Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema 1980’lerde başlayan en iyi 10 seri film
        • 1

          13. CUMA (1980 – 2009)
          (Friday 13th)

          Jason Voorhees’i 1980’de gösterime giren korku türündeki “13. Gün” (Friday 13th) filminde tanıdık. Bu kadar ünlü olabileceği beklenmiyordu. Öyle ki karakterin dış görünüşü ve kişiliği, tam olarak serinin üçüncü filminde yerine oturdu. Bu arada, ilk filmde katil o değildi. Sadece bir kurbandı. Ama ikinci filmle birlikte öldürmeye başladı. Taktığı maske nedeniyle farklı oyuncular tarafından canlandırılan ve gençleri öldürmeye, intikam almaya doymayan Jason, sadece sinemada değil, çizgi romanlarda ve video oyunlarında da cinayetlerini sürdürüyor. Filmlerin sayısı, 2009’da seyircilerle buluşan ve ilk filmle aynı adı taşıyan ‘Friday 13th’ ile 12’ye ulaşmış durumda. Filmlerin toplam hasılatı ise 468 milyon dolar…

        • 2

          INDIANA JONES (1981 – 2023)

          Indiana Jones, ‘Star Wars’ serisinin babası George Lucas’ın fikriydi. Lucas, geçmişteki Amerikan seriyal filmlerin ruhunu yeniden canlandırmak istiyordu. Senaryosunu Lawrence Kasdan ve Philip Kaufman ile birlikte yazdı. Yönetmenliğini Steven Spielberg’e teslim etti. ‘Kutsal Hazine Avcıları’ (Raiders of the Lost Ark), 1981 yılında gösterime girdi. 1936 yılında geçen filmin kahramanı Harrison Ford’un canlandırdığı arkeoloji profesörü Indiana Jones’du. Gizemli macera türündeki aksiyon serisi, daha sonra onun adıyla anılır oldu. Serinin dördüncü filmi ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’, 2008’de gösterime girdi. Beşinci film için açıklanan vizyon tarihi ise 30 Haziran 2023.

        • 3

          RAMBO (1982 – 2019)

          1980’li yılların aksiyon yıldızlarından biri olan Sylvester Stallone’yi John Rambo rolünde ilk kez 1982 yılında gösterime giren ‘İlk Kan’ (First Blood) filminde görürüz. David Morrell’in 1972’de yayımlanan aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan filmde Vietnam travmasını henüz aşamamış yorgun bir asker olarak gelir karşımıza Rambo. Ziyaret ettiği kentte zalim bir şerif ve onun adamlarının kendisine insan muamelesi yapmaması üzerine olaylar kontrolden çıkar. Polisler kime bulaştıklarının farkında değillerdir. Karşılarında mükemmel bir asker vardır… 1980’li yıllarda iki Rambo filmi daha çekilir. 1980’ler deyince akla gelen ilk aksiyon kahramanlarından biridir. 1990’larda artık eskidiği düşünülen Rambo, 2008’de yeniden beyazperdeye döner. 2019’da vizyona giren ‘Rambo: Last Blood’ şimdilik beşinci film olarak kayıtlara geçmiş durumda. Aynı yıl Stallone, kahramanın gençlik yıllarını anlatan bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı ama daha sonraki süreçte henüz somut bir adım atılmadı. Öte yandan, yeni bir televizyon dizisinin hazırlıklarının sürdüğü biliniyor.

        • 4

          ELM SOKAĞI KABUSU (1984 - 2010)
          (A Nightmare on Elm Street)

          Bir grup öfkeli ebeveynin yakarak öldürdüğü Freddy Krueger, çocukların rüyalarına girerek varlığını sürdürür. Kâbuslarına girerek öldürdüğü çocuklar, yataktan sağ kalkamazlar. Freddy, yanmış suratı, kırmızı yeşil kazağı ve jiletli eldiveniyle gelmiş geçmiş en korkutucu karakterlerden biridir. İlk olarak Wes Craven’in yazıp yönettiği 1984 tarihli “Elm Sokağında Kâbus” (A Nightmare on Elm Street) filminde aktör Robert Englund’un yorumuyla karşımıza çıkar. Hemen ertesi yıl gösterime giren ikinci filmin başarısı üzerine seri peş peşe gelen filmlerle devam eder. 1994’te gösterime giren ‘New Nightmare’ serinin yedinci filmidir. 2003’te seyircilerle buluşan ‘Jason vs Freddie’de karakter bir kez daha karşımıza çıkar. 2010 tarihli, ilk filmin yeniden çevrimi niteliğini taşıyan ‘A Nightmare on Elm Street’in serinin son halkası olmayacağı kesin. Yapımcılar yeni proje üzerinde çalıştıklarını açıklamış durumdalar.

        • 5

          HAYALET AVCILARI (1984 – 2021)
          (Ghostbusters)

          Hollywood’da çekilen eski usul komik hayalet öykülerini seven Dan Aykroyd’un niyeti, farklı zaman boyutlarında hayalet avlayan iki adamın serüvenlerini anlatmaktı. Başrolleri partneri John Belushi ile birlikte paylaşmayı düşünüyordu. Ama Belushi’nin ölümünden sonra her şey değişti. Avcıların sayısı arttı ve mekân olarak da New York şehri seçildi. 1984’te gösterime giren ilk film ‘Hayalet Avcıları’ (Ghostbusters), o yılın en çok iş yapan filmlerinden biri oldu ve bir seriye dönüştü. 1989’daki filmden sonra gelen uzun aranın ardından üçüncü film 2016’da, dördüncü film ise 2021’de gösterime girdi.

        • 6

          KARATE KID (1984 – 2010)

          Senaryo yazarı Robert Mark Kamen’in imzasını taşıyan seri, bir gencin karate eğitimi almasının hikâyesini anlatır. Zorbalık karşısında çaresiz kalan genç Daniel (Ralph Maccio), ustasından (Pat Morito) aldığı eğitimle kendi başına ayakta durmayı öğrenir. 1984 tarihli ilk filmin başarısı üzerine 1980’li yıllarda peş peşe 3 film daha çekilir. 1990’lı yıllarda sinema dışındaki mecralarda devam eden seri, 2010’da ilk filmin yeniden çevrimiyle tekrar sinema salonlarına döner. Başrolde bu kez Jackie Chan vardır. Seri içinde görülmemesine rağmen 2018 yapımı ‘Cobra Kai’nin de ‘The Karate Kid’ filmleriyle aynı hayal evreninde geçtiğini belirtelim.

        • 7

          TERMINATOR (1984 – 2019)

          James Cameron, bu filmin hazırlıklarına başladığında Hollywood’daki kredisi çok yüksek değildi. B tipi ucuz korku filmi ‘Piranha Part Two: The Spawning’ (1981) ile tanınıyordu sadece. Senaryosunu Gale Anne Hurd ile birlikte yazdığı ‘The Terminator’ (1984), dışardan bakıldığında gişe geliri açısından çok fazla umut vadetmeyen 6.4 milyon dolarlık mütevazı bütçeli bir bilimkurgu filmiydi. Ama daha ilk hafta sonunda elde ettiği 4.2 milyon dolarlık hasılatla deyim yerindeyse ‘destan yazdı’ ve gelmiş geçmiş en kârlı serilerden birine hayat vermeyi başardı. Filmde, serinin yıldızı Schwarzenegger gelecekten gelen T-800 adlı katil robotu canlandırıyordu. Serinin şimdilik son filmi olan ‘Terminator: Dark Fate’ 2019’da gösterime girdi.

        • 8

          ROBOCOP (1987 - 2014)

          Görev sırasında ölümcül yaralar alan Michigan’lı polis Alex Murphy’nin beyni, ileri teknoloji şirketi tarafından RoboCop adı verilen bir siborga aktarılır… Bilimkurgu ve aksiyonu birleştiren, siberpunk alt türünün bir örneği olarak kabul edilen 1987 tarihli ilk film, Edward Neumeier ve Michael Miner’ın senaryosundan Paul Verhoeven tarafından sinemaya uyarlandı. Sert, kanlı ve karanlık bir filmdi. İkinci film 1990’da geldi. Kamera arkasında bu kez Verhoeven yoktu ve film eleştirmenler tarafından beğenilmedi. İlk iki filmde RoboCop’u canlandıran Paul Weller’in rol almadığı 1993 tarihli üçüncü film pek ses getirmedi ama seri, televizyon dizisi, resimli roman ve video oyunlarıyla yaşamayı sürdürdü. 2014’te ‘RoboCop’ adıyla vizyona giren dördüncü filmin ardından yapımcıların yeni film için çalışmaları sürdürdüğünü belirtelim.

        • 9

          CHUCKY (1988 – 2017)
          (Child's Play)

          Hikâyesini Don Mancini’nin yazdığı Tom Holland’ın yönettiği korku türündeki ilk film 1988’de seyirciyle buluşur. Ünlü bir seri katil, vudu ayiniyle ruhunu Chucky adındaki oyuncak bir bebeğe transfer eder ve cinayetlerine kaldığı yerden devam eder. Brad Dourif’in seslendirdiği Chucky gerektiğinde susmasını, zararsız bir bebek gibi görünmesini bildiği için hayli tehlikelidir. Türkiye dahil birçok ülkede popülerliğini hiç kaybetmeyen Chucky, bugün televizyon dizileri, çizgi romanlar ve video oyunlarıyla varlığını hâlâ sürdüren bir korku ‘marka’sı… Filmlerin sayısı ise 2019’daki yeniden çevrimle sekizi bulmuş durumda. Chucky’nin ‘babası’ Don Mancini, onun önümüzdeki dönemde yeni filmlerde karşımıza çıkacağını söylüyor.

        • 10

          ZOR ÖLÜM (1988 – 2013)
          (Die Hard)

          Roderick Thorpe’un ‘Nothing Lasts Forever’ adlı romanından sinemaya uyarlanan 1988 yapımı ilk filmi John McTiernan yönetmişti. New York’ta çalışan polis dedektifi John McClane, Los Angeles’ta bulunduğu sırada ayrı yaşadığı eşini ziyaret etmek için çalıştığı plazaya gider ve bir süre sonra binanın teröristler tarafından ele geçirildiğini fark eder. Teröristler her şeyi büyük bir incelikle planlamışlar ama onun varlığını hesaba katmamışlardır. John McClane zamana karşı mücadele etmek zorundadır. ‘Zor Ölüm’ serisinin diğer filmleri de genelde aynı öykü üzerine kuruludur. Bruce Willis’in canlandırdığı McClane, kendini aniden bir krizin orta yerinde bulur ve insanların hayatını kurtarmak için harekete geçer. Serinin beşinci filmi ‘A Good Day to Die Hard’, 2013 yılında gösterime girdi. Altıncı film için senaryo çalışmaları yıllardır sürüyor ama henüz çok somut bir adım atılmış değil. Filmlerin toplam hasılatı 1.4 milyar doları bulmuş durumda.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa