Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Çetin İnanç'tan 'Çalıntı' ve Kıvanç Tatlıtuğ açıklaması
        • 1

          'Dünyayı Kurtaran Adam'...
          Çetin İnanç'ın yapımcısı olduğu ve yönettiği, Cüneyt Arkın'ın senaryosunu yazdığı 'Dünyanın en kötü filmi' seçilen film.
          Aksiyon, bilim Kurgu, fantastik, macera türündeki 1982 yapımı filmde başrolleri Cüneyt Arkın, Aytekin Akkaya, Necla Fide ve Hüseyin Peyda paylaştı.

        • 2

          Çetin İnanç, filminin İngiltere'de de turneye çıkması sonrasında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        • 3

          Çetin İnanç, 1982 yapımı filmin çekimlerinden önce tahtalardan bir kaç tane uzay gemisi yaptırır. Ne var ki sete çıkılmasına bir kaç gün kala büyük bir fırtına meydana gelir ve o uzay gemileri denize sürüklenir.

        • 4

          Çetin İnanç, uzay gemilerini tekrar yaptıramaz çünkü parası yoktur. Projeyi iptal de etmez. Çekim aşamasına kadar bütün parasını zaten harcamıştır. Filmi gösterime çıkaramazsa iflas edecektir. Bir kask bile alamaz. Oysa, 'Murat'ın uzay aracını kullanırken kaska ihtiyacı vardır. İnanç, pratik bir çözümle bu sorunun üstesinden gelir.

        • 5

          Setin yakınlarından geçen bir motorsikletliyi durdurup kaskını ödünç alarak filmde kullanır. Çetin İnanç, o günü şöyle anlattı: "Adamdan kaskı yarım saatliğine aldım ama gün boyu geri vermedim. Kaskı bir Cüneyt Arkın takıyordu bir Aytekin Akkaya. Kaskın sahibi adamcağız gece yarısına kadar bekledi."

        • 6

          Cüneyt Arkın ile Aytekin Akkaya, dünyayı kötü niyetli uzaylıların istilasından kurtarmak için girdikleri mücadelede dövüş sahnelerinin üstesinden gelecektir ama sonuçta 'Dünyayı Kurtaran Adam', bir uzay filmidir. Uzay gemilerin olmadığı bir uzay filmi nasıl olacaktı?
          Çetin İnanç, sete girer ama uzay gemisi sorununu nasıl halledeceği konusunda henüz bir fikri yoktur.
          Sette homurdanmalar başlar: 'Uzay filminde uzay gemisi yok.'

        • 7

          Çetin İnanç, tam da o günlerde George Lucas'ın Star Wars serisinin ikincisi olan 'İmparatoru' izlemiştir. 'İmparator', 1980'de çekilmiştir ama o yıllarda yabancı filmler Türkiye'de hemen gösterilememektir.
          Filmi izlerken İnanç'ın aklına bir fikir gelir. Çetin İnanç, 'İmparator'dan uzay gemileri ve diğer bazı sahneleri 'Dünyayı Kurtaran Adam'ın içine monte etmeye karar verir.

        • 8

          Çekimler tamamlanır, montaj masasına oturulur. Sıra 'İmparator'un sahnelerini bulmaktadır.
          Ne var ki filmin kopyasını ele geçirmek kolay değildir.
          Filmin dağıtımcısı elbette 'Al, hangi sahneyi istiyorsan kullan' diyecek değildir.
          Çetin İnanç, ziyaret etme bahanesiyle gittiği ofisten 'İmparator'un bir kopyasını çalar.

        • 9

          Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı 'Murat', elleriyle uzaylıları ikiye böler, tonlarca ağırlıktaki kayaları metrelerce uzağa fırlatıp uzaylı düşmanları ezer. Uzay gemileri ve uzay görüntüleri de halledilmiştir ama hâlâ patlama ve daha birçok aksiyon sahnesi eksiktir.

        • 10

          Çetin İnanç, aynı çözümü üreterek çoğu Çin ve Hint yapımı olmak üzere 16 filmden daha çeşitli sahneleri 'Dünyayı Kurtaran Adam'a yamar. Ardından da 'Dünyayı Kurtaran Adam', 17 farklı filmden 'Araklanan' sahnelerle izleyiciye sunulur. Filmin ilgi görmesi üzerine Çetin İnanç iflas etmekten kurtulur.

        • 11

          Sonra 'Dünyayı Kurtaran Adam'ı kimse hatırlamaz. Hatta orjinal kopyasının nerede olduğunu bilen bile yoktur. Ta ki internetin Türkiye'ye gelişine kadar. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte çeşitli dijital platformlarda yapılan anketler sonucu 'Dünyayı Kurtaran Adam', dünyanın en kötü filmi seçilir.

        • 12

          'Dünyayı Kurtaran Adam', dünyanın en kötü filmi seçildikten sonra bir kült haline gelir.
          Meraklıları, düzenledikleri ev seanslarında filmi topluca izler.
          17 farklı filmden 'Araklanan' sahnelerle oluşturulan 'Dünyayı Kurtaran Adam'ın şöhreti yurt dışına kadar ulaşır. Öyle ki Çetin İnanç ABD'ye gittiğinde filmin CD'lerinin satıldığını görür. Hem de 20 dolara.

        • 13

          Çetin İnanç, 2000'de 'Filminizi burada göstermek istiyoruz. Bize orjinal kopyasıyla birlikte gelebilir misiniz?' şeklinde ABD'den bir davet alır.
          İşin ilginç yanı o güne kadar nerede olduğu bilenmeyen orjinal kopyayı film tarihçisi Ed Glazer bulur.
          Çetin İnanç, ABD'ye gider. 'Dünyayı Kurtaran Adam'a İngilizce dublaj yapılıp İngilizce şarkılar eklenir ve 29 Ekim'de Kaliforniya'daki bir kaç salonda gösterime çıkarılır.
          Filmi izleyen herkesin Çetin İnanç'a sorduğu soru aynıdır. 'Bunu nasıl başardınız, 17 filmden ayrı ayrı sahneleri birleştirmeyi nasıl akıl ettiniz?'
          O sorulara 'Çaldım, çünkü param yoktu' cevabı veren Çetin İnanç, bu konuda "Çoğu öğrenci, filmi izledik. Nezaketlerinden dolayı 'Başka filmlerin sahneleri neden çaldınız?' diyemediler de 'Birleştirmeyi nasıl akıl ettiniz?' diye sordular. Evet, yalan mı? Param yoktu" dedi.

        • 14

          Bir TV şirketi, 2003'de 'Dünyayı Kurtaran Adam'ın ikincisi çekme teklifinde bulunur. İnanç, oldukça mutlu olur. Başrol oyuncuları aklındadır. Biri doğal olarak Cüneyt Arkın. Diğeri ise Kıvanç Tatlıtuğ.

        • 15

          Kıvanç Tatlıtuğ, henüz oyunculuğa başlamamıştır. Çetin İnanç, Tatlıtuğ'u katıldığı modellik yarışmasında görür ve 'Bu çocuktan iyi oyuncu olur' fikrini yürütür. Ne var ki Tatlıtuğ'a teklifte bulunamaz bile. Çünkü İnanç, TV şirketinden film için 10 milyon dolar ister. TV şirketi filme ancak 4-5 milyon dolar verebileceklerini geri kalan parayı bulduğu takdirde ortak yapımcı olabileceklerini söyler.

        • 16

          Çetin İnanç, o parayı bulamaz ve proje rafa kaldırılır. Ünlü yönetmene bu konuda en çok merak ettiğim soruyu sordum: 'Zamanında neredeyse bedavaya çektiğiniz filmin ikincisi 4-5 milyon dolara nasıl çekemezsiniz?'

        • 17

          Çetin İnanç'ın cevabı şu oldu: "Ben de filmi o şartlarda çekmek istemezdim. Ben de 'Star Wars' gibi bir filmin yönetmeni olmak isterdim ama paramız da yoktu teknik olanaklarımız da. Herkes filmimle dalga geçti, dünyanın en kötü filmi seçildi. Biz o filmde insanlığın kötülüğe karşı mücadelesini anlattık. Filmin mesajı da benim sette ve montaj masasında neler çektiğim de hep görmezden gelindi."

        • 18

          Çetin İnanç, filmin ikincisini çekmediği için pişmanlık duymadığını "Madem ikincisini çekecektim o zaman hakkıyla çekmeliydim. Paramız yine yetmedi. Bu kez ilkinde olduğu gibi araklayamazdım da. O bir kere olur. O dönem yapmak zorunda kaldım ama ikinci kez yapmam. Sonraları 'Dünyayı Kurtaran Adam'ın Oğlu'nu çektiler. O film, oğlunun filmiydi, dünyayı kurtaran adamın değil" sözleriyle dile getirdi.

        • 19

          'Dünyayı Kurtaran Adam', İngiltere'de de turneye çıkarak Londra'nın da içinde olduğu 6 şehirde izleyiciyle 'Türkish Star Wars' - Dünyayı Kurtaran Adam' adıyla buluştu.

        • 20

          Filminin İngiltere turnesinden haberi olmadığını söyleyen Çetin İnanç, "Hiç haberim olmadı, bana söylemediler. Davet etmelerini isterdim, en azından usulen" diyerek turneyi organize edenlere olan sitemini dile getirdi.
          'Türkish Star Wars' - Dünyayı Kurtaran Adam' adıyla çıktığı İngiltere'deki turnesinde yaklaşık 5 bin kişi tarafından izlendi.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa