgisini veren Ergincan, şunları kaydetti: "Genel kurullara katılan yatırımcı sayısı 2011 yılında 9 bin 93, 2012 yılında ise 8 bin 394 iken, e-GKS üzerinden 28 bin 575 yatırımcı genel kurullara elektronik olarak katıldı. 10 bin 726 yatırımcı ise fiziksel katılımı tercih etti. Görüldüğü üzere, e-GKS sayesinde genel kurullara katılım yaklaşık 4 kat arttı. Daha önce genel kurullara fiziksel sınırlamalar nedeniyle katılamayanlar doğrudan e-GKS'yi tercih etti. Aynı günde 33 genel kurulla rekor kırıldı. Genel kurullara katılan yabancı sayısı her yıl artıyor. 48 farklı ülke yatırımcısı genel kurullara elektronik ortamdan katıldı. 4 şirketimiz genel kurullarını aynı anda hem Türkçe hem de İngilizce olarak olarak gerçekleştirdiler. Bunlar Türkiye için son derece önemli gelişmeler. Artık, dünya çapında bir yazılım olan e-GKS'yi yabancı ülkelere satma konusunda son aşamaya geldik. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri e-GKS'nin 25 ülkede satışı ve pazarlanması konularında kuruluşumuz ile ortak çalışma yapma yönünde teklifte bulundu ve bu konuda görüşmelere başlandı. En kısa zamanda ayrıntıları kamuoyuyla paylaşmayı ve dünyanın birçok ülkesinde e-GKS'nin kullanılmasını hedefliyoruz."

        KAP 4.0 NE ZAMAN BİTECEK?

        Ergincan, mart ayında Kamuyu Aydınlatma Platformu'nun (KAP) MKK'ya devrolduğunu hatırlatarak, "Sermaye piyasamızın çok önemli bir ihtiyacını karşılamakla beraber, süreç içinde bazı geliştirmeler de yapılmasına rağmen, bildirimlerin analiz edilebilir veri içerecek şekilde toplanması, teknolojik açıdan günümüz şartlarına uyum, farklı dillerde bildirim gönderimi, kullanıcı dostu olma, performans ve güvenlik gibi konularda iyileştirme ihtiyaçları bulunmaktadır" değerlendirmesini yaptı.

        TALEPLER TOPLANDI

        KAP'ın yeni baştan yazılacağı KAP 4.0 projesinin, mevcut KAP sisteminin bu problemlerinde iyileştirme yapma yanında MKK'nın sunduğu e-ŞİRKET, e-GKS ve e-YÖNET hizmetleriyle de entegrasyon sağlama amacı taşıdığını belirten Ergincan, şöyle devam etti: "Proje tamamlandığında MKK kapsamında sunulan diğer hizmetlerle de entegre, Uluslararası Mali Tablo Raporlama Dili olan XBRL formatında işlenebilir veri toplayan, farklı dillerde bildirim gönderilebilen, hem bildirim gönderim hem sistem yönetimi hem de web sitesi tarafında daha kullanıcı dostu ve performansı yüksek ve yurt dışına da pazarlanabilecek bir yapının oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu arada, başta KAP duyuruları olmak üzere KAP verilerinin yurt dışında da yayınlanması konusunda dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biriyle işbirliği çalışmalarına devam ediyoruz. Bu yapının, sermaye piyasaları açısından; performans artışına bağlı olarak yerli/yabancı yatırımcılar için veriye erişim ve karar alma kolaylığı sağlama, bilgi kalitesinin artması, uluslararası yatırımcı ilgisinin artması, güven ve itibar artışı, MKK açısından; katma değerli ürünler/hizmetler üretebilme imkanı, yurt dışında pazarlanabilirliği olan bir sisteme sahip olma, akademik dünya açısından; çalışmalar için analize uygun veriye kavuşma, şirketler açısından; tek kanaldan veri toplanması sonucu zaman, personel tasarrufu, mevzuat uyum düzeylerinin artması gibi kazanımları olacağını değerlendiriyoruz."

        Proje kapsamında tüm paydaşlardan talepler toplandığını belirten Ergincan, "İstekler üzerinde analiz çalışmaları devam ediyor. XBRL olarak örnek bir çalışma yapıldı. XBRL altyapısı için de Kamu Gözetim Kurumu ile görüşmelerimiz devam ediyor. KAP 4.0 projesini 2015 temmuz ayında bitirmeyi ve akabinde yurtdışına satışını da gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

        Ergincan, ayrıca yaklaşık 10 yıldır kullanmakta oldukları ve birçok ödül kazanan Merkezi Kaydi Sistem (MKS) yazılımını güncel teknolojilerle ve sermaye piyasalarının değişen beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden yazarak MKS 2.0 olarak yıl sonunda devreye almak istediklerini ve 2015 yılında en az bir yabancı ülkeye satışını yapmayı hedeflediklerini söyledi.

        ELEKTRONİK ÜRÜN SENETLERİNDE SON DURUM NE?

        Elektronik Ürün Senetleri Merkezi (e-ÜRÜN) projesinden de bahseden Ergincan, projenin ilk uygulamasının 2013 mart ayında pamuk ürün senetleri ile devreye alındığını anımsattı. Ergincan, sistem sayesinde, tarım ürünleri ticaretinin kolaylaşacağını, işlemlerin güvenli, hızlı ve etkin bir şekilde yürütüleceğini, ürün sahiplerinin sürekli bilgilenme ve kontrol imkanına sahip olacağını, ürünün teminat olarak kullanımının kolaylaşacağını, kolay kredi imkanlarının artacağını, ürün sahibinin dilediği anda ürününü satabileceğini ve bu doğrultuda nakit ihtiyacını kolay yoldan karşılayacağını vurguladı.

        Ayrıca, MKK sayesinde tarım dünyası ve finansal piyasaların entegre olmasıyla, kurulacak olan ürün ihtisas borsasının derinliğinin artacağını ve ürüne dayalı türev araçların oluşturulacağını dile getiren Ergincan, GK Tarım Tarım Ürünleri Lisanslı depoculuk, TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk ve Tiryaki Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk işletmeleri olmak üzere 3 lisanslı depoculuk işletmesi ile üyelik ve test işlemlerinin devam ettiği bilgisini verdi.

        Konya Ticaret Borsası ve Ankara Ticaret Borsası ile uygulamalara ilişkin protokolün imzalandığı ve Polatlı Borsası ile protokolün imzalanma sürecinin başlatıldığını söyleyen Ergincan, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından elektronik ürün senetleri (ELÜS) uygulamasının lisans verilen ve yetkilendirilen tüm lisanslı depo işletmeleri ve ticaret borsaları nezdinde de hasat dönemlerine kadar başlatılması talimatı verilmiştir. Sözkonusu çalışmalar doğrultusunda gerek buğday ürününe bağlı ELÜS ihracının gerekse diğer ürün senetleri ihraçlarının 2014 yılı hasat dönemi itibariyle gerçekleştirileceği öngörülmektedir. Bu sayede, pamuğun yanına mercimek, buğday, arpa ve mısır ürünlerinin dahil olması öngörülmektedir" dedi.

        Türk Ticaret Kanunu'nun 1527'nci maddesi ile yönetim kurulu üyelerinin yönetim kurulu toplantısına fiziken katılabilecekleri gibi elektronik yöntemlerle de katılabileceklerinin düzenlendiğini anımsatan Ergincan, bugünlerde yönetim kurulu üyelerinin bir araya gelmesinde yaşanılan güçlükler, hızlı karar alma ihtiyacı ve çok uluslu şirketlerin artmasıyla yönetim kurullarının da çok uluslu özellik taşımasının elektronik toplantı sisteminin önemini ortaya koyduğunu söyledi. Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi ayrıntılı hukuki, operasyonel ve bilgi işlem süreçleri gerektirse de e-GKS altyapısı sayesinde bunun MKK tarafından hayata geçirilmesinin kolay olacağını, başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla yapılacak görüşmeler neticesinde kısa bir zamanda bu sistemi devreye alabileceklerini ifade eden Ergincan, "İlk fazını bu yılın sonuna kadar bitirebileceğimizi öngörüyoruz" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa