Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Araç plakalarının üzerinde yer alan harf ve rakam kombinasyonları, her taşıtı belirli bir coğrafi konuma bağlamaktadır. Peki, 36 hangi şehrin plakası? Kars ilçelerinin plaka kodları nelerdir? İşte, tüm detaylar…

36 Plaka Numarası Hangi İlin?

36 plaka kodu nereye ait diye bir soru yöneltildiğinde verilecek cevap Kars olacaktır. Kurtuluş Savaşı esnasında yeniden Türk sınırlarına dahil olan Kars, cumhuriyetin ilan edilmesinin hemen ardından vilayet statüsünü almıştır.

Kars ilinin, 36 plaka koduna sahip olabilmesi ise 1962 senesinde gerçekleşmiştir. Türkiye’de karayolu ulaşımının yaygınlaşması neticesinde, Türkiye Cumhuriyeti bu alanda bir düzenleme yapılmasına karar vermiş ve Ekim 1962 tarihinde, ülkedeki 67 ile birer plaka numarası verilmesi kararlaştırılmıştır. Alınan bu karar neticesinde tüm illere alfabetik sıralamadaki yerlerine göre birer plaka kodu verilmiş ve Kars da 36 plaka numarasını almıştır. İlerleyen yıllarda Türkiye’deki vilayet sayısının artmasına paralel olarak, plaka numaraları da arttırılmış ve bu sayı günümüzde 81’e ulaşmıştır.

Haberi Hazırlayan: Türker Üner
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ