Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para YGS’yi ÖSYM kazandı: 61.5 milyon TL - Makro Ekonomi Haberleri

        Dün 1.7 milyon öğrencinin girdiği 160 soruluk ve 160 dakikalık Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda kazançlı çıkan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi oldu

        Bugüne kadar soruları ve yanıtlarını sınavın ardından ertesi gün yayımlayan gazetelere ÖSYM bu yıl soruları sattı. Tarifeyi de açıkladı: YGS soruları 100 bin TL, LYS soruları 100 bin TL. İkisini birden almak isteyene 50 bin TL indirim de yaptı: 150 bin

        TL.

        İki sınavın soru ve yanıtlarını 5 gazete indirimli olarak 150 bin TL’den satın aldı ve ÖSYM’ye KDV dahil 885 bin TL ödedi.

        DAMLAYA DAMLAYA 60 MİLYON TL!

        ÖSYM’nin YGS sayesinde elde ettiği gelir bununla sınırlı kalmadı. Çünkü YGS’ye girmek için başvuran 1 milyon 692 bin 345 kişinin her biri sınava giriş ücreti olarak ÖSYM’ye 35’er TL yatırdı. Bundan da ÖSYM‘nin kasasına 59 milyon 232 bin 75 TL girdi. Sınavsız geçiş için de başvuruda bulunan 63 bin 25 kişi yine 10’ar TL ödedi. Sonuçta öğrencilerden ÖSYM’ye daha ilk adımda 59 milyon 862 bin 325 bin TL aktarıldı.

        BU DAHA İLK ADIM

        ÖSYM, YGS sayesinde gazete ve öğrencilerden daha üniversiteye girişin ilk basamağında kasasına 61 milyon 497 bin 325 TL “ek gelir” koydu. Daha ilk adım diyorum çünkü 18, 19, 25 ve 26 Haziran tarihlerinde de toplam 5 ayrı oturumda Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yapılacak. Bu sınavlara girmek isteyen her öğrenci her LYS için ÖSYM’ye 20 TL ödeyecek. Bir lisans programına girebilmek bir öğrencinin iki sınava girmesi gerekiyor. Geçen yıl sınava girenlerin toplam sayısını Başkan Prof. Dr. Ali Demir kurumu tanıtmak için yaptığı sunumda açıklamıştı: 1.899.569. Bu yıl YGS’ye giren öğrenci sayısının 180 bin arttığını dikkate almayıp, aynı sayıda öğrenci gireceğini varsayarsak ÖSYM, LYS’lerden de en az 37 milyon 991 bin 380 TL kazanacak.

        Soruları yayınlama hakkının protokolle verildiği tek kanal olan TRT de 250 bin TL’ye Uğur Dershaneleri’yle sponsorluk anlaşması yaparak, bu yeni karardan ÖSYM kadar kazançlı çıktı. Konuştuğum ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel, ÖSYM’nin gazetelere soruları “Para kazanmak için değil ÖSYM’ye kurumsal kimlik kazandırmak için” sattıklarını açıkladı. Para karşılığı soru satmanın kurumsal kimlik kazandırmakla ilişkisini anlamadım. Ancak bildiğim ÖSYM’nin 1974’te Üniversitelerarası Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM) adıyla kurulduğu ve 1981 yılında ÖSYM adını aldığı günden bu yana zaten kurumsal kimliğe sahip bir kurum olduğu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa