Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Hırvatistan Milli Takımı Teknik Direktörü Zlatko Dalic, Türkiye ile Hırvatistan arasında bu akşam oynanacak EURO 2024 Elemeleri D Grubu ikinci hafta maçı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Tecrübeli hoca, bir muhabirin, "Artık eskisi gibi genç Hırvat oyuncuları göremiyoruz. Hala Modric'i biz genç olarak görüyoruz. Yeni gençler geliyor mu?" sorusuna verdiği yanıtla Türk futbolundaki bir gerçeğe dikkat çekti:

"Biz, 3.5 milyonluk ülkeyiz, siz ise 80 milyonluk bir ülkesiniz. Bizim için oyuncu çıkarmak daha zor. Bursa, 3 milyonluk bir şehir. Biz ise 3.5 milyonluk bir ülkeyiz. Biz Dünya Kupası'nda 3. olduk. Şimdi bunun nasıl olduğunu kendinize sorun."

VAR, hakem, yabancı sınırı tartışmalarının bitmediği 'Süper' ligimiz bir kenara dursun, Dalic'in sorusuna yanıt aradık. İşte aldığımız cevaplar:

"BİZDE FUTBOLCU YETİŞME ŞANSI YOK"

GÜVENÇ KURTAR (TEKNİK DİREKTÖR): 2008'de Hırvatistan'ı elediğimiz gün ben de ordaydım. O günkü takım çok çok iyiydi ama işte biz böyle Dünya Kupası üçüncülüğü bir Avrupa üçüncülüğü, ondan sonra yine kayboluyoruz. Ne Dünya Kupası'nda ne de Avrupa'da başarımız yok. EURO 2020'ya katıldık ama bir başarı gösteremedik. Bunun sebepleri var. Bizde futbolcu yetişme şansı yok çünkü; altyapılara, amatörlere hiç önem vermiyoruz, gerektiği gibi önem vermiyoruz. Söylüyorum; maç adedi çok az. Süper Lig'deki takımlar fazla para alacağım diye alt liglerdeki takım sayısının azalmasını istiyorlar. Federasyon da buna uyuyor ve 18 tane takımdan 34 maç oynuyorsun.

"SÜPER LİG'DE FUTBOLCU YETİŞMEZ, AŞAĞIDAN YETİŞİR"

İngiltere'de 1. lig 2. lig ve Championship'te 24 takım var, 46 maç kafadan oynuyorlar. Neticede 50 tane maç oynayacak futbolcunun gelişmesi için oynaması lazım. Bunlar oynamadığı sürece tabi ki futbolcu yetişmez, gelişme olmaz. Amatörlerde saha yok oradan gelemiyorlar, BAL ligi senede 14/28 maç oynuyor, komik veya 26 maç oynuyor. Nereden yetişecek futbolcu? BAL liginden, amatör kümeden, 3. ligden 2. ligden, 1. ligden yetişecek. Yani sen istediğin kadar takım sayısını futbolcu sayısını çoğalt, Süper Lig'de futbolcu yetişmesi zor. Ama aşağıdan yetişir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ