Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Aliağa’ya dev yatırımda ‘Laleler’ in esintisi - Enerji Haberleri
        .png
        .png

        Türkiye’ye yapılan en büyük reel sektör yatırımının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla yapıldı.

        Açılışta her iki liderin sadece STAR değil 20 milyar doları bulan Azerbaycan yatırımlarının yapılmasında iki ülkenin tarihi köklerine değinirken 1915’te Bakü işgal altındayken askerleri ile bu şehri ve Azerbaycan’ı işgalden kurtaran Nuri Paşa'nın (Kıllıgil) bu kahramanlığı hatırlatıldı.

        Nuri Paşa’nın bu kurtarma girişimi Azerbaycanlı şair Telman Hacıyev tarafından Laleler eseri ile dile getirilmişti. Türkiye’de Leman Sam’ın seslendirdiği Laleler şarkısı bilinenin aksine bir doğa ve tabiat şarkısı değil Nuri Paşa’nın askerlerine yazılmış dizeler topluluğu.

        REKLAM

        Şair Bakü’ye giderken Gence’de mola veren Osmanlı askerlerini başlarındaki kırmızı festen dolayı Lale’ye kaputlarını ise lalenin yapraklarına benzetiyor. Şarkının sonunda ise “Bir konak gelseniz bize laleler” diyerek Osmanlı ordusunu Bakü’yü kurtarması için davet ediyor.

        BÖLGESEL GÜÇ OLMA YOLUNDA ATILMIŞ ADIMLAR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, "Azerbaycan ile ilişkilerimizi sadece hamaset ve siyaset boyutunda bırakmayıp ekonomi alanında oturtuyoruz. Bu tesis enerjialanındaki dayanışmamızı güçlendirmek için uzun süredir yaptığımız çalışmaların en önemli somut örneklerinden biridir” dedi.

        Daha önce Bakü Tiflis Ceyhan ve TANAP’ın açılışlarının yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bu projelerin ülkelerimizin bölgesel güç olma yolunda atılmış önemli adımlar olduğunu söyledi.

        Erdoğan, bu projelerin iki ülkeyi hem kendi gayelerine hem ortak hedeflere yaklaştırdığına inandığını belirterek "Aliağa’da 10 milyar dolarlık yatırımın söz konusu. SOCAR’ın yatırımı son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olarak faaliyet gösterecek” dedi. Erdoğan bundan sonra SOCAR’a özel destek vereceklerini de ifade ederek "Bundan sonra tüm işlemler bakanlıkta yürüyecek. Marifet iltifata tabidir” diye konuştu.

        REKLAM

        STAR’ın günde 210 bin yılda 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olduğunu ve istihdam boyutunun da önemli olduğukaydederek bu tesisin Ege bölgesinin refahını da yükselteceğini söyledi.

        Habertürk muhabiri Rahim Ak, dev tesisin açılışınıtören alanından değerlendirdi

        Türkiye ve Azerbaycan’ın içinde yer almadığı projelerin gerçekleştirilebilir olmadığını dile getiren Erdoğan, “Karabağ’daki Ermenistan işgaline değinerek “Uluslararası toplumun Karabağ’da olduğu gibi haksızlıklara karşı çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

        GÜCÜMÜZ BİRLİĞİMİZDEDİR

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 1915’te Nuri Paşa önderliğinde Bakü’yle giren Kafkas İslam Ordusu’nu hatırlatarak, “Bu tarih unutulmaz, o tarihten sonra Bakü’de 100(üncü yılda yaptığımız tören ile birliğimizin sarsılmaz olduğunu gösterdik. Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke deTürkiye olmuştur. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde Türkiye bölgede söz sahibidir. Bu bizi çok sevindiriyor. Bizim gücümüz birliğimizdedir. Dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı başka ülke yoktur. Bu bizim servetimizdir” şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Yatırımların daha da artacağını belirten Aliyev, “STAR Rafineri’nin açılışında bizim birliğimizin dayanışmamızın ve dostluğumuzun alametini görüyoruz” dedi.

        YEP’TEKİ TANIMI TAM OLARAK KARŞILIYOR

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji Bakanlığı döneminde STAR rafinerisine büyük önem verdiklerini belirterek, “STAR Rafineri Yeni Ekonomi Programı’nda öngördüğümüz cari açığa katkı veren üretim yatırımı tanımını tam olarak karşılıyor” dedi. Türkiye’nin büyük ve güçlü Türkiye olma hedefine adım adım yaklaştığını belirten Albayrak, ekonominin maruz kaldığı dalgalanmaları geride kaldığını kaydetti.

        SOCAR ÖZEL BÖLGESİ KURULACAK

        SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev yapılan yatırımların SOCAR’ı Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı haline getirdiğini belirterek, "Yeni yatırımlarımızın önünün açılması için SOCAR özel bölgesi başvurularımızın sonuçlanması bekliyoruz” dedi.

        Habertürk muhabiri Rahim Ak, dev tesisle ilgili izlenimlerini aktardı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa