Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Tunus'taki seçimler, ''Arap Baharı'' için umut verdi | Dış Haberler

        Seçimlere gözlemci olarak katılan ve izlenimlerini anlatan Nursuna Memecan, Tunus'ta seçimlerin başarıyla yürütüldüğünü belirterek, ''Demokratik bir seçim oldu. Seçim baştan sona büyük bir titizlikle yapıldı. uzun bir süreden beri seçimleri gözlemliyorum;bu kadar titizlikle yürütülen başka bir ülke görmedim'' dedi.

        Memecan, 25 sandıkta oy verme işlemini gözlemlediklerini, ancak oy verme işlemi öncesinde seçmenlerin kuyrukta bekleyişini, daha sonra oy tasnif ve sayımını da görme imkanı bulduklarını, her aşamada hiçbir sorun yaşanmadığını anlattı.

        Gördüklerinden etkilendiğini kaydeden Memecan, ''Her sandık için 3 kabin bulunuyordu, ama üçü asla aynı anda dolu olmuyordu. Seçmenler oy verme kabinlerine teker teker alındı, önce parmakları boyandı, sonra oy verdikten sonra imzalar atıldı. Bunlar işlemleri yavaşlattı, dışarıda kuyruklar oluşmasına neden oldu ama kimse de bundan şikayet etmedi'' diye konuştu.

        Oy verme işleminin saat 07.00'de başlamasına rağmen, saat 06.30'da gittikleri sandıkta oy kullanmak için kuyrukta bekleyen 10-15 kişi gördüklerini anlatan Memecan, 1,5 saat sonra dışarıya çıktıklarında kuyruğun çok daha uzadığını, 60-70 kişinin sırasını beklediğini gördüklerini ifade etti.

        Memecan, Tunuslu'ların ilk demokratik seçimi büyük heyecan ve hevesle beklediklerine işaret ederek, gözlemlerini şöyle anlattı:

        ''Oyunu kullanmak isten Tunuslu'lar anormal uzun kuyruklar oluşturdu. Daha oy verme işlemi başlamadan, merkezler önünde kuyruklar oluştu. Ama Tunuslu'lar büyük heves içinde, sabırla sıranın kendilerine gelmesini bekledi. Kimse de bundan şikayet etmedi; 'organizasyon bozuk, bu kadar saat beklenir mi?' demediler. Herkes beklerken kendine göre bir çare buldu. Kimisi sıcağa rağmen arabasının içinde bekledi, kimisi şemsiyesini açtı, kimisi okullardan sıra çekip oturarak bekledi. Sonra da keyifle oylarını kullandılar. Bu bekleme sırasında ilginç görüntüler de oluştu.''

        ''Sonuçlara itiraz olmadı''

        Seçime katılımın yüksek olduğunu, özellikle kadın ve gençlerin seçime büyük ilgi gösterdiğini anlatan Memecan, toplumun tüm kesimlerinin bir arada renkli görüntüler oluşturduğunu vurguladı. Kuyruklarda erkekler kadar kadınların da beklediğini kaydeden Memecan, ''Toplumun farklı kesimlerinin entegrasyonunda herhangi bir sorun olmadığını gördüm; başörtülü ile açık, siyah ile beyaz bir arada...Kimsenin kimseyle derdi yok'' dedi.

        Oy erme işlemi sürerken sokaklarda günlük hayatı da gözlemlediklerini anlatan Memecan, ''Sokaklarda huzursuzluk, stres, gerilim, kavga, karmaşa yoktu; insanlar mutlu, mesuttu. Seçimin havasına bunun da etkisi oldu. Kutuplaşma ya da kavga ortamı olsa, bu seçime de yansırdı'' diye konuştu.

        Türkiye'de geçmiş yıllarda olan parmak boyamanın Tunus seçimlerinde de başvurulan bir yöntem olduğuna işaret eden Memecan, ancak Türkiye'dekinin aksine orada oy kullanmadan önce seçmenlerin parmaklarının boyandığını, bunu garipsediğini anlattı.

        Seçim sonucuna itiraz olmadığına dikkati çeken Memecan, oy verme işlemi ve sonrasında herhangi bir olayın da yaşanmadığını kaydetti.

        Memecan, kadın parlamenter olarak Tunuslu kadınların siyasette varlığı konusunda ise ''Listeye konulan kadın sayısı, geçmiş döneme göre daha azdı ama bu gelecek dönemde daha aktif olacaklar'' dedi.

        ''Her ülke farklı...''

        Tunus seçimlerinin ''Arap Baharı'' için de umut verdiğini belirten Memecan, ancak her ülkenin kendi iç yapısının farklı olduğunu vurguladı. ''Tunus seçimleri Arap Baharı için iyi bir gösterge ama her koyun kendi bacağından asılıyor'' diyen Memecan, Tunus, Mısır ve Libya'nın birbirinden çok farklı olduğunu kaydederek, bu ülkelerin hiçbirinin birbiriyle karşılaştırılamayacağını söyledi.

        ''Arap Baharı''nın yaşandığı diğer ülkelerde de seçimlerin aynı şekilde olacağının bir garantisi olmadığını ifade eden Memecan, ''Her ülkenin realitesi çok farklı...Tunus ile Libya'yı ya da Mısır'ı karşılaştıramayız. Tunus'un kendi dinamikleri var. Orada anormal derecede Fransa etkisi var. Okullarda, sandıklarda, sokakta, her yerde herkes Fransızca konuşuyor. Tunusça bile Arapça ile Fransızca'nın karışmış hali gibi...'' diye konuştu.

        Tunus'un geleceği için umutlu olduğunu vurgulayan Memecan, ''Bu ülkeler diktatörlükten çok çektiler artık hiçbir baskıcı rejimin altına girmezler. Dini baskı aracı olarak kullanmak isteyen hiçbir yönetime de geçit vermezler. Aynı şekilde Libya ve Mısır'dan da umutluyum. Bu ülkeler belli bir süre toparlanmak için karışıklık yaşayabilir ama sonuç umut verici olacak'' görüşünü savundu.

        Avrupa Konseyinden 30 kişilik gözlemci heyeti olarak seçimi izlediklerini belirten Memecan, seçimle ilgili olumlu bir değerlendirmeyi kaleme aldıklarını sözlerine ekledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa