Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam THY'nin ABD'ye uçuş yasağı 3 günde kalktı - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS / GAZETE HABERTÜRK

        Fethullahçı terör örgütüne bağlı bir grup askerin darbe kalkışması sonrası en büyük hasarı alan sektörlerin başında yine bu yıl başı dertten bir türlü kurtulamayan havacılık geldi. İptal edilen ertelenen uçuşlar derken ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin Türkiye’den uçuşları durdurması ise krizi daha da derinleştirdi.

        Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) 15 Temmuz gecesi Türkiye’den ABD’ye direkt veya aktarmalı uçuşları yasakladı. Yasağın 1 Eylül 2016 tarihine kadar uzatıldığı hatta 15 Ağustos’ta yasak durumunun tekrar gözden geçirileceği iddia edildi. Tüm bu gelişmeleri konuştuğumuz Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ise müjdeli haberi verdi: “06.45’te yapılacak İstanbul- New York uçuşu ile birlikte ABD uçuşları normal seyrine dönecek.”

        ‘ABD GELDİĞİMİZ NOKTAYI GÖRDÜ’

        Telefonla görüştüğümüz İlker Bey’in sesi çatallaşmış hayli yorgun geliyor. Zira ekibi motive etmek için zaman zaman konuşmalar yapan Aycı da “7/24 ayaktayız işimizin başındayız” diyor. Aycı gelişmeleri şöyle aktarıyor: “ABD’li yetkililerle sürekli temas halindeydik. Bugün (dün) sabah raporlarını hazırladılar. Havalimanındaki güvenlik ile ilgili noktaları bizzat birlikte gezip denetim yaptık. Tabii bu yasağın alınmasının sebebi o gece havalimanı içine kontrolsüz sivil vatandaşlarımızın girişlerinin yaşanmasıydı ancak bu olağanüstü bir durumdu ve her şey normale döndü. Bununla ilgili tüm tespitleri de yaptırdık. Şimdi Amerikan Federal Havacılık Dairesi bu raporları değerlendirdi. Ve kararını verdi. Tüm güvenlik süreçlerini gözden geçirdik. Eskisinden daha da ileri gittik. ABD de geldiğimiz noktayı gördü. Kabul etti. Tel Aviv gibi Londra gibi özel güvenlik isteyen destinasyonlara uçuşlarımız devam ediyor. Tıpkı vahim olay öncesi nasılsa şu anda devam etmektedir. Londra ve Tel Aviv’le aynıdır Amerika da. Biz tüm paydaşlarımızla şeffaf bir biçimde bilgi paylaşımı yapıyoruz. Washington Büyükelçiliği’miz bize destek vermeye devam etti. Uçuşlar açıldı.”

        ‘ÇARŞAMBAYA KADAR DAHA AZ VALİZLE GELİN’

        Aycı hafta sonu yolcu bagajları ile ilgili yaptığı uyarıyı da güncelleyerek yinelendi: “Yolcularımızdan mümkün olduğunca az sayıda valizle gelmelerini rica etmiştik. Sağolsunlar bize yardımcı oluyorlar. 15 bin bagaj birikmişti bunu 6 bine indirdik şimdi 3 bine iniyor. Biriken valizlerle ilgili problem çarşamba günü sona erecek, normale döneceğiz.”

        ‘YOLCUNUN OTEL MASRAFINI BİZ KARŞILAYACAĞIZ’

        Aycı, ABD uçuşu bekleyenlerle ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Bekleyen uçuşlardaki yolcuları otellere çektik aldık, bizim otellere çekip almadığımız ama otellere giden yolcularımız da merak etmesinler. Onların da kalma masrafları güvencemiz altında. Biletlerin arkasındayız, yolcuların arkasındayız, markamızın arkasındayız.”

        BU FOTOĞRAF UÇUŞ DURDURDU

        Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi çok sayıda vatandaş, Atatürk Havalimanı’na gitti. Binlerce kişi terminalden, pasaport ve bilet kontrolü yapıldıktan sonra yolcuların uçağa alındığı aprona indi. Bu durum ABD prosedürlerince meydanın güvenliği açısından sorun kabul ediliyor. Havalimanına yapılan terör saldırısı ise gümrüksüz alan dışında gerçekleştiği için FAA uçuşları askıya almamıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa