Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin 'Atatürk'ün yapımcısı Saner Ayar: Attıkları tivit kadar ciddiye alacağım

        Bugüne kadar çekilen Atatürk ile ilgili hiçbir yapım, küresel boyutta izlenmemişti. 'Atatürk'ün küresel izlenme olanağına sahip Disney Plus'ta yayınlanacak olması büyük bir heyecan yaratmıştı.

        Üstelik her daim Atatürk'ün Türkiye'nin neden Ata'sı olduğunun altını çizdiğimizin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında gözler önüne serilecek olması heyecanı daha da artırmıştı.

        AKIBETİ MERAK KONUSU OLDU

        Disney Plus'ın haziranda Türk içerikli yapımları platformdan kaldırması şok etkisi yarattı.

        En çok merak edilen konulardan biri, 'Atatürk'ün akıbetinin ne olacağı üzerineydi. Platformdaki Türk içerikli yapımlar, bir süre yayınlandıktan sonra platformdan kaldırılmıştı. 'Atatürk' ise henüz hiç yayınlanmamıştı. Daha önce açıklandığı gibi 29 Ekim 2023'te yayınlanacak mıydı yoksa Disney Plus'ın Türk içerikli yapımlar için aldığı kararın çerçevesinde yer alıp hiç mi yayınlanmayacaktı?

        REKLAM

        ERMENİ KOMİTESİ İSTEMEDİ

        'Atatürk''ün yayınlanmasıyla ilgili oluşan endişeler, The Armenian National Committee of America 'nın (Amerika Ulusal Ermeni Komitesi), sosyal medya hesabından bulunduğu paylaşımla daha da arttı. 'Atatürk'ün yayınlanmaması isteniyordu.

        İLK AÇIKLAMA YAYINLANACAĞINA YÖNELİKTİ

        Disney Plus, 2 Temmuz'da bir açıklama yaparak yüreklerimize su serpti; "Orijinal içerikli 'Atatürk' dizisi çok yakında... Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yayında"...

        Bu açıklama, endişeye mahal bırakmadı.

        YAYINLANMAYACAĞI AÇIKLANDI

        Cumhuriyetimizin 100'üncü yılının en güzel kutlamalarından biri olarak heyecan uyandıran 'Atatürk' için korkulan 3 Ağustos'ta gerçekleşti.

        Disney Plus, 'Atatürk'ün platformda yayınlanmayacağını açıkladı. Onun yerine önce özel bir bölüm olarak ulusal bir TV'de, ardından iki bölüm halinde sinemada sonra da yine aynı ulusal kanalda sunulmasına karar verildiği dile getirildi.

        AÇIKLAMAYI GENEL MÜDÜR YAPTI

        The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner konu hakkında şunları söylemişti: Atatürk içeriğimizi Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında izleyicilerimizle buluşturuyoruz. İçerik stratejimizde yapılan değişiklikler sonucunda iki film olarak planladığımız Atatürk’ün ilk TV özel versiyonunun FOX kanalımızda yayınlanmasının ardından, iki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak. Böylece, ‘Atatürk’ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız.”

        REKLAM

        KARAR, ÜNLÜLER DÜNYASINDA KUTUPLAŞMA YARATTI

        Disney Plus'ın 'Atatürk'ü yayınlamayacağını açıklaması doğal olarak büyük tepki çekti. Ünlüler dünyasında ise atışmalara neden oldu. Birçok ünlü, her fırsatta Atatürk'e olan sevgilerini dile getiren bazı ünlülerin bu konuda tepki göstermemesini eleştirdi.

        ÇOCUKLUK YILLARINDAN SAMSUN'A ÇIKIŞINA KADAR

        Mehmet Ada Öztekin'in yönettiği; Aras Bulut İynemli, Songül Öden, Mehmet Günsür, Sarp Akkaya, Berk Cankat ve Esra Bilgiç'in başrollerini paylaştığı 'Atatürk', Atatürk'ün çocukluk yıllarından Millî Mücadele’ye uzanan yolda yaşadıklarının / yaşananların hikâyesini anlatma amacıyla çekildi.

        Lanistar Medya yapımı olan 'Atatürk'ün yapımcısı Saner Ayar ile yönetmeni Mehmet Ada Öztekin’in ev sahipliğinde bugün fragman ve kamera arkası gösterimi sunuldu. Ardından da Ayar ile Öztekin, soruları cevapladı.

        Saner Ayar - Mehmet Ada Öztekin

        Saner Ayar, Disney Plus'ın 'Atatürk'ü yayınlamama kararı hakkında; "Sadece Türkiye için değil, yayında oldukları tüm ülkelerde yerel içerikli yapımları yayınlamama kararı aldılar. Bunun dışında bir bilgim yok" şeklinde açıklama yaptı. Ayar, 'Atatürk'ün iki bölüm halinde sinema, daha sonra TV'de yayınlanacağı, ardından da Disney Plus olmayan dijital bir platformda yayınlanacağını söyledi. Saner Ayar, 'Atatürk'ün sinema gösteriminin yurt dışında o ülkenin vatandaşlarına yönelik de olacağını, bunun için gerekli alt yapıları hazırladıklarını ve tanıtım - reklam çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 'Atatürk'ün yurt dışı gösterimleri için kendilerine destek verdiğini de belirten Ayar, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlattığı 1919'un yüzüncü yıl dönümünde başladıkları projeyi Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ise izleyicilerle buluşturacak olmanın mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Saner Ayar, 'Atatürk'ün maliyetinin finalde 24 - 25 milyon dolara mâl olacağını da açıkladı.

        Saner Ayar, Disney Plus'ın kararından sonra filmin oyuncularının tepkisiz kaldığı yönündeki eleştiriler hakkında da açıklama yaptı: Her kurumda olduğu gibi filmlerde de bir sözcü olur. Bu da genellikle ya yapımcı ya da yönetmendir. O nedenle, oyuncularımızdan filmimizin yeni yolculuğunun görüşmelerini tamamlayana kadar, yalnızca eserin kendisiyle ilgili konuşabilmek için hiçbir açıklama yapmamalarını rica ettik. Onlar da bizim ricamızı kırmayarak sabrettiler ve açıklama yapmadılar.

        Saner Ayar

        Saner Ayar, Amerika Ulusal Ermeni Komitesi'nin 'Atatürk'ün yayınlanmaması konusundaki tavrı ve girişimleri hakkında ise şunları söyledi: Açıkçası etkilerini abarttığımızı düşünüyorum. Galiba hak etmedikleri bir gücü atfediyoruz. Bu nedenle sadece attıkları tivit kadar ciddiye alacağım.

        Saner Ayar'ın 'Atatürk'ün yayın ve gösterimleri için açıklaması şöyle; "29 Ekim'de TV'ye özel yayınıyla FOX TV'de, 3 Kasım'da birinci filmimiz tüm sinemalarda olacak. Avrupa'da, Balkanlar'da, tüm Orta Doğu ülkelerinde vizyonda olacağız. ABD, Kore, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika ülkeleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Onlar da kısa süre içinde tamamlanacak. Ayrıca Berlin, Brüksel, Rotterdam, Paris, Bakü, Dubai, Almatı gibi dünyanın gözde şehirlerinde gala gösterimlerimiz olacak. Oralarda da Atatürk'le ilgili farkındalığı en üst düzeye taşıyacağız. İkinci filmimiz ocak ayının ilk haftasında sinemalarda olacak. Ardından yasal süresi sonunda Fox TV'de gösterilecek."

        Saner Ayar, 1 Eylül 2024'ten itibaren filmin dünyanın en büyük dijital platformlarında izleyiciyle buluşacağını aktararak, "Bugün itibarıyla filmimizin tüm mülki ve fikri hakları Lanistar Media'ya aittir. Burada sadece bir filmi sunmanın ötesinde bir ulusa, bir lidere bugünden değil, yaşadığı andan bakan eşsiz bir eseri sizinle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz. Atatürk yapımının arkasında sayısız emek ve özveri var. Bugün yapımcı ve yönetmen olarak karşı karşıyayız. Ama ilerleyen dönemde başrolümüz ve diğer tüm oyuncularımızla sizleri bir araya getirecek ortamlar hazırlandı. Bu süreçlere ilişkin dilediğiniz her şeyi onlar sizinle paylaşacak. Amacımız uluslararası ve ulusal düzlemde bugüne kadar yapılmış en iyi Atatürk filmini yapmaktı. Bunun için biz var gücümüzle çalıştık ve bu noktaya geldik. Bu hayale bizimle birlikte herkes inandı. Son dönemde ise Kültür ve Turizm Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy platform yetkilileriyle de bizimle de ayrı ayrı görüşmeler yaptı. Filmin Türkiye'de ve yurt dışında en geniş kitlelere ulaşması için destek verdi. Atatürk filmimiz artık tüm dünyayla buluşmaya hazır."

        'Atatürk'ün yönetmeni Mehmet Ada Öztekin ise yapımda, hem kendi döneminde hem de kendisinden sonraki döneme ilham olmuş bir kahramanın hikayesini anlattıklarını söyledi. Kahramanın yolculuğunu doğru bir şekilde anlatabilmenin önemine işaret eden Öztekin, "Mustafa Kemal Atatürk büyük bir kahramandı şüphesiz ama ondan önce bir insandı. Peki sıradan bir insan, bir kahramana nasıl dönüşür? Hangi özellikleri onu lider yapar? Dünyaya sıradan biri olarak gelen Mustafa Kemal'in tutkuları, azmi ve vicdanıyla zamanın koşullarında nasıl bir kahramana dönüştüğünü anlattık. Böyle ifade ettiğimizde gayet evrensel ve çok güçlü bir hikâye. Kendi insanımızın perspektifinden bakınca da onun güçlü karakteri, üstün yetenekleri ve zaaflarıyla daha çocukluğundan itibaren yüreğinde taşıdığı ateşi büyüterek nasıl tüm millete yayabildiğini anlattık" ifadelerini kullandı.

        Mehmet Ada Öztekin

        Mehmet Ada Öztekin, filmin kendisi için bir gurur projesi olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Kalbimdeki, düşüncelerimdeki, ruhumdaki, hissedebildiğim Atatürk'ü yansıttım. Atatürk filmi yapmak bir cesaret işi. Uluslararası standartlarda kaliteli bir sinema filmi çekmek de büyük bir cesaret işi. Yapımcısından senaristine, oyuncularına, kostüm tasarımcısına, post prodüksiyon çalışanlarına kadar yerli ve yabancı herkes için cesaret gerektiren bir karar ve süreçti. Biz bu işe cesaret ettik. Uluslararası standartlarda teknik ve prodüksiyon özelliklerine sahip bir film ortaya çıkardık. Her saniyesine çok büyük emek harcadığımız filmimizi seyircilerimizle paylaşacağımız için çok heyecanlıyız. Biz bir yetimi kahraman yapan ateşi anlattık. Sizin hangi öyküyü yazacağınızı merakla bekliyorum.

        Mehmet Ada Öztekin ise birçok açıdan zorlu bir yapıma imza attıklarının altını çizerken en zorlanmadığı konunun Atatürk'ü canlandıracak oyuncuyu belirlemede olduğunu söyledi. Öztekin, bu konuda şunları söyledi: Atatürk yapımlarında hep bir oyuncunun Atatürk'e benzemesi konusunda bir düşünce vardır. Ben buna katılmıyorum. Hangi oyuncu Atatürk'e benziyor ki. Atatürk'e benzemek sarı saç ve mavi gözden mi ibaret? Daha önce çalıştığım için Aras Bulut İynemli'nin böylesine zorlu bir rolün altından başarıyla kalkacağını biliyordum. Yanılmadık, sonuçtan son derece memnunuz.

        'Atatürk'ün Yayın ve Gösterim Takvimi

        29 Ekim 2023... TV özel yayını

        3 Kasım 2023... 'Atatürk' 1. Film Sinemalarda

        5 Ocak 2024... 'Atatürk' 2. Film Sinemalarda

        2024 Yaz ayları... Her iki film TV'de

        2024... Dijital platform yayınları

        Filmin Danışmanları

        Genel Danışmanlar... Orhan Çekiç, Saadet Özen, Hacı Mehmet Duranoğlu

        Askeri Danışman... Tuncel Koç

        Askeri Kostüm Danışmanı... Kadir Türker Geçer

        Osmanlı Dili Danışman... Üzeyir Karata

        ÖNERİLEN VİDEO

        BURÇLAR

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa