Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk ihracatçısı yandı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Avrupa Birliği'yle (AB) Güney Kore arasında yapılacak serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinde sona yaklaşılması Türkiye'yi telaşlandırdı. Referans'ın haberine göre, anlaşmanın Kore mallarının AB pazarına ve AB üzerinden de Türkiye'ye gümrüksüz girmesinin önünü açacak olması nedeniyle Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) harekete geçti. DTM yetkilileri, Güney Kore ile Türkiye arasında hassasiyetlerin gözetildiği ayrı bir STA imzalanması için çalışmaya başladı. Ay sonunda Güney Koreli yetkililerle böyle bir anlaşmanın etkilerini belirlemek üzere mbiraraya gelecek DTM yetkilileri, bundan önce özel sektörle birlikte 4 hasas sektör belirledi. Buna göre; Türkiye'den otomotiv, tekstil, elektrik-elektronik ve demir-çelik sektörleri hem iç pazarda hem AB'de Kore malı tehdidi altında.

        Kimi ürünlerde geçiş süresi istenecek

        Referans'a konuşan DTM yetkilileri, Güney Kore'nin Türkiye ile STA müzakerelerine başlamayı henüz kabul etmediğini ancak konuya soğuk da bakmadığı belirtti. Yetkililer, Güney Kore ile yapılacak böyle bir anlaşmanın dış ticareti artırıcı etkisinden çok bu ülkeyle önümüzdeki dönemde ortak yatırımlarla işbirliğinin gelişmesi noktasını öne çıkarırken, gümrüksüz Kore malının pazara girişinden etkilenecek sektörler için de bazı önlemler alınmasına çalışılacağını kaydetti. Belirlenen 4 sektörde gümrük tarifelerinin karşılıklı indirilmesinde Güney Kore'den birkaç yıllık geçiş süresi isteneceğini kaydeden yetkililer; otomotiv, başta iplik ile kumaş olmak üzere tekstil ürünü ve özellikle yassı demir ile renkli TV'de Türkiye pazarının Kore mallarına bir anda açılamayacağına dikkat çekti. Yetkililer, "AB bile çekiniyor. Süren STA müzakerelerinde Güney Kore'yle otomotiv konusunda anlaşabilmiş değiller. Türkiye de ister istemez dikkatli olacak" dedi. Yetkililer, STA müzakerelerine hemen başlansa dahi müzakere sürecinin 2 yıldan kısa sürmesini beklemediklerini de sözlerine ekledi.

        Anlaşma çelikte aleyhimize olur

        Sektör temsilcileri ise kaygılı. Demir-Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Güney Kore ile böyle bir anlaşmanın vasıflı ve paslanmaz çelikle yassı ürün açısından problem yaratmasını beklediklerini söylerken, şu anki ticaretin Güney Kore lehine olduğuna işaret etti. Yayan, "Böyle bir anlaşam olsa olsa dış ticareti dengeleyebilirse faydalı olur ama esasen varolan dış ticareti daha da aleyhimize çevirici tesiri olursa bunu 2 kez düşünüp yapmalı. Şu anki çelik sektörüne etkisi o yönde olur gibi bir intibam var" dedi. En azından çelik sektörü açısından koruyucu bir takım tedbirler olması gerektiğini söyleyen Yayan, Güney Kore'nin dünyanın en büyük 6'ncı çelik üreticisi olduğuna işaret etti. DTM'nin Güney Kore-AB anlaşmasına karşı çalışmalarının gecikmediğini ve paralel başladığını belirten Yayan, "Geç kalınmış bir durum yok" dedi. Ancak bu süreçte bazı teşviklere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yayan, "Güney Kore ile aynı şartlarda değiliz. Aksi takdirde itirazımız olmazdı. Ama bu ülkedeki demir-çelik sektörünün yapılanması devletle iç içe. Enerji ve girdi maliyetlerinde devlet yardımı söz konusu" dedi.

        3'üncü ülke STA'ları mağdur ediyor

        AB pazarına yönelik tehdide de dikkat çeken Yayan, Çin gibi Güney Kore'nin de bu pazara kontrolsüz girişinin Türk firmalarını rahatsız edeceğini söyledi. Yayan, "En büyük problemimiz AB'yle bize bir takım yükümlülükler getiren ancak bunun karşılığının ne olacağını belirtmeyen bir sorunlu ilişki içinde olmamızdan kaynaklanıyor" sözleriyle de AB'nin 3'üncü ülkelerle yaptığı STA'larda Türkiye'nin mağdur olduğuna değindi. Hassasiyetleri AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı STA süreçlerine yansımayan Türkiye, gümrük birliği üyesi olduğundan uygulamada anlaşmaların tarafı haline geliyor. Bu nedenle de AB'nin imzaladığı STA'lara bir şerh koyarak Türkiye ile de ayrı bir STA yapılmasını sağlaması bekleniyor. DTM yetkilileri, bağlayıcı olmasa da böyle bir uygulamanın olduğunu ancak AB'nin bunu daha çok küçük ve kritik önem taşımayan ülkelerle yaptığı anlaşmalarda tercih ettiğini belirtti.

        Otomotivde Kore pazarı dünyaya kapalı

        Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer ise, şu anda Güney Kore ile STA yapmak üzere bir girişim olduğu bilgisinin kendilerine gelmediğini belirtti. Diğer yandan Güney Kore otomotiv pazarının tüm dünyaya kapalı olduğunu belirten Tezer, "Türkiye'nin o pazara sektörde satacağı herhangi bir şey yok. AB ile müzakerelerinde de tartışmaları görüyoruz, Avrupalılar da o pazarın açılması şansını göremiyor" dedi. Tezer, şu anda 3'üncü ülke mallarının Türkiye'ye yüzde 10 gümrük vergisiyle girdiğini belirtirken, "Serbest ticaret anlaşmasında bunun altında bir rakama nasıl uyulur merak ediyorum" dedi.

        Seçilen sektörler, AB pazarı için de hassas

        DTM'nin Güney Kore ile başlamasına çalıştığı STA müzakereleri için belirlediği 4 hassas sektör, aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye ihracatının da önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yılın ilk yarısı Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatından en çok pay alan sektörler, tekstil-konfeksiyon ile otomotiv oldu. Ancak Türkiye, serbest ticarete geçişle AB pazarına gümrük indirimiyle girecek Güney Kore karşısında gümrük birliğinden doğan gümrük tarifesi avantajını kaybedecek.

        OTOMOTİVDE GÜNEY KORE PAZARI DÜNYAYA KAPALI

        Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer ise, şu anda Güney Kore ile STA yapmak üzere bir girişim olduğu bilgisinin kendilerine gelmediğini belirtti. Diğer yandan Güney Kore otomotiv pazarının tüm dünyaya kapalı olduğunu belirten Tezer, "Türkiye'nin o pazara sektörde satacağı herhangi bir şey yok. AB ile müzakerelerinde de tartışmaları görüyoruz, Avrupalılar da o pazarın açılması şansını göremiyor" dedi. Tezer, şu anda 3'üncü ülke mallarının Türkiye'ye yüzde 10 gümrük vergisiyle girdiğini belirtirken, "Serbest ticaret anlaşmasında bunun altında bir rakama nasıl uyulur merak ediyorum?" dedi.

        ANLAŞMA LCD'DE GÜNEY KORE'NİN İŞİNE GELİR

        Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Suat Baysan, Güney Kore'nin hem LCD panel hem de LCD televizyon üretiminde güçlü oluşu ve bu ülkenin Türkiye'nin hedef pazarları arasında yer almayışı nedeniyle yapılacak bir STA'nın Güney Kore'nin daha fazla işine geleceğini söyledi. Tarifelerin sıfırlanması için ön görülen geçiş sürelerinde STA'lardan olumsuz etkilenmesi muhtemel sektörlerin belirli bir sanayi ve şirketler politikası ile desteklemesini isteyen Baysan, sektöre teşvik uygulanmasını da istedi. Güney Kore'nin nihai mamulde kullanılan 3'üncü ülke girdilerinde gümrük vergisi iadesi talep ettiğini söyleyen Baysan, "Böyle bir uygulama, Güney Kore'yle yapılacak STA'nın başta Çin olmak üzere başka 3'üncü ülkelere genişletilmesi anlamına gelir" dedi.

        AB'NİN İTHALAT LİSTESİNDE TÜRKİYE 7. GÜNEY KORE 8.

        DTM'nin Güney Kore ile başlamasına çalıştığı STA müzakereleri için belirlediği 4 hassas sektör, aynı zamanda Türkiye'nin AB'ye ihracatının da önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yılın ilk yarısı Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatından en çok pay alan sektörler, tekstil-konfeksiyon ile otomotiv oldu. Ancak Türkiye, serbest ticarete geçişle AB pazarına gümrük indirimiyle girecek Güney Kore karşısında gümrük birliğinden doğan gümrük tarifesi avantajını kaybedecek. DTM'nin verilerine göre; 2006 yılında AB'nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye 7, Güney Kore ise 8'inci sırada yer alıyor.

        DÖRT HASSAS SEKTÖR NASIL ETKİLENECEK

        ELEKTRİK-ELEKTRONİK: Türk TV üreticisi telafi edici vergi ve gümrük vergisi ödüyor. Güney Kore ise ödemeyecek.

        TEKSTİL: Güney Kore özellikle iplik ile kumaş olmak üzere tekstil ürünlerinde Türkiye ihracatcısını tehdit edebilir.

        OTOMOTİV: Güney Kore otomotiv pazarının tüm dünyaya kapalı. Avrupalılar da o pazarın açılması şansını göremiyor.

        DEMİR-ÇELİK: Güney Kore dünyanın en büyük 6'ncı çelik üreticisi. Enerji ve girdi maliyetlerinde devlet desteği var.

        AB ile Güney Kore arasında yapılacak serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde sona yaklaşılması Türkiye'yi telaşlandırdı. Anlaşmanın Kore mallarının ...

        ( KB)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa