BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimini kınayan tasarı kabul edildi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulunun Ukrayna'ya askeri saldırı düzenleyen Rusya'yı kınayan kararının ardından "Savaşın durdurulması, diyalog ve diplomasiye kapının açılması" çağrısında bulundu
BM Genel Kurulu, 1997'den bu yana ilk kez acil oturum çağrısıyla toplandı.
5'e karşı 141 oyla kabul edilen tasarıda karşı oy veren ülkeler; Belarus, Eritre, Kuzey Kore, Rusya ve Suriye oldu.
Çin ve Hindistan dahil 35 ülke çekimser oy kullanırken, Türkiye tasarıya olumlu oy verdi.
Kabul edilen kararla Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 'saldırganlığı', 'en güçlü ifadelerle' kınandı ve Moskova'nın güç kullanımının derhal durdurulması ve tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekilmesi talep edildi. Karar ayrıca Rusya'yı Doğu Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesini bağımsız olarak tanıma kararını geri almaya çağırdı.
Kararda, tüm taraflar Minsk Anlaşması'na bağlı kalmaya davet edilerek, insani yardım ulaştırılması gereken bölgelere erişimin sağlanması gerektiğine işaret edildi.
Karar yasal olarak bağlayıcı değil ancak uluslararası görüşü yansıtmada kritik önem taşıyor. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Rusya'nın veto kararı Konsey kararlarının önünde engel olabilirken, acil oturumla toplanan genel kurulda böyle bir uygulama yok. Kararın çıkması için üçte iki çoğunluk yeterli sayılıyor.
BM GENEL SEKRETERİ'NDEN DİYALOG VE DİPLOMASİ ÇAĞRISI
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulunun Ukrayna'ya askeri saldırı düzenleyen Rusya'yı kınayan kararının ardından "Savaşın durdurulması, diyalog ve diplomasiye kapının açılması" çağrısında bulundu.
Guterres, New York'taki BM Genel Merkezi'nde Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonlarını kınayan Genel Kurul kararının ardından basına yaptığı açıklamada, "Genel Kurulun mesajı yüksek ve nettir: Ukrayna'daki savaşı durdurun. Şimdi diyalog ve diplomasi için kapıyı aralayın." dedi.
"Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığı" konusunda bugün alınan BM Genel Kurulu kararına bağlılığını teyit eden Guterres, "Bu karara uymak ve onun çağrısına rehberlik etmek benim görevim. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine BM Tüzüğü uyarınca saygı gösterilmelidir." diye konuştu.
Genel Sekreter, "çatışmanın bariz hale gelen ve durumu daha da kötüleştirme tehdidi oluşturan acımasız etkileri" konusunda uyardı.
BM Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 35 çekimser ve 5 "hayır" oyuna karşı 141 oyla kabul etti.
Kararda, Rusya Federasyonu'ndan, Ukrayna'ya karşı güç kullanımını derhal durdurması ve herhangi bir üye devlete karşı herhangi bir tehdit veya yasa dışı güç kullanımından kaçınması talep edildi.
Ayrıca Rusya Federasyonu'nun tüm askeri güçlerini, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki topraklarından derhal, eksiksiz ve koşulsuz olarak geri çekmesi istendi.
"OYLAMA RUSYA'YA GÜÇLÜ BİR MESAJ"
Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarına yönelik BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararın Rusya'ya karşı güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.
Ukrayna Daimi Temsilcisi, BM Genel Kurul salonu çıkışında, basın mensuplarına oylama sonucunu değerlendirdi.
Oylamada tasarının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kyslytsya, "evet" oyu veren 141 ülkeye teşekkür etti.
Kyslytsya, "Oylama, Rusya Federasyonu'na güçlü bir mesajdır." diyerek, BM Güvenlik Konseyi’nin, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve özellikle bölgede ortaya çıkan insani sorunlarla ilgili yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğini belirtti.
Kyslytsya, bu krizden tek çıkışın yolunun Rusya’nın saldırılarını durdurarak, ülkesinin topraklarından derhal geri çekilmesi olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden’ın dün akşam Kongrede yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, Ukrayna’ya verdiği desteğe değinen Kyslytsya, “Konuşmasından çok memnun kaldık. Dinlerken neredeyse ağlayacaktım ama şimdi duygusallık değil karar almanın zamanı." dedi.