Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ankara'daki ABD heyetinden mesaj: S-400'den vazgeçerseniz, F-35 kararından vazgeçeriz

        Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginliğin yükseldiği alanlardan biri olan F-35 ve S400 tartışmasında yeni bir gelişme yaşandı. ABD'den Türkiye'ye gelen bir Kongre heyeti, Meclis'te NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu ile görüştü.

        Habertürk Ankara'dan Saliha Çolak'ın haberine göre ABD heyeti, görüşmede, "F-35 kararı kesin değil, S-400 alımından vazgeçerseniz, biz de bu karardan vazgeçeriz" mesajı verdi. Michael Turner başkanlığındaki Kongre heyeti; Savunma Bakanlığı'nın S-400'lerin NATO savunma sistemi ve silahlarına etkisine ilişkin bir rapor hazırladığını söyledi.

        Heyet, bu rapor hazırlanana kadar S-400 konusunda Türkiye'den farklı bir değerlendirme gelirse F-35 kararının da değişebileceğini anlattı.

        REKLAM

        Türk tarafı ise, S-400 alım sürecinde en uygun teklifin Rusya'dan geldiğini, daha uygun teklif gelmediği için bu kararın alındığını anımsattı. Brunson konusuna girilmeyen görüşmede Türk milletvekilleri ise, özellikle Trump'ın tweetleri gibi ABD'den müttefikliği yaralayan açıklamalar geldiğine işaret etti. ABD'den rencide edici bu tür açıklamaların kesilerek diplomasi dilinin öne çıkarılacağı bir süreç beklendiği vurgulandı.

        Dışişleri Kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ABD Temsilciler Meclisi Üyeleri Michael Turner (C-OH, Silahlı Hizmetler Komitesi), John Garamendi (D-CA, Silahlı Hizmetler Komitesi), Tom Marino (C-PA, Dış İlişkiler Komitesi) ve ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Hood ve Temsilciler Meclisi personelinden oluşan heyet, bugün Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığıyla temaslarda bulundu. Kongre üyeleri ayrıca, NATO Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri David Hobbs’la birlikte TBMM’de temaslarda bulundu, F-35 Programı kapsamında TAI’yi ziyaret etti.

        26 Ağustos’ta İzmir’deki NATO Kara Komutanlığını (LANDCOM) ve Adana İncirlik Üssünü ziyaret eden heyetin, bugünkü resmi temaslarının ardından ülkelerine dönmesi bekleniliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa