Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İSRAİL FİLİSTİN SON DAKİKA HABERLERİ| ABD Başkanı Biden İsrail'de: Gazze'deki hastane saldırısına "patlama" dedi!

        7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrailli yetkililerle görüşmek üzere Tel Aviv'e geldi.

        Biden ve Netanyahu'nun görüşmesi sona ererken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a, İsrail'in Gazze savaşında sivil kayıpları önlemeye çalışacağını söyledi.

        Netanyahu televizyonda yayınlanan konuşmasında "Bu farklı türde bir savaş olacak çünkü Hamas farklı türde bir düşman. Biz bu savaşta ilerlerken İsrail, sivilleri zarardan uzak tutmak

        için elinden geleni yapacak" ifadelerini kullandı.

        ABD Başkanı Biden ise basın toplantısında "Burada arafta yaşayıp sevdiklerine ne olduğunu bilmeyen kişiler, rehinelerin yakınları yalnız değil. Bu kişileri yani Hamas'ın rehin aldıkları kişileri eve getirmek için elimizden geleni yapacağız. Bundan daha önemli bir şey yok benim için. Sizi aşağıya çekmeye iradenizi yıkmaya düşürmeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar. İsrailliler cesaretle birbirlerine baktılar. Emekli askerler kendilerini tekrar tehlikeye attı, sağlık çalışanları kendilerini riske attı. Yurt dışına eğitime gideceklerdi, balayına gidecekler vardı. Eğer İsrail olmasaydı onu icat etmemiz gerekirdi. İsrail yeniden Yahudiler için güvenli bir yer haline gelmeli ve bunun için elimizden geleni yapacağız. 75 yıl önce kuruluşundan sadece 11 dakika sonra ABD onu ilk tanıyan ülke olmuştu. Benim yönetimimde ülkenizi savunmanız için İsrail'in çok nitelikli yönü olması için yardım ettik ve bir askeri yardım paketi yolladık. İsrail hayatlarını koruyabilmek içindi. Doğu Akdeniz'de güvenliği sağlamak üzere Amerikan donanması da yola çıkmış vaziyette bu çatışmanın daha fazla yayılmasını önlemek için. İsrail'e karşı düşmanca yaklaşan ülkelere mesajım şu: Bunu asla asla ama asla yapmayın. Hamas Filistin halkını temsil etmiyor. İnsanları kalkan olarak kullanıyor. Bundan Filistin halkı da zarar görüyor. Burada dün bir hastanede çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden dolayı çok üzüldük. İlk görünenlere göre hastaneye saldırı Ailesi bu trajedi yüzünden ölenlere en derin taziyelerimi sunuyorum. İnsani yardımların Mısır'dan Gazze'ye başlaması gerekiyor. Bunlar Filistin halkına gidecek Hamas'a değil. Ancak yardımların sivillere gittiğine de emin olmalıyız. Pratik anlamda biz uluslararası anlamda çalma olayı olursa yardımı durdururuz. Uluslararası Kızıl Haç'ın rehineleri ziyaret etmesine izin verilmeli. İsrail demokrasi devletidir, teröristlerin kurallarıyla değil demokrasiyle yaşarız. İsrail ve Filistin halkları birlikte bir arada yaşayabilsinler. İki devletli çözüm konusunda uğraşmaya devam etmeliyiz. İsrail ve ABD dirençlilikle metanetle akılalmaz zorlukların içinden geçti. Teröristler kazanamayacak, özgürlük kazanacak. İsrail yalnız değilsin ABD seninle. ABD hiçbir yere gitmiyor, bu karanlık günlerde sizinle birlikte yürüyeceğiz, güzel günlerde de sizinle birlikte yürüyeceğiz" ifadelerini kullandı.

        Biden ve Netanyahu görüşme öncesi düzenledikleri basın toplantısında açıklamalarda bulunmuştu.

        Netanyahu'nun açıklamasından öne çıkanlar;

        "İsrail Hamas'ı yenmek konusunda birleşmiştir. Barış ve güvenliğin bölgemizde yerleşmesi için çaba veriyoruz. Sizin gibi iyi bir dosttan başkası yok. Siz böylesi bir savaş döneminde İsrail'i ziyaret eden ilk ABD başkanısınız. Bütün İsrail halkı adına size teşekkür ediyorum, bugün, yarın ve her zaman."

        REKLAM
         İsrail Gazze'de hastane vurdu!
        İsrail Gazze'de hastane vurdu! Haberi Görüntüle

        Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

        "ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu herkes bilsin. Hamas'ın saldırılarında binlerce insan katledildi, birçok insan rehin alındı. Öyle korkunç şeylere sebep oldular ki bunlar akıl dışı. Amerikalılar da sizinle aynı fikirde, endişeli.

         İsrail'e tepki, Filistin'e destek
        İsrail'e tepki, Filistin'e destek Haberi Görüntüle
         Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm insanlık harekete geçmeli
        Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm insanlık harekete geçmeli Haberi Görüntüle

        İsrail kendini savunmak için ne gerekiyorsa yapabilir, bunun olmasını da temin edeceğiz. Hamas bütün Filistin halkını temsil etmiyor, onlara acıdan başka bir şey getirmedi. Masum Filistinlilerin hayatını koruma ve kurtarma konusunda dikkatli olmalıyız, çünkü biz Amerikalılar böyle insanlarız.

        İsrail halkının cesareti, kararlılığı kahramanlığı gerçekten çarpıcı."

        SALDIRIYA PATLAMA DEDİ

        Biden, dün Gazze'de hastaneye gerçekleştirilen saldırıya ilişkin "patlama" ifadesini kullandı ve "Karşı taraf yapmış gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

        ABBAS GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETTİ

        Biden İsrail ziyaretinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecekti ancak dün akşam saatlerinde Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının ardından Abbas, Biden ile görüşmesini iptal etti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa