Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Komşunun kadını makyajı seviyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Her kadın güzel görünmek ister. Kadınları baskı altında olsa bile bakımlarına ve makyajlarına verdikleri önem nedeniyle İran, Ortadoğu'nun en büyük kozmetik ithalatçısı durumunda. Iraklı kadınların bombalar altında bile süslenmesinin nedeni de aynı; güzel görünmek.

        Kadınların en sorunlarından biri istenmeyen tüyler… Erkeklerde ise dökülen saçlar ve kellik. Her iki sorun için de kalıcı çözümler sunan tamamen bitkisel dermakozmetik ürünleri ile bilinen B’IOTA Laboratuarları’nın yaptığı pazar araştırmasında ilginç sonuçlar çıktı:

        Türkiye’deki kozmetik pazarı, artık 1.5–2 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Dünya genelinde ise bu rakamlar 150-200 milyar dolar civarında seyrediyor.

        Türkiye pazarı, dünya kozmetik pazarının şu anda sadece %1’ine tekabül ediyor. Bu pazarın %70’ini ithal, kalan %30’unu ise yerli ürünler oluşturuyor.

        Tüy dökücü ve ağda pazarı da kozmetik içinde dünya genelinde yaklaşık 21 milyon dolarlık bir paya sahip.

        Amerika’da kozmetik pazarı büyüklüğü 40 milyar dolar, Avrupa’da ise 65 milyar euro

        Avrupa’da kişi başına düşen kozmetik harcaması 149 euro iken ABD’de 150 dolar civarında… Türkiye’de ise kişi başı harcama 17.5 euro... Ancak bu rakamın içine sadece kişisel temizlik ürünleri olan şampuan, sabun, diş macunu gibi temel kullanım maddeleri yer alıyor.

        Türk kadınının henüz sadece yüzde 3'ü kozmetik kullanıyor. Avrupa’da ise bu oran yüzde 47. Uzmanlar, bu durumu Türkiye’de kişisel gelirin AB ortalamasıyla kıyaslandığında çok geride olmasına bağlıyor. Türk kadını, Avrupalı hemcinslerinin yanında bakım konusunda hayli geride.

        Batı Avrupa’da makyaj malzemesine yılda 13.6 milyon dolar harcanıyor. Yunan kadınları kişi başına kozmetik harcamasında Türk kadınına fark atıyor. Komşunun kadını makyaj malzemesi için yılda 8 milyon doları gözden çıkarıyor. Türkiye’de bu rakam 1.8 milyon dolara iniyor. Bu rakamlar aynı zamanda Türkiye’nin gelecekte kozmetik konusunda ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

        Tüm kadınların en büyük estetik derdi ise kuşkusuz istenmeyen tüyler… Türkiye’de kadınların % 90’ı hala evde ağda yapmayı tercih ediyor. Avrupa’da ise tüy dökücü köpükle ağda yer değiştirmiş durumda. Avrupalı kadınların %90’ı tüy dökücü köpük kullanıyor. Pürüzsüz bir tene sahip olmak için kadınlar ortalama 35 yıl boyunca yaklaşık 650 saat harcıyorlar. HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa