Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Sabah, Doğan'ı belgeyle vurmaya devam ediyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Doğan Grubu'nun, dolambaçlı ithalatlar yoluyla borsada işlem gören Hürriyet ve Milliyet'in küçük ortaklarını zarara uğratması, yatırımcının güvenini kötüye kullanma olarak nitelendirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Denetleme Dairesi'nin hazırladığı raporda ithalatların, Doğan ailesinin, yani büyük yatırımcının lehine, küçük yatırımcının ise aleyhine olduğu belirtildi. SPK, Doğan Grubu ithalatlarının vergi mevzuatı açısından da Maliye tarafından ayrıca incelenmesini istedi. Maliye Bakanlığı vergi kontrolörleri, ithalatların vergi mevzuatına uygun olup olmadığının anlaşılması için yaptığı bu incelemeler de tamamlandı. Hazırlanan rapor, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayına sunuldu. Uzmanlara göre Doğan Grubu, kâğıt ithalatını yurtdışındaki offshore şirketler üzerinden değil, doğrudan DDT üzerinden yapsaydı daha fazla vergi ödeyecekti. Doğrudan ithalat yapılsaydı ayrıca Hürriyet ve Milliyet'in girdi maliyetleri de azalacağı için grup daha fazla vergi verecekti.

        BELGE SAKLADILAR

        Doğan Grubu, dolambaçlı ithalatlar yoluyla yurtdışında denetim dışı bir fon da kurmuş oldu. Tabela şirketlerinin vergiden muaf olan kârları da yine Aydın Doğan'ın kasasına gitti. Öte yandan Doğan Grubu yöneticilerinin, SPK Denetleme Dairesi'nin 1 Ekim 2001'den beri süren incelemeleri sırasında yurtdışındaki tabela şirketleriyle ilgili bilgi ve belgeleri gizlediği anlaşıldı. Raporu hazırlarken Doğan Holding'den açıklama isteyen Daire, holding yetkililerinin "Falcon, Sortal ya da Shawcliff'le doğrudan veya dolaylı bir ortaklık ilişkimiz yok. Bu şirketlerin belgelerini kurulu oldukları ülkelerden isteyebilirsiniz" cevabı ile karşılaştı. Holding, cevabında ayrıca "yurtdışındaki şirketlerin Türkiye'deki ticari yasalara tabi olmadığını, dolayısıyla defterleri ibraza zorunlu kılınamayacaklarını" bildirdi. SPK'nın incelemesini uzatan da yurtdışından istenen belgelerin geç gelmesi oldu. SPK Denetleme Dairesi, bunun üzerine ilk olarak Falcon Purchasing şirketi hakkında bilgi almak için bu şirketin muhasebesini tutan Baker Tilly adlı bir şirketle temasa geçti. Tilly, Falcon'un Doğan Grubu bünyesinde faaliyet gösterdiğinin açık olduğunu bildirdi.

        ADRES BELLİ DEĞİL

        Tilly'e göre Falcon'un "işlevi ve operasyonel yetisi" Sortal ve Shawcliff başta olmak üzere Doğan Grubu'nun ithalat için kullandığı tabela şirketlerine hizmet sağlamaktan ibaretti. SPK'nın tespitlerine göre bazı offshore şirketlerin gerçek adresleri de belgelerde yer alandan farklı. Eurozone'un Malta adresinde olduğu gibi kimi adreslerin sadece transfer adresi olduğu ve şirketlerin gerçekte kuruldukları ülkelerin farklı olduğu belirlendi. SPK'nın tespitlerine göre Euzorone'un 1997-1998 arasındaki ticari kârı 154 milyon 522 bin 790 dolar olarak gerçekleşti. Sortal ise 1999-2001 arasında 5 milyon 89 bin 206 dolar kâr elde etti. Shawcliff'in 2000-2001 arasındaki ticari kârı da 6 milyon 463 bin 306 dolar. Üç tabela şirketinin 1997-2001 dönemindeki toplam net kârı 27 milyon 292 bin dolar. Her üç şirket de vergi cennetinde kurulu oldukları için kazançlarının gerektirdiği vergiyi ödemediler. Eğer bu şirketler Türkiye'de kurulu olsalardı, Doğan Grubu 5 milyon dolar vergi ödemek durumunda kalacaktı.

        "YORUM YAPAMAM"

        SPK Denetleme Dairesi, Doğan Grubu'nun ithalatları hakkında Aydın Doğan'dan 19 Ağustos 2008'de bilgi istedi. Aydın Doğan ise 30 Eylül'de gönderdiği yanıtta "Eurozone, Sortal, Shawcliff, Falcon ve Fairworld unvanlı şirketlerde idari görev yapmadığını, bu yüzden de yorum yapmasının mümkün olmadığını" bildirdi. SPK'nın raporunda, Doğan'ın cevabı hakkında şu değerlendirme yapıldı: "Aydın Doğan'ın, DDT tarafından gerçekleştirilen işlemlerden haberdar veya sorumlu olmadığını iddia etmesinin, hukuki anlamda geçerli bir savunma olarak dikkate alınması mümkün değil. Zira söz konusu ithalat işlemleri bizzat DDT tarafından sevk ve idare edilmiştir." Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek, Işıl Doğan, Vuslat Doğan Sabancı ve Arzuhan Doğan Yalçındağ da benzer açıklamalarla kendilerini savundu.

        SABAH - ABDURRAHMAN ŞİMŞEK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa