Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa ABD'ye bir rest daha: Teşvik ediyoruz!

        AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'ninİranile ticaretin artırılmasını teşvik ettiğini bildirdi.

        Yeni Zelanda'yı ziyaret eden Mogherini, burada yaptığı açıklamada, nükleer taahhütlerine sadıkİran ile ticaretin artırılmasını teşvik ettiklerini belirtti. Mogherini, hem bölge hem dünya güvenliğinin çıkarına olduğuna inandıkları anlaşmanın,İranhalkına kazandırdığı ekonomik faydaların sürmesi veİran'ın anlaşmada kalması için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını dile getirdi.

        ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini çektiği nükleer anlaşma çerçevesinde askıya alınanİranyaptırımlarının ilk bölümünü yeniden uygulamaya başlamıştı.

        REKLAM

        İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi Washington saati ile 00.01 (TSİ 07.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girmişti.

        Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile beraber imzalanan nükleer anlaşmadan ABD'yi 8 Mayıs'ta çekmişti.

        Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi tarafından Fransa, İngiltere veAlmanyaile yapılan ortak açıklamada, "ABD tarafından yaptırımların yeniden uygulanmasından dolayı derin üzüntü duyuyoruz. İran'ın tüm nükleer taahhütlerine Kapsamlı Ortak Eylem Planını (JCPOA) çerçevesinde tamamen uygulamaya devam etmesini bekliyoruz. AB yasaları ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı uyarınca, İran'la meşru ticaret yürüten Avrupalı firmaları koruma konusunda kararlıyız." açıklaması yapılmıştı.

        IRAK: İRAN İLE ABD ARASINDAKİ ÇEKİŞMEDE TARAF DEĞİLİZ

        Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, ülkesinin ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları uygulamanın zor olduğunu söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak’ın koşulları ve İran ile olan ilişkisi nedeniyle ABD’nin Tahran’a uyguladığı yaptırımları yerine getirmeyi zor kıldığını belirterek "Bölgedeki çekişmelerde Irak bir taraf olmak istemiyor" sözlerini kullandı.

        Irak’ta bir aydan beri süren işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerindeki aksaklık protestolarına değinen Masum gösterilerin daha önce Anbar’da olduğu gibi büyük sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa