Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Başkan Obama’nın ABD ordusuna hava harekâtı yetkisi vermesinin ardından Basra’daki uçak gemisinden havalanan jetler, Erbil yakınlarındaki IŞİD’e 2 ayrı bombalı saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 45 IŞİD militanı öldürüldü. Pentagon, IŞİD’in Erbil’e ilerleyişi durana dek operasyonun süreceğini açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın hava harekâtı yetkisi vermesinin ardından Pentagon, Kuzey Irak’ta Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı F/A-18 tipi 2 savaş uçağının, Basra Körfezi’nde Katar açıklarındaki uçak gemisinden havalandığı ve Erbil yakınlarındaki 7 hedefi, 225’er kilogram ağırlığındaki lazer güdümlü bombalarla vurduğu belirtildi. Vurulan hedeflerin topçu birliği ve cephanelik olduğu kaydedildi. Hedefler belirlenirken, öncelikli olarak IŞİD’in ele geçirdiği hava savunma sistemlerinin çökertilmesi amaçlandı. İlk olarak seyyar radar merkezi vurularak gelecekteki olası operasyonların daha rahat yürütülebilmesi sağlandı.

Read more!

‘ERBİL’E YAKLAŞMASIN’

ABD’nin hava operasyonunda diğer bir amaç, IŞİD’in Erbil’e ilerlemesinin önlenmesiydi. ABD Başkanı Obama, operasyon öncesinde yaptığı açıklamada, Bağdat ve Erbil’de ABD vatandaşları ile diplomatlarının bulunduğuna dikkat çekmiş ve hava kuvvetlerine “İki kente yönelik tehdit artarsa nokta operasyon yapın” yetkisi verdiğini açıklamıştı. IŞİD’in Kürt bölgesinde hızla ilerlemesinin ABD’nin operasyonu hızlandırmasını sağladığı ifade ediliyor. Hava operasyonunda IŞİD’in cephanelikleri de hedef alınarak Irak’taki ilerleyişinin önünün kesilmesi hedeflendi.

GECE İKİNCİ SALDIRI

ABD’nin uçak savaşları gecenin ilerleyen saatlerinde IŞİD’e yönelik ikinci defa saldırı düzenledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, yine Basra Körfezi’ndeki USS George H.W. Bush isimli uçak gemisinden kalkan 2 F/A-18 tipi savaş uçağının 7 araçlık IŞİD konvoyunu etkisiz hale getirdiği ve bir İHA’nın da havan topu mevzilerini vurduğu belirtildi. Operasyonu Twitter üzerinden duyuran Pentagon Sözcüsü Amiral John Kirby, IŞİD’in ilerleyişi durana dek operasyonun süreceğini bildirdi.

KERRY, DAVUTOĞLU'NA BİLGİ VERDİ

ABD Dışışleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu önceki gece telefonla arayarak ABD’nin IŞİD’e düzenleyeceği hava operasyonunun bilgisini verdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; ABD, IŞİD’e karşı bir hava operasyonu düzenleyeceğini Ankara’ya bir gece önce haber verdi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry telefonla aradığında Bakan Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki güvenlik zirvesindeydi. Davutoğlu, Kerry’nin aradığı bilgisi iletilince odadan ayrılarak görüşmesini gerçekleştirdi. Bakan Davutoğlu, görüşmeden sonra toplantıya geri dönerek, bu bilgiyi Başbakan Erdoğan ve diğer isimlerle paylaştı.

REHİNE HASSASİYETİ

Davutoğlu’nun Kerry ile 30 dakika süren görüşmesinde, Irak’ta IŞİD’in ilerleyişi ve Türkiye sınırına yaklaşan tehdidin boyutları detaylı olarak ele alındı. Davutoğlu, Kerry’ye Türk rehinelerle ilgili hassasiyetlerini aktardı. Kaynaklar, ABD’nin IŞİD’e yönelik hava operasyonunda Adana’daki İncirlik Üssü’nün kullanılmadığı bilgisini verdi.

KERKÜK'TE KIRMIZI ALARM

IRAK’ın Kerkük kentinde IŞİD’in saldırıları nedeniyle kırmızı alarm durumuna geçildiği bildirildi. Alınan bilgiye göre, kentteki tüm Peşmerge ve polislerin izinleri kaldırıldı. IŞİD militanlarının bulunduğu kentin güney sınırına çok sayıda Peşmerge, ağır silahlar ve askeri araçlar sevk edildi. Kent içindeki cadde ve sokaklarda da güvenlik noktalarının sayısı artırıldı. Çok sayıda asker ve polis, belirlenen noktalarda görevlendirildi. IŞİD, günlerdir Kerkük’ün 15 kilometre güneyindeki alanlara mevzilenmiş durumda. Bu bölgedeki Beşir Köyü de Türkmenlerin elinde. Güvenlik kaynaklarının, bölgedeki IŞİD hareketliliği nedeniyle teyakkuza geçtiği öğrenildi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ