Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Nineler meclisi bastı! | Dış Haberler

        Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 50 kişilik bir grup, Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nin bulunduğu meclis binasını işgal etme girişiminde bulunan ve mahkeme tarafından iktidarı ele geçirmeye çalışmak suçlamasıyla tutuklanan meclisteki muhalif Milliyetçi Ata Curt Partisi lideri Kamçıbek Taşiyev, partinin Grup Başkanı Sadır Caparov ile Meclis Başkanı Yardımcısı Talant Mamıtov'un serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

        NİNELER MECLİSTE

        Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için meclis binasının önünde toplanan 50 göstericinin arasında bulunan yaşlı kadınlar, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'den vekillerin serbest bırakılmasını istedi.

        Göstericiler, meclis binası önündeki demir parmaklıklara "Millettekilere özgürlük", "Kumtor Altın Madeni halkındır", "Hırsızlar" yazılı pankartlar astı ve Cumhurbaşkanı ile görüşmek istediklerini açıkladı.

        Bir süre sonra, Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nin bulunduğu meclis binasına 10 yaşlı kadın alındı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Atambayev'in tutuklu vekillerin serbest bırakılmasını talep eden göstericilerle görüşmeyeceği bildirildi.

        AÇLIK GREVİ

        Tutuklanan askeri savcının kızı Daniya Azatova, babasının suçsuz olduğunu, bu nedenle açlık grevine başladığını belirterek, ağzını beyaz bantla kapatarak gösteriye destek verdi.

        Meclis binası içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dikkati çekerken, göstericiler akşam saatlerinde olaysız dağıldı.

        İKTİDARI DEVİRME GİRİŞİMİ

        Kanadalı yatırımcıların işlettiği Kumtor altın madenine dikkati çekmek için 3 Ekim'de miting düzenleyen Milliyetçi Ata Curt Partisi Milletvekili Sadır Caparov'a destek veren partinin lideri Kamçıbek Taşiyev konuşmasında, cumhurbaşkanlığının bulunduğu meclis ve başbakanlık binasını işgal çağrısı yapmış, eylemciler polis tarafından göz yaşartıcı gazla dağıtılmıştı. Mahkeme, milletvekillerinin, "iktidarı devirme girişiminde bulunmakla" suçlayarak 2 ay tutuklanmasına karar vermişti. Mahkeme, 60 gün sonra milletvekillerini suçlu bulması halinde, 12 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis cezası verebilecek.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa