Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Dolar ne kadar? 18 Temmuz 2016 - Borsa Haberleri

        HABERTURK.COM

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin millet tarafından püskürtülmesinin ardından piyasalardaki ilk gün yansımaları takip edildi.Cuma günü yurtiçi piyasalarda 2.89 TL seviyelerinden kapanan ve darbe girişimi haberleriyle uluslararası piyasalarda 3.0150 TL'yi aşan dolar, olaylar sonrası ilk işlem gününde bu sabah 2,92'li seviyelere kadar düştü.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        DOLAR 2,98'İ GEÇTİ

        Sabah saatlerindeki seviyelerden kademeli olarak yükselişe geçen dolar, özellikle günün ikinci yarısında hareketlendi ve yeniden 2,98'nin üzerine çıktı. Euro/TL ise, 3,2850 seviyelerinden el değiştiriyor.

        BORSA YÜZDE 7 DEĞER KAYBETTİ

        Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 7,08 düşüşle 76.957,61 puandan tamamladı.

        BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5.867,76 puan azalırken, toplam işlem hacmi 7,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 8,40, holding endeksi yüzde 6,85 geriledi. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok azalan ise yüzde 18,46 ile "madencilik" oldu.Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından haftaya yüzde 2,5 düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, döviz kurları ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin de etkisiyle 75.427,59 puana kadar geriledi.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        Cuma akşamı gerçekleştirilen FETÖ darbe girişiminin ardından uluslararası piyasalarda 3,05'i gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı önlemler ve özellikle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ile düşüşe geçerek 2,93'ün altına kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve 2,98’in üzerine çıktı. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8,60’tan 8,89’a yükseldi.

        Analistler, darbe girişiminin ardından TL varlıklarda satış baskısının gün boyu devam ettiğini ancak yüksek volatilite ile negatif seyrin, orta ve uzun vadeye yayılmasını beklemediklerini dile getiriyor.Yarın yurt içindeki gelişmeler ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının izleneceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin destek konumunda olduğunu vurguluyor.

        AA Finans'ın geçen hafta FETÖ'nün darbe girişimi öncesinde yayımladığı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan 16 ekonomist, marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) 25 - 50 baz puan indirim beklediğini ifade etmişti. Bir ekonomist ise TCMB'nin yarınki toplantısında herhangi bir aksiyon almasını beklemiyordu.

        FETÖ'nün, 15 Temmuz Cuma günkü darbe girişiminin ardından değişen piyasa koşulları göz önünde bulundurularak bugün yeniden yapılan ankete göre ise 8 ekonomist faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyor. Bu ekonomistlerden 4'ü bu indirimin 25 baz puan, 4'ü ise 50 baz puan düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyor.

        TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9'a çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı.

        ÇEYREK ALTIN 205 LİRAYI GÖRDÜ

        Darbe girişimi sonrası alınan piyasa önlemleri ile sabahın ilk saatlerinde 200 lira sınırına kadar çekilen çeyrek altın dolar kurunun hareketlenmesiyle 205 lirayı aştı. Gramaltın ise yaklaşık 126 liradan satılıyor.

        İŞTE ALTIN FİYATLARI

        "PİYASALAR KISA VADEDE NORMAL EĞİLİMİNE GERİ DÖNECEK"

        HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Piyasalardaki ilk fiyatlamalar herhangi bir panik havasına işaret etmezken

        dolar/TL kurunun elektronik işlemlerde 2.95'li rakamlarla birlikte Cuma gecesinin çok altında seyrettiğini gözlemliyoruz"

        dedi ve ekledi:

        "Tahvil ve hisse senedi piyasalarının açılması ile birlikte gelecek satış emirleri kurda bir miktar yükselişe yol açabilir.

        Ancak, bunun da makul düzeylerde kalacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde iç gelişmelerde bir normalleşme olması ve demokrasinin tüm gereklilikleri ile işlemesi durumunda piyasaların kısa vadede normal eğilimine geri döneceğini düşünüyoruz."

        VOLATİLİTE OLUR AMA KALICI OLMAZ

        Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, piyasada kısa vadeli dalgalanma olabileceğini, ancak kalıcı hasar olmadığını söyledi.

        Salar, "Bu kadar hasarla atlatıldı. Kalıcı hasar olmadı. Kısa vadeli türbülans olabilir. Derine inmek istemeyenler ve kısa vadeli bakanyatırımcılarınsatışları gelebilir. Ancak orta ve uzun vadede ekonominin temellerinin iyi olduğunu düşünüyoruz. Kalıcı zarar olmaz. Soğukkanlı olmak gerek. Merkez Bankası'nın rahatlatıcı açıklamaları çok olumlu. Volatilite olur ama kalıcı olmaz" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa